Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Maria zazdroszczę ci kurek i swoich jaj... a ten kogut to rasowy :wink: Nie masz problemu z lisami i jastrzębiami? Pytam bo moja sąsiadka ciągle traci kury bo albo lisy albo jastrząb... :wink: Starsza i schorowana osoba aż płakała mi niedawno bo waliła lisa laską ale to nie zrobiło na nim wrażenia i tak porwał koguta a potem kury... Może miał wściekliznę?
Dzisiaj piękny dzień,posiałam trawe. Zostały mi do wykopania warzywa i do wkopania 1 piwonia ale dzisiaj mi się totalnie nie chciało... opalałam się i nabijałam swoje baterie :wink:
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, barbuli zrób kopczyk na zimę i okryj trochę czuprynę. Ja moją tak traktowałam przez pierwsze dwie zimy, teraz tylko kopczyk dostaje. Piękne zakupy ;:333 Wyguglowałam sobie i wiem co kupiłaś :lol: Jak widać każda rewolucja przynosi ze sobą nowe ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam!

Dumam i dumam o tym upalnym lecie, bo i jesień upalna :D Dzisiaj kolejny ładny dzień i coraz to zrzucam kolejne warstwy ubioru jak pomacham łopatą. Ogród przezywa metamorfozę, bo skoro część wypadła z obsadzeń to muszę gdzieś to rozplanować. Powstaje całkiem ładna grządka naprzeciwko wybiegu dla kur, ale nie wiem czy zapach róż nie zniweluje zapach kur :;230 Dzisiaj dopiero po obiedzie dostałam kopa do pracy, ale zawsze coś do przodu. Dobre prognozy na kolejne dni trochę mnie rozleniwiają. Dzisiaj w nocy podlało mi to co przesadzałam wcześniej więc może i dzisiaj się uda ;:333

Agnieszko mam nadzieję, że skoro u Marty barbula przetrwała to i u mnie się uda, a mam dwie bo jedna już wiosną kupiłam u Starkla. Zrobię jak radzi Małgosia, bo u niej urzekła mnie ta roślinka.
A są różne derenie jadalne? ...no nie wiem kupiłam pod nazwą dereń jadalny :lol:
Popróbowałam pysznego przecieru od Marty, smak super a przy tym bomba witaminowa. Czekam na owoce dwa lata i nic więc może to roślina towarzyska :D
Skalnice to takie pierwiosnki jesieni ;:167
Pw było.

Beatko na psa... ;:306
Ciążą na nas lata komuny kiedy to wypadało okradać ich (bo w końcu oni nas też okradali), a mentalności nie zmienisz od razu ...to sprawa pokoleń! Przecież mamy w pamięci czasy gdy przy okazji budowy jakiegoś obiektu powstawały całe osiedla kierowników czy majstrów, teraz zdziwieni że za wynajęcie koparki trzeba aż tyle płacić.
A śmieci to nie tylko nasza domena...dopiero w świecie śmiecą tylko w bogatych krajach ma kto sprzątać ;:218
W każdym ogrodzie przy domu są miejsca ładne i mniej ładne, a ja już tyle lat czekam żeby to zmienić i może przed całkowitym brakiem sił wreszcie się doczekam?
Dziękuję i życzenia odwzajemniam pogodnego i przyjemnego odpoczynku ;:196

Igalo ciii! lepiej nie wyzywać losu...nic nie powiem ;:224
Moja trawiasta ścieżka kompletnie zdezelowana, bo teraz kopię obrzeża a wcześniej przy wykopywaniu roślin ziemia sypała się wszędzie. jakiś czas to jeszcze potrwa a potem znowu będzie przekop ...no to do trawy jeszcze daleko ;:131 Ja też jeszcze jedną cudną piwonię powinnam przesadzić, bo nie widać jej piękna...tylko gdzie?
Masz rację chwytaj słońce ;:3

Małgosiu bardzo dziękuję za cenne rady! tak zrobię ;:196 Jeszcze nie wszystko posadziłam, bo szukam eksponowanego miejsca, ale cieszę się z zakupów i na pewno wrócę do tego sprzedawcy. Barbula zachwyciła mnie u Ciebie i kupiłam wiosną, ale taką zwykłą i teraz mam dwie. ;:168

Najpierw wiosna w polu!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jesień w ogrodzie...chociaż może nie do końca :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ostatnia chryzantemka rozkwita!

