Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
wojtyna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lut 2018, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10

Post »

witam,Pelasia prosiłaś o zdjęcie mojego regału wiec wstawiam foto,przepraszam że dopiero teraz ale niestety czasu mi brak na wszystko,co do regału to u mnie póki co stoi obok okna bo pomidory sieję w weekend a papryka na razie mieści sie na parapecie (jeszcze :wink: )ale docelowo regał będzie przy parapecie.
Obrazek
wojtyna
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Obrazek Chciałem się was poradzić bo mam wysiane ok 22.03 paprykę słodką wike,oraz ostrą cyklon czy to już czas na pikowanie,niby liście właściwe już ma ale małe? Druga sprawa też tyczy się papryki tzn jakie zabiegi powinno się stosować u papryk,kiedyś czytałem coś chyba o przerywaniu ale nie mogę tego tematu odszukać,ktoś pomoże nowicjuszowi w tej kwestii ?
werutka
200p
200p
Od: 13 mar 2017, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wojtyna papryk się raczej nie przerywa, jak są duże to prowadzi się je z tego co kojarzę podobnie jak pomidory tzn żeby miotły nie był, usuwa pierwszy kwiat itd ale sądzę, że ktoś doświadczony więcej powie , i są te Twoje papryczki mocno już wyciągnięte. Mało światła. Ja z moimi nic nie robiłam, wyglądały jak miotły i też było.
Pozdrawiam, Werka
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

A ja się tak mierzyłam z zamiarem wysadzenia na grządki bobu, że ...nie wysadziłam.
Naszykowałam sobie to na weekend, namoczyłam. I rozłożyło mnie choróbsko i gorączka.
Wczoraj już nie miałam wyjścia i wsadziłam go do donicy balkonowej i wniosłam ją do domu. Strasznie mi to nie na rękę, ale miał już deadline - leżał tydzień i już puszczał zielone :oops:
Teraz chyba sobie ze mną pomieszka, bo nawet na balkon się nie nadaje póki co , bo zapowiadają u nas do -11st nocami.
Zupełnie mi to nie na rękę, ale no cóż...
wojtyna
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Może zły obrałem termin przerywania ale generalnie chodzi mi o typowe zabiegi przy paprykach.Co do moich siewek to nie wiem czemu takie wyciągnięte,od wykiełkowania stoją cały czas na parapecie.Co zrobić żeby nie wyciągały się tak,może pikować już?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Pewnie mają za ciepło w stosunku do jeszcze skromnej ilości światła. Obniż temperaturę albo doświetlaj a najlepiej jedno i drugie.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Wojtyna, papryki lubią ciepło i na obniżenie temperatury zahamują wzrost. Postaw te pojemniczki wyżej na parapecie żeby miały więcej światła, a z pikowaniem poczekaj jeszcze do 2 pary liści właściwych, lepiej się wtedy przyjmują i szybciej rosną.

Wysiałam szpinak malabarski i purpurowe Shiso.
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24

Post »

Moje pomidory które niedawno wykiłkowały wyglądają jak igiełki. Czym je doświetlać? Mam możliwość przy zastosowaniu lampki nocnej. Jaką moc żarówki dać?
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

Kup zwykłą żarówkę led wkręcaną do lampki (gwint 27) i niebieskim świetle (6500K) :!: Mają takie w Leroy, kosztuje ok 20 zł.
Zrób aluminiowe ekrany (np. z kartonu i folii aluminiowej) i masz growboxa ;:oj
Iza
inga_beta
200p
200p

Post »

Przeglądam internet i widzę że to 6500 K to białe zimnie światło a nie niebieskie?
Jaka moc żarówki? W sprzedaży są przeważnie 18 W w cenie około 20 zł.
A te ekrany to jak mają wyglądać?
wojtek 1984
50p
50p
Od: 3 cze 2014, o 19:19

Post »

Ja pomidory doświetlam świetlówkami 6500K, 2x30W i efekt rewelacyjny. Wcześniej doświetlałem żarówkami LED właśnie 18W, i też było dobrze, jeszcze zależy jaką powierzchnię chcesz doświetlać? Nie mniej żarówka powinna mieć te 6500K - barwa zimna. Pozdrawiam.
inga_beta
200p
200p

Post »

Chcę doświetlać malutką