Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

:wit Witajcie!
Wszystko powoli wróciło do stanu sprzed. Bardzo dziękuję Wam wszystkim i każdej z osobna za słowa otuchy i dobre życzenia. Jak to dobrze mieć Przyjaciół! ;:167

Od wczorajszego przedświtu spadło dość sporo deszczu i działka również odżyła, co mnie ogromnie cieszy, bo przynajmniej podlewanie odpada na jakiś czas. Dzisiaj już nie musiałam opuszczać mieszkania, ptactwo nakarmił właściciel, więc ja korzystam z wolnego i autentycznie się byczę. Choć muszę przyznać, że owo byczenie jest dla mnie jeszcze bardziej męczące niż poprzedni kierat.

Majeczko - żeby było jeszcze ciekawiej, to nakazałam młodym ( choć bardzo tego nie lubię robić ), by przygotowali półki w swojej piwnicy i odebrali ode mnie przeciery pomidorowe, dla których ja już nie mam miejsca. Posłuchali i już pozbyłam się stosu słoików zawalających mi znaczną część kuchennego blatu. :tan
Masz absolutną rację. Łatwiej moczyć ziemię z węża niż z konewki.
Nigdy nie nawożę stuprocentowym guano. ;:185 Jedynie podczas jesiennego przekopywania dajemy gołębi nawóz, a rabaty, których się nie przekopuje, przed zimą posypujemy tym nawozem, a on do wiosny powolutku się rozkłada i wsiąka w ziemię.
Natomiast wiosną robię gnojóweczkę, którą do podlewania dość mocno rozcieńczam.
Majeczko, bywa tak, że nie ma co zrobić z nadmiernie rozrastającymi się roślinami, na które nie ma chętnych. Jedyne wyjście wtedy, to zasilić kompost, który jest też bardzo przydatny w ogrodnictwie. ;:108

Bardzo Ci dziękuję za dobre życzenia ;:196 , które właśnie się spełniły i niedziela dzięki temu jest już spokojna.

Obrazek

Maryniu - podobno życie to nie je bajka, życie to je bitwa, tak więc od czasu do czasu trzeba się z nim poboksować. ;:134
Dziękuję, kochana za słowa otuchy i dobre życzenia. ;:196 Wam również spokoju i zdrówka życzę. ;:97 ;:97

Obrazek

Ewuniu [ewarost] - ojej! Co się dzieje?! :shock: Czy to znaczy, że właśnie jesteś w trakcie leczenia szpitalnego? Niech więc wszystko dla Ciebie zakończy się szczęśliwie, byś wróciła do domu zdrowa i silna. ;:167 ;:196
Dziękuję i wzajemnie proszę Bozię o zdrówko dla Ciebie. ;:167 Dla Was. ;:167

Obrazek

Aniu [anabuko] - u mnie nareszcie poleciała woda z nieba i ulżyła spragnionym roślinkom.
Brzoskwiń w tym roku zatrzęsienie zarówno tych wczesnych, jak również późnych. Za rok będzie mniej, tym bardziej że wczesna łamie gałęzie ze starości i trzeba będzie się z nią pożegnać. ;:174
Masz rację. Nie wszystko trzeba mieć, choć gumowy ogród to bardzo bym chciała. ;:306

Obrazek

Zuziu - dziękuję, kochana. ;:167 Już jest dobrze i oby już tak zostało. ;:333
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Dopiero teraz doczytałam co was spotkało, jak to dobrze, że wszystko wróciło do normy i tak trzeba trzymać ;:215
Działki mamy podlane co nas cieszy, oby długo ziemia utrzymała wilgoć.
Lucynko czy z tyłu za różą rośnie wilczomlecz https://images91.fotosik.pl/25/7a7eab8ca8f9abf4med.jpg
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Dorotko [korzo_m] - dziękuję. ;:196
Tak, w tle widoczny jest wilczomlecz białobrzegi, czy obrzeżony - tak i tak go nazywają.
Sam się wysiewa, więc pozwalam mu rosnąć tam, gdzie się zasieje, ;:108 bo on nie lubi przesadzania.
Lubię go, więc nie wyrzucam, jeśli nie zawadza innym roślinom. ;:333 Mam go w kilku miejscach.

