Wiosna.
- slila1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wiosna.
Aparat naprawiony, to dobrze, bo możemy znów podziwiać wiosenne nowości.
Śliczny miłek amurski i sasanka daje czadu. Miłek wiosenny rośnie w siłę, czy to ten z siewu? Przebiśnieg pełny w pełnej krasie, a mój został zagłuszony przez epimedium i kwitnienie będzie słabiutkie. Mam problem z wawrzynkiem wilcze łyko, bo prawdopodobnie żyje tylko jedna gałązka, która ma kilka pąków kwiatowych, a pozostałe wyglądają jakby zaschły. Jaśmin nagokwiatowy w zeszłym roku przesadziłam do donicy, bo mocno przemarzł i teraz zimuje zadołowany.
Śliczny miłek amurski i sasanka daje czadu. Miłek wiosenny rośnie w siłę, czy to ten z siewu? Przebiśnieg pełny w pełnej krasie, a mój został zagłuszony przez epimedium i kwitnienie będzie słabiutkie. Mam problem z wawrzynkiem wilcze łyko, bo prawdopodobnie żyje tylko jedna gałązka, która ma kilka pąków kwiatowych, a pozostałe wyglądają jakby zaschły. Jaśmin nagokwiatowy w zeszłym roku przesadziłam do donicy, bo mocno przemarzł i teraz zimuje zadołowany.
-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
Te zdjęcia to uczta dla oczu , u mnie niewiele się dzieje. Sasanki uwielbiam pod każda postacią, do jaśminu też się kilka razy przymierzałam ale bez skutku , piękne przebiśniegi pełne i wszystko co żółte bardzo lubię .
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Seba,
u mnie zima w tym roku wyjątkowo ciepła, wczorajszy ranek przywitał nas temperaturą 10+. Każda kraina ma swój urok.
Janku, sasanka,rośnie od strony południowej prawie na szczycie skalniaka / jeżeli tak można nazwać pagórek ok. 0,5 m wysokości/. Grzało jej w lecie niemożebnie, bałam się, że się usmaży. Ale widocznie to jej odpowiada.
Jaśmin mam od kilku lat. Przez pierwsze 2 lata / zimy były wtedy mroźniejsze/ był owijany kilkukrotnie włókniną. Potem bardzo się rozrósł wszerz, więc z okrywaniem dałam sobie spokój. Czasem przemarzną mu końcówki gałęzi, ale można go do woli ciachać, jak każdy krzew. U mnie rośnie pod szklarnią i w pełnym słońcu. Ale najlepiej czuje się, jak widać, ten odrost w szklarni. Ziemia u mnie przepuszczalna, czasem sypnę mu trochę ziemi kompostowej.
Lidziu, pokleiłam trochę aparat taśmą klejącą/ nie zatrzaskuje się klapka od pojemnika baterii i pamięci/ i na razie jakoś działa. To mój ulubiony aparat, nie ma lepszego na świecie.
To właśnie ten miłek wiosenny z siewu, nasionka od Ciebie były doskonałe. Przebiśniegi zwykłe mam w kilku miejscach, wyrastają gdzie popadnie. Na wawrzynka coś zaradzimy.
Jaśmin, jak piszę wyżej lubi ciepełko. Mojemu też kilkukrotnie przemarzły końcówki, ale jest już tak rozrośnięty , że czasem mnie denerwuje. No to skracam go bezlitośnie.
Mirko, roślinki bardzo dziękuję za tyle pochwał.
Zima nie dała się im we znaki, jest ciepło więc się spieszą. Jaśmin chyba uwielbia dużo ciepła i słońca. Też lubię żółte kwiecie, z daleka go widać jak małe słoneczka.

Szachownica perska już wyłazi. Ciekawe, czy w tym roku zakwitnie????

Janku, sasanka,rośnie od strony południowej prawie na szczycie skalniaka / jeżeli tak można nazwać pagórek ok. 0,5 m wysokości/. Grzało jej w lecie niemożebnie, bałam się, że się usmaży. Ale widocznie to jej odpowiada.
Jaśmin mam od kilku lat. Przez pierwsze 2 lata / zimy były wtedy mroźniejsze/ był owijany kilkukrotnie włókniną. Potem bardzo się rozrósł wszerz, więc z okrywaniem dałam sobie spokój. Czasem przemarzną mu końcówki gałęzi, ale można go do woli ciachać, jak każdy krzew. U mnie rośnie pod szklarnią i w pełnym słońcu. Ale najlepiej czuje się, jak widać, ten odrost w szklarni. Ziemia u mnie przepuszczalna, czasem sypnę mu trochę ziemi kompostowej.
Lidziu, pokleiłam trochę aparat taśmą klejącą/ nie zatrzaskuje się klapka od pojemnika baterii i pamięci/ i na razie jakoś działa. To mój ulubiony aparat, nie ma lepszego na świecie.