Obrazek

Dobranoc!

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Maryś
Chodziło mi o to ,który w pudełku z nowymi krzaczorami to dereń :|
Bo Pelaśka nie widziała chyba wcześniej i nie wie, jakie listki ma. :oops:
Owocki znam, najdroższe , krajowe owoce ;:108
Marysiu piękne fotki w pięknych okolicznościach przyrody ;:108
Fajnie ,że można w miarę komfortowo pokopać glebie.
Chryzantemka pojedyncza, różowa od Ciebie - taka, jak na ostatnich fotkach, zrobiła się jaskrawsza po naświetleniu słonkiem, wcześniej był zgaszony róż. Bardzo ładna jest.
Wcześniej myślałam o trójsklepce. :)
Dziękuję za namiary ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu - obiecałam pochwalić zakupy - więc to czynię. ;:215
Barbulę tylko kopczykuję, jak na razie dwie zimy przetrwała u mnie bardzo dobrze.
U mnie też "jesieńńńń" na całego - kwitną prymule, niezapominajki, floksy szydlaste, a u sąsiadki mak na maku....
Aż strach się bać, że za kilka dni czar pryśnie i pogoda sprowadzi nas na ziemię. My to ogarniemy, rośliny myślę, że też sobie poradzą tylko jak pszczołom wytłumaczyć, że już dawno powinny spać?
Jakoś nie mogę trafić na tak cudne kolory nieba, dlatego to Twoje jest na parwdę wyjątkowe!
Miłego tygodnia! ;:3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu witaj po dłuższej przerwie :D
Jak przeczytałam te słowa
Powstaje całkiem ładna grządka

to od razu pomyślałam, że rewolucje ogrodowe mają jakiś cel, najpierw demolka, a później tworzymy coś innego, przemyślanego, wiem że będzie pięknie ;:215 Wiem, że roślin wkopanych nie wyrzuciłaś znalazłaś im inną miejscówkę, a nowości które kupiłaś są piękne.
Twoja trzmielina jeszcze cała w liściach, moja ma już puste gałązki. Jechałam 2 listopada przez Brzezinkę i stwierdziłam, że Wasze rejony przymrozki jakoś ominęły. W ogródkach zobaczyłam pięknie kwitnące dalie, kanny a na parapetach okiennych skrzynki z pelargoniami. A u mojej teściowej na trawniku pięknie kwitnący łan nagietek samosiejek, dziś żałuję że nie pozbierałam z nich nasion.
Twój drób jak zawsze pięknie się prezentuje, a jak ma się to wiosenne wyklute maleństwo.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu wreszcie na chwileczkę mogłam do ciebie zaglądnąć... Podziwiam Twoją piękną Złotą Jesień, no i czytam o super zakupach... niech dobrze rosną ;:168 Nadal jeszcze nie wydobrzałam po tym paskudnym półpaścu, a dodatkowo mam skierowanie do szpitala więc znowu mnie trochę nie będzie... choć na telefonie troszkę podczytuję. ciesze się że moja/twoja hortensja polubiła twój ogród. Pozdrawiam ;:196
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Twoje nieba mają niesamowite barwy ;:63
Pięknie uchwycone w kadr ;:108
Róże już inne ale jeszcze cieszą. I inne chyba ostatnie kwitnienia całkiem przyjemne.długi I piękny mamy w tym roku sezon.
Drób fajniusi.
Pozdrawiam Marysiu ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!

Po dwóch siąpiących deszczem dniach listopadowych wróciła złota jesień. Dzisiaj dało się wyjść do ogrodu na dłużej i coś zrobić. Chociaż właściwie codziennie coś sadzę i przesadzam, a w nocy podlewają to z nieba :D
Odkryłam niedawno ciekawą szkółkę rzut beretem od domu i wróciłam tam, żeby kupić truskawki. Zakupiłam kilka odmian i dzisiaj wsadziłam na agrotkaninie. Starą grządkę zlikwiduję i może uda się przekopać żeby wiosną coś tam posadzić :D

Agnieszko zrobiłam zdjęcie posadzonego derenia i derenia rosnącego parę lat i przemalowanego przez listopad

Obrazek

Obrazek

O widzisz! mam dwie stokrotkowate chryzantemki i początkowo są różne, a z czasem wydają mi się takie same, bo właśnie jedna z nich zmienia się :wink: Dobrze że to zauważyłaś.
Trójsklepka mnie zaskakuje, bo kiedyś co posadziłam to przepadała a ta kwitnie nieprzerwanie.
Wrócę do tej szkółki ;:168

Bea dziękuję! tylko nie wiem kiedy zakopczykować, żeby mnie mróz nie ubiegł albo śnieg ;:oj Obawiam się że z tego ciepła nagle wyskoczy zima i kwiatki zostaną same sobie.
U mnie pszczoły zawsze przylatują do "końca" tak samo jak i wiosną przy pierwszych promieniach słońca szukają co by tu chapnąć...mają instynkt nie martw się ;:168 Wzajemnie Beatko!

Dorotko jakieś przymrozki liznęły ale zaciszne ogrody ocalały i u mnie aksamitki, nasturcje kwitną w najlepsze. Dalie wykopałam nie zwarzone mrozem. Rośliny wykopane sadzę cały czas a te w donicach ostatecznie jak będzie miał przyjść mróz dam do likwidowanego kompostownika i obsypię liśćmi a w razie dużych mrozów okryję folią tunelową, bo w miejscu gdzie ziemia nie osiadła nic nie sadzę....zresztą będziemy jeszcze kopać przyłącze.
Wiosenne maleństwa co trzy: piękny czarny kogut australorp i dwa maransy ...niestety nie wiem czy dwie kurki czy parka, bo są bardzo podobne do siebie, a jeszcze nic nie noszą. Czarny kogut zastąpi starszego w głównym kurniku tylko oprawcę muszę znaleźć ;:306

Ewciu życzę Ci zdrowia! kuruj się intensywnie, żeby na wiosnę mieć zdrowie do ogrodu no i dla Leosia, który rośnie jak na drożdżach i pewnie babcię wymęczy, bo wygląda na żywe srebro! Ewciu hortensja straciła liście, ale kwiatki dalej ma :D Powoli listopad zrzuca liście w roślin i boję się powtórnej wegetacji :wink:
Jeszcze raz dużo zdrowia i ściskam serdecznie ;:196

Aniu Róże rzeczywiście kwitną skromniej, ale nadchodzi czas kiedy będziemy wypatrywać każdy kwitnący kwiatek nim śnieg zakryje wszystko. Właśnie dzięki temu drobiowi mam niebo jak na dłoni...rano jak otwieram kurnik wschód i jak zamykam zachód słońca ;:3
Pozdrawiam Aniu ;:168

Ciągle zachwycam się tymi maleństwami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żółte słoneczka kwitną

Obrazek

Trzmielina nadal w formie

Obrazek

Nasienniki powojników srebrzą się w słońcu

Obrazek

Obrazek

Po dwóch dniach szarości dzisiaj wyszło ;:3

Obrazek

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny!
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Dziękuję za zdjęcia dereni ;:196
Wow :!: Jeden nawet już kulki :;230 ma. :D
Żółta margaretka - chyba od Marty koziorożca masz, u mnie ładnie się przyjęła. :D
Cieszę się z niej, bo widzę ,że terminatorka :D
Piękny bez mała nokturn ,jak zwykle uwieczniony Twoim okiem i ręką ;:63
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, narobiło mi się zaległości co nie miara, nie zdołam wszystkiego odpracować, wobec czego melduję swój powrót na Forum i obiecuje od teraz zaglądać częściej. ;:303
Pozdrawiam cieplutko buziaki zostawiam. ;:79 ;:79 ;:79
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Mogłam się domyśleć, że zamiast sadzić wykopane, to jeszcze sobie dokupisz do wysadzenia :;230 Ale dzięki temu, będziesz miała jeszcze więcej ślicznotek do podziwiania ;:63 Będzie pięknie, Marysiu ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!

Pogoda prześliczna, słoneczko świeci i jest ciepło, a ja szukam miejsca gdzie wsadzić czekające rośliny :wink: Wczoraj wymieniłam częściowo ściółkę w kurniku, posadziłam kolejne rośliny z poczekalni ale możliwości zawężają się. Czekałam na kuriera i zrobiłam przegląd nasion kwiatów i już wiem że nie mogę kupić żadnych nowych nasion, bo jednorocznych nie będzie gdzie wsadzać. Sporo nasion kupionych w tym roku nie wysiałam szczególnie tych wysiewanych w późniejszym terminie ;:218

Agnieszko te kulki to na zdjęciu doczepionym do rośliny, bo owoce derenia w naturze to już spadły.
Żółte margerytki posłane Tobie miałam od Iwonki ze Szczecina i te zaczęły znikać więc wzięłam sadzonki od Marty ale je zasuszyłam. Na szczęście Dorotka korzo wzięła również i jej się ładnie rozrosły ...podzieliła się ze mną. Tak też resztka poprzednich i te nowe posadziłam razem i teraz już nie wiem które to są, ale wydaje mi się że te wcześniejsze miały mniejsze kwiatki. One są jednak nietrwałe, bo kupiłam na FO jeszcze inne kolorowe złocienie i figa po zimie nie wyszły ;:222
Za miłe słowa dziękuję ;:196

Lucynko nie nadrabiaj...bądź ;:196
Widziałam powód zniknięcia i cieszę się, że to był miły powód zniknięcia.
Pozdrawiam serdecznie ;:196

Iwonko skąd wiedziałaś? tak się twardo trzymałam cały sezon i w końcu coś mnie skusiło :oops: Nie kupiłabym małych bylin, ale takie większe będą widoczne ...bo do wsadzenia czekają głównie niskie bylinki.
Iwonko może i będzie pięknie, bo na razie jest coraz większy bałagan ;:202 Dobrze że przynajmniej pogoda sprzyja i pozwala na spokojne sadzenie i porządki, dzięki ;:196

Mimo małych przymrozków w otwartym terenie jednoroczne w ogrodzie kwitną!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Koraliki przebarwiają się, figa zmienia kolory, a milin zawiązał mnóstwo nasienników!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chryzantemy są główną ozdobą

Obrazek

Kolejne dwie to są dwie różne, które upodobniły się do siebie z czasem!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Taka mała jeżówka, a cieszy :D
Obrazek

Daturowe patyczki wsadzone wiosną zawiązały pąki, a czy zdążą zakwitnąć?

Obrazek

Dobrego dnia!
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Marysiu, zawsze tak jest, a przynajmniej ja tak mam, że jak zaczynam sprzątać, to najpierw robię ogromny bałagan ;:196 Tak będzie i w Twoim przypadku. Niestety potrzeba na to sporo czasu i jeszcze więcej cierpliwości i wyobraźni, ale efekty będą widoczne. O brak wyobraźni Cię nie podejrzewam, na pewno już to widzisz ;:63
Takiego różowego złocienia i ja dostałam, chociaż z innego źródła i mam nadzieję, że zimę przeżyje bez szwanku. Śliczny jest :heja
Pozdrawiam ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu jakie cudo te różowe chryzantemy. ;:215
Figę masz w gruncie? Dzielna roślinka z niej.
Koraliki urocze. Pewnie niebawem ptaszki skonsumują. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”