Obrazek

Obrazek

Dobrego tygodnia wszystkim. ;:167 ;:167 ;:167

ObrazekPrzetacznik kłosowy.

ObrazekSłoneczniczek szorstki pełnokwiatowy.

ObrazekAksamitka 'Fantastic' z nasion od Iwonki1.

Dobranoc. :wit
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko dopiero przeczytałam o przykrej przygodzie męża ;:168 dobrze ze szczęśliwe zakończenie los przewidział
Trzymajcie się zdrowo ;:196
Deszczu zazdroszczę, w weekend popadało u mnie może w sumie 15 minut nawet chodników dobrze z kurzu nie omyło ;:223
na szczęście jest chłodniej i moje podlewanie zaczyna mieć sens bo nie wyparowuje wszystko na bieżąco.
Ślicznie masz na działeczce, jeszcze kolorowo.
Spokojnego tygodnia ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Oj tak, pielonko poszło jak po maśle ale to dawno temu było. Teraz przydałoby się kolejne :;230 . Od wczoraj mam spore ochłodzenie więc można trochę odpocząć od słońca a i działeczka nawodniona ;:215 . Twoje astry jednoroczne wpadły mi w oko ;:oj . Ależ piękna kolorystyka ! Masz jeszcze sporo koloru ;:108 . dok z balkonu faktycznie nie jest najlepszy ale panowie skończą i będzie jak dawniej :roll: . Brzoskwinie to smaczne owoce i na pewno zrobisz z nich wspaniały dżem albo jeszcze coś innego ;:108 . Ja ostatnio robiłam paprykę i maliny. Czeka mnie jeszcze winogron, który obrodził tego roku u Teściów . Co do borówki amerykańskiej to trzymam kciuki ;:215 . Pozdrawiam :wit .
DzonaK

Post »

Witaj Lucynko . Od samego wejścia przy furtce ogród zaprasza swoimi kolorami i mnogością kwiatów . Piękne i różnorodne . Życzę dużo dużo zdrówka dla Twojego męża . Trzymaj się ciepło .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wspaniały dzień mi dziś nastał! Chłodno, działka podlana wodą z nieba, zwierzaczki zadowolone i ja również. A co najważniejsze, wszyscy zdrowi. No i rabaty ciągle jeszcze cieszą kolorami. Żyć, nie umierać. :tan

Julio - już wszystko dobrze, kamień z serca spadł, pogoda ducha wróciła. Dziękuję kochana. ;:196
U nas za dużo deszczu nie spadło, ale na razie o podlewaniu mogę zapomnieć. ;:333 Pewnie nie na długo, jednak dobre i trochę. ;:108 Niech więc i Tobie podleje, tego życzę Ci z całego ;:167
Działka faktycznie jeszcze cieszy kwitnącymi kwiatami, więc z przyjemnością się na nią wyprawiam. :tan Gdy kwiaty znikną, zaczną się jesienne roboty, nudno nie będzie do zimy. ;:303

Ewelinko - witaj kochana! Jak to jest z tymi chwaściorami, że ledwo człowiek skończy walkę z nimi, a za plecami już wyłażą następne. ;:145 Z drugiej strony, co np. ja bym robiła, gdyby nie konieczność pielenia.... ;:306
Astry same się zasiały, dlatego są zdrowe i tworzą całkiem pokaźne krzaczorki. ;:215 Mogę zebrać nasiona, jeśli miałabyś takie życzenie. ;:108
Z brzoskwiń robię dżemy, powidła i owoce w słodkim syropie. No i oczywiście przysmak dorosłych: naleweczkę. ;:92
Zamówiłam już borówki u Starkla, przygotowujemy podłoże i .... zobaczy się, co nam z tego wyjdzie. ;:218 A kciuki się przydadzą, bo to będzie prawdziwy eksperyment. Dziękuję. ;:167 Sąsiadowi się udało, to i nam musi wyjść.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Asiu - bardzo mi miło przywitać nowego Gościa. ;:180
Dziękuję za ciepłe słowa pod adresem mojej działeczki i zapraszam do częstych odwiedzin.
Pięknie dziękuję za życzenia zdrowia, które z całego serca odwzajemniam. ;:167 ;:196

Lilie jeszcze kwitną, ale to już ostatnie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekBieluń surmikwiat 'Ballerina'

ObrazekCelozja grzebieniasta.