To właśnie ten miłek wiosenny z siewu, nasionka od Ciebie były doskonałe. Przebiśniegi zwykłe mam w kilku miejscach, wyrastają gdzie popadnie. Na wawrzynka coś zaradzimy.

Mirko, roślinki bardzo dziękuję za tyle pochwał.

Szachownica perska już wyłazi. Ciekawe, czy w tym roku zakwitnie????

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
Marysiu czy Ty będziesz sprzedawała cyklameny , jak tak to zapisz mnie na listę proszę.
Do mnie w tym roku zima wcale nie doszła 1 popołudnie trochę śniegu i 3 dni z przymrozkiem .
Do mnie w tym roku zima wcale nie doszła 1 popołudnie trochę śniegu i 3 dni z przymrozkiem .
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu cudeńka ,zazdroszczę szachownicy 

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Bardzo dziękuję za chęć pomocy. Będę obserwować wawrzynek, może jeszcze się opamięta i zakwitnie.
Wierzę Marysiu, że masz najlepszy aparat na świecie. Ja tak samo mówiłam o moim DSC- H2, niestety od półtora roku jest uszkodzony, do naprawy trzeba wysłać do Poznania, a ja cięgle zbieram na naprawę...
Wierzę Marysiu, że masz najlepszy aparat na świecie. Ja tak samo mówiłam o moim DSC- H2, niestety od półtora roku jest uszkodzony, do naprawy trzeba wysłać do Poznania, a ja cięgle zbieram na naprawę...
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17

- delosperma
Mirko, coś się z cyklamenami pokręciło, na miejscu białych kwitną różowe, chyba to jakieś siewki tych, które mi wyginęły. Na razie będą pod obserwacją, a w razie czego będę o Tobie pamiętać / znaczy, zapiszę w kajeciku, bo z tą pamięcią różnie bywa/. 
Dorciu, a Twoja nie ruszyła????
Lidziu, tak to jest z aparatami, te wysłużone są najlepsze.
Biedronko, siałam miłki kilka lat temu i skiełkowało kilka , ale dotrwał tylko ten jeden. Ale za to jaki dorodny.

Dorciu, a Twoja nie ruszyła????

Lidziu, tak to jest z aparatami, te wysłużone są najlepsze.
Biedronko, siałam miłki kilka lat temu i skiełkowało kilka , ale dotrwał tylko ten jeden. Ale za to jaki dorodny.

- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Ja pozwalam osypać się nasionom miłka tam gdzie one rosną.Lekko mieszam z ziemią i tak pozostawiam.Pokazywałem gromadkę siewek w ubiegłym roku.Gdyby
chcieć przenieść siewki do doniczek trzeba zmoczyć ziemię tak aby nie osypała się i głęboko je wykopać.Robię to szerokim nożem obkopując siewkę wokół i
delikatnie ją wybieram.Ziemia w doniczce nie może wyschnąć bo to jest najczęstsza przyczyna niepowodzenia.Podobnie jest z siewkami przylaszczek.
chcieć przenieść siewki do doniczek trzeba zmoczyć ziemię tak aby nie osypała się i głęboko je wykopać.Robię to szerokim nożem obkopując siewkę wokół i
delikatnie ją wybieram.Ziemia w doniczce nie może wyschnąć bo to jest najczęstsza przyczyna niepowodzenia.Podobnie jest z siewkami przylaszczek.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Janku to w tym roku im pozwole im się wysiać. Ja zbierałam nasiona i do doniczek,ale pewnie ziemia nie raz przeschła.Z tego wynika ,że muszą przejść stratyfikacje.
Dzięki za instrukcje.A nóz mi się uda.

- delosperma
Janku, Ukłony za Twoje cenne wskazówki. Mam nadzieję, że w tym roku miłki zawiążą nasionka, bo w ubiegłym roku ślimaki
popodgryzały łodyżki zanim nasiona dojrzały. Też siałam do dużego pojemnika i później przesadzałam do mniejszych doniczek. I to ich pewnie wykończyło.
Biedronko, to zaczniemy od nowa zabawę z nasionkami.
Dorciu, korona siedziała pod ciepłym daszkiem i pewnie dlatego już wygląda z ziemi. Twoja na pewno też lada dzień się pokaże.

Biedronko, to zaczniemy od nowa zabawę z nasionkami.
Dorciu, korona siedziała pod ciepłym daszkiem i pewnie dlatego już wygląda z ziemi. Twoja na pewno też lada dzień się pokaże.

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O , ile u Ciebie już kwitnie wiosennych kwiatków , brawo , aż miło popatrzeć . Jaki cudny Wawrzynek , Jaśmin ... 

- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Marysiu wszystkie rarytasiki pooglądałam
cudeńka
Moja szchownica perska co rok wypuszcza pędy tylko bez kwiatków i w tm roku jak nie zakwitnie to szuka nowego domu
Pozdrawiam cieplutko

Moja szchownica perska co rok wypuszcza pędy tylko bez kwiatków i w tm roku jak nie zakwitnie to szuka nowego domu

Pozdrawiam cieplutko

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny