Górki,pagórki i reszta.
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Górki,pagórki i reszta.
Witaj Janku jestem ciekawa jak przezimowały Ci Obuwiki pospolite u zginął a miałam go tyle lat , nie potrzebnie go jesienią przesadzałam 

- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Marysia- Ja wolę kolorowe ponieważ szachownica jest na niej bardziej widoczna.Kupowane mieszanki są zazwyczaj w jednym kolorze i najczęściej nie w tym
co chcemy.Jesienią kupiłem 100 szt. mieszanki tulipanów.Wszystkie zakwitły w wyblakłym czerwonym.Nie wiem ile sztuk mam białej szachownicy ale kilka mogę ci
sprezentować.
Danusia- W zamierzchłych czasach rojniki sadziłem pomiędzy skalniakami.Jeszcze trochę siedzi wśród głodków.Miały ściągać wzrok kolorem i kształtem
zwłaszcza zimą ale pojedyncze nasadzenia nie dawały takiego efektu jak posadzone razem.Na górce rojnikowej zrobiło się jednak ciasno i teraz znowu utykam wśród
skalniczek tam gdzie jest wolne miejsce.
Paweł- Poprawiłem i ja widzę.
Genia- Obuwiki pospolite były przesadzone i chyba wybrałem złe miejsce bo nie rosną jak poprzednio.Nie rozrastają się i są niskie.Przed ponowną przeprowadzką mam trochę obawę ale trzymać je w złym miejscu też żle.

co chcemy.Jesienią kupiłem 100 szt. mieszanki tulipanów.Wszystkie zakwitły w wyblakłym czerwonym.Nie wiem ile sztuk mam białej szachownicy ale kilka mogę ci
sprezentować.
Danusia- W zamierzchłych czasach rojniki sadziłem pomiędzy skalniakami.Jeszcze trochę siedzi wśród głodków.Miały ściągać wzrok kolorem i kształtem
zwłaszcza zimą ale pojedyncze nasadzenia nie dawały takiego efektu jak posadzone razem.Na górce rojnikowej zrobiło się jednak ciasno i teraz znowu utykam wśród
skalniczek tam gdzie jest wolne miejsce.
Paweł- Poprawiłem i ja widzę.
Genia- Obuwiki pospolite były przesadzone i chyba wybrałem złe miejsce bo nie rosną jak poprzednio.Nie rozrastają się i są niskie.Przed ponowną przeprowadzką mam trochę obawę ale trzymać je w złym miejscu też żle.

Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- e-genia
Janku ja przeniosłam bo u mnie też coś zaczęły źle rosnąć ,mogłam to zrobić wiosną a nie jesienią
- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
Zdjęcie Rojnika Marmalede już widać, możliwe że to ta odmiana, kształt rozety, liści, wskazówek (końcówki liści) potwierdza się , tylko jak stała w cieniu, miała zbyt mało słońca do przebarwienia, no i wiadomo te w podłożu torfowym (szkółkowym) nigdy nie będą tak wybarwione jak w piaszczystym. Pokaż ją za jakiś czas zobaczymy jak się przebarwi
W tym roku w kwietniu dość długo były zimne noce i to z przymrozkami, więc na rojnikach dłużej utrzymuje się purpurowo-brązowe wybarwienie jeśli chodzi o te ciemne odmiany i do tego susza, rozety są jeszcze częściowo pozamykane (skurczone)
Pytanie jeszcze o Saxifraga cymbalaria ona pewnie nieźle się rozłazi po rabacie rozłogami, czy raczej się wysiewa?

W tym roku w kwietniu dość długo były zimne noce i to z przymrozkami, więc na rojnikach dłużej utrzymuje się purpurowo-brązowe wybarwienie jeśli chodzi o te ciemne odmiany i do tego susza, rozety są jeszcze częściowo pozamykane (skurczone)
Pytanie jeszcze o Saxifraga cymbalaria ona pewnie nieźle się rozłazi po rabacie rozłogami, czy raczej się wysiewa?
- magry
Genia- Za przesadzanie wezmę się chyba w sierpniu.Zawsze tak robiłem i było dobrze.Do zimy jest kawał czasu.
Paweł- Skalnica jest dwuletnia i musi wysiać się ale to taki typ,że raz wprowadzona do ogrodu,pozostaje na zawsze.

Paweł- Skalnica jest dwuletnia i musi wysiać się ale to taki typ,że raz wprowadzona do ogrodu,pozostaje na zawsze.

Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- e-genia
Ja przesadzam za późno
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fortegilli zazdraszczam.Moja niestety padła. Byłam ostatnio na targach, ale nie spotkałam
Wawrzynki i prymule sieboldii super

Wawrzynki i prymule sieboldii super

- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Wszystko pięknie wypielęgnowane.
Aż miło popatrzeć.

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Ależ cudeńka pokazałeś! Iryski same śliczności
Masz mnóstwo kwitnień. Nawet "koperkowa" i chyba stoplamek(?) w blokach startowych. Nie mogę się wręcz na patrzeć na wiosenne Górki. Masz taki rewelacyjny kontrolowany busz
Nie wiem jak Ty to robisz. Jestem pełna podziwu.

- magry
Mnóstwo kwitnień,jak mówisz,to pospolite rośliny,którymi obsadzona jest ścieżka główna.Smagliczka skalna,płomyki szydlaste,ubiorki,irysy kwitną w tym samym
czasie i to one dają ten efekt.Teraz dochodzę do wniosku,że irysów jest tam zbyt dużo.Po przekwitnięciu wygląda to słabo.Część muszę wyrzucić i po przeplatać je
innymi roślinami tylko nie mam na to pomysłu.W ogóle to skłaniam się do posadzenia większej ilości tych,które wymieniłem wcześniej,ponieważ długo kwitną i nie ma
z nimi tyle zachodu co z tymi bardziej rarytarnymi. Z tych córcia przywiezie mi jeszcze czosnka narcyzowego,sasankę tatewakii,zawilca Yuki No Sei i finito.
Kontrolowany busz nie zawsze mi wychodzi.Akurat jestem w trakcie przeróbki dwóch miejsc i które jakoś mi nie wychodzą.Trochę ten busz sam też doszedł do
wniosku,że jest go zbyt dużo i bez mojego udziału pozbył się niektórych.Teraz dopiero braki widzę.

czasie i to one dają ten efekt.Teraz dochodzę do wniosku,że irysów jest tam zbyt dużo.Po przekwitnięciu wygląda to słabo.Część muszę wyrzucić i po przeplatać je
innymi roślinami tylko nie mam na to pomysłu.W ogóle to skłaniam się do posadzenia większej ilości tych,które wymieniłem wcześniej,ponieważ długo kwitną i nie ma
z nimi tyle zachodu co z tymi bardziej rarytarnymi. Z tych córcia przywiezie mi jeszcze czosnka narcyzowego,sasankę tatewakii,zawilca Yuki No Sei i finito.
Kontrolowany busz nie zawsze mi wychodzi.Akurat jestem w trakcie przeróbki dwóch miejsc i które jakoś mi nie wychodzą.Trochę ten busz sam też doszedł do
wniosku,że jest go zbyt dużo i bez mojego udziału pozbył się niektórych.Teraz dopiero braki widzę.

Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.