ObrazekNikanda.

ObrazekGazania.

ObrazekLewkonia.

Floksy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekSzczawik 'Aga'.

ObrazekKleome ciernista.

ObrazekWilczomlecz migdałolistny.

ObrazekDzwonek czosnaczkolistny.

ObrazekCelozja pierzasta. Strasznie wysoka urosła.

ObrazekHibiskus.

ObrazekAster karłowy. Samosiewka.

Obrazek
Prawda, że dynia też ładnie kwitnie?

Dobranoc. ;:4
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko nadrabiam zalegliwości! ;:168
Dzisiaj krócej słoikowałam bo ogród wzywał...zarasta chwastami po deszczach więc musiałam powalczyć w trawami. Mam jakąś dziwną poziomkę czy coś podobnego co rozrasta mi się w skrzyniach w polu. Nie dość że jest to rozłogowe to poszczególne roślinki głęboko wrastają ;:oj
Dzień był chłodniejszy, ale słoneczny dlatego pracowało się przyjemnie.
Śliczna szałwia od Gosi ;:63 Ach te Twoje dziwaczki, floksy i wszystkie piękne kwiatki, masz tak kolorowo i nie zaprzeczaj, bo wiemy z bezpośredniego przekazu Gosi ;:4
Dobrej nocy, a na jutro miłego dnia ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Lucynko czy przyjmiesz zbłąkanego wędrowca, a raczej szwendającą się łazęgę w swoje ogrodowe progi ? :wink:
Tak długo mnie nie było, chociaż zaglądałam i podglądałam czasami, ale ten upał mnie wykończył. A do tego sezon urlopowy, który chyba uratował mi życie, bo gdyby nie ta morska bryza, to z pewnością bym wyciągnęła kopytka horyzontalnie :roll:
Na szczęście i pogoda się zmieniła na tyle, że nawet do kompa mi się chciało usiąść i w klawiaturę postukać :wink:
A kiedyś uwielbiałam upały ;:131 - jak to w życiu się zmienia.

Ale dość tam - nie było mnie długo to i za to podziwiać miałam co od ostatniej wizyty ;:oj .
Floksiki palce lizać - dosłownie i w przenośni ;:215
Lilie kapitalne, a u mnie już tylko wspomnienie.
Astry, różyczki i pozostałe krzaczki-dziwaczki równie urocze i pięknie kwitnące ;:63
Do tego nieco fauny domowej - którą proszę wygłaskać jeżeli się da :wink:

Pozdrawiam serdecznie i przesyłam ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Danka65
100p
100p
Od: 18 mar 2012, o 11:12

Post »

Wpadam się przywitać Lucynko ;:7
Tu dopiero jest pięknie i kolorowo, do pozytywnego pozazdroszczenia;-)
Będę odwiedzać i szukać inspiracji.
Dużo, dużo zdrówka życzę, wszystko musi być dobrze. Nie może być inaczej.
Miłego i spokojnego dnia.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Lucynko, jak to się robi, żeby mieć jeszcze lilie o tej porze? Przepiękne! Z przyjemnością ogląda się taki kolorowy ogród, zwłaszcza o tej porze. A najfajniejsze jest to, że wszyscy zdrowi. To jest najważniejsze!
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

To Cię życie znowu zestresowało ;:202 Dobrze, że już wszystko wróciło do normy. Życzenia zdrowia dla eMa ;:196 Z Ciebie to jednak musi być żelazna kobieta ;:108
Lilie w takiej ilości i o tej porze roku sprawiają ogromną przyjemność nie tylko Tobie. A jeszcze jak pachną, to tym bardziej do nich ciągnie.
Dyniowe kwiaty są piękne, często im się przyglądam i cieszę się, że zaglądają do nich pracowite pszczółki.
Ogródek podlany- czyli wszyscy zadowoleni. Tak trzymaj ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jak ja kocham taką pogodę, jaką mi dzisiaj dano! Słoneczko grzało, choć temperatura oscylowała w okolicy 20*. To lubię.
Jednak zapachy jakieś jesienne, odczucia też, troszeczkę żal, bo nieuchronnie zbliża się koniec lata.
Zaraz po przyjściu na działkę tak mną coś zakręciło, że wzięłam szpadel i .... i odstawiłam go na miejsce, bo przecież jeszcze szkoda cokolwiek wykopywać, by coś tam przesadzić. Naprawdę poczułam się jesiennie, a tu jeszcze sierpień trwa. Jeszcze lato.
No i działka feerią barw bogata.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu [Maska] - coraz częściej zalegliwości nam się gromadzą, a to wszystko przez to rozlewanie i rozkładanie lata w butelki i słoiki. Teraz stoi się przy garach, a zimą będzie radocha, gdy się te słoje i butelki otworzy. :tan
W każdym ogrodzie znajdzie się takie zielsko, które jest niemal nie do wyplenienia. U mnie pełno czegoś takiego, co przypomina koniczynę, ale nią nie jest, natomiast rośnie rozłogami głęboko w ziemi. Do szewskiej pasji mnie ten chwast doprowadza. ;:145
Nie będę się kłócić, bo i mnie się oczy otworzyły, gdy tylko się ochłodziło. Wcześniej pot mi je zalewał, więc obraz mi się zamazywał, cycuś..........
Dzięki za dobre słowa, dzień był naprawdę wspaniały. ;:196

Obrazek

Beatko [Bazyla] - skoro już zbłąkany wędrowiec wszedł, to niech sobie w moich ogrodowych progach nieco odpocznie przed dalszym łazęgowaniem. ;:168
Upał na szczęście również dla mnie poszedł sobie precz i nareszcie zrobiło się tak, jak lubię. Domyślam się, że Tobie taka pogoda też odpowiada, więc ciesz się nią póki jeszcze lato trwa. :tan
Tyle pochwał pod adresem moich roślinek, że aż się rumienię w ich imieniu. Dziękuję. ;:180
Domowa fauna wygłaskana i szczęśliwa. Sobie śpi.
Pozdrawiam wzajemnie bardzo cieplutko. ;:196

Obrazek

Danusiu [Danka65] - witam Cię bardzo serdecznie i zapraszam do częstych odwiedzin. ;:180
Czy inspiracje u mnie znajdziesz... raczej wielki miszmasz, ale tak lubię. Może właśnie dzięki temu ciągle jeszcze mam kolorową działkę... ;:218
Pięknie dziękuję za dobre życzenia, ;:167 ;:196 bo zdrowia nigdy za wiele.

Obrazek

Kasiu [kania] - sadzi się lilie po połowie maja - taka sztuczka. ;:306
Kochana jesteś, naprawdę nie ma nic cenniejszego nad zdrowie w rodzinie. Dziękuję, kochana. ;:167 ;:196

Obrazek

Iwonko1 - bo my baby to żelazne damy! ;:303 Tobie pod tym względem też nic nie brakuje. ;:303
Za życzenia pięknie dziękuję ;:196 i z całego serca odwzajemniam. ;:167
Lilijki pachną, aż żal, że już za chwileczkę, już za momencik zakończą swój pokaz.
Jakoś tak jesiennie się robi, ;:131 trochę smutno, choć jeszcze kolorowo.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko już jestem w domu... podkurowali mnie nieco więc nadrabiam zaległości ;:173 Co ja widzę u ciebie pięknie lilie kwitną a moje już czekają na przesadzenie (było im za ciasno) ... pozostałe rabatki też kolorowe, ale u mnie już pachnie jesienią... Zdrówka, ciepełka i głaski dla futrzaków ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Oj bogate, bogate te pierwsze fotki w rośliny i kolory na maxa.Tak i ja lubię .Ślicznie!! ;:63 ;:180
No i róże, wciąż piękne, wciąż przyciągają uwagę i wzrok.I dobrze,wszak królowe powinny patronować nad ogrodem :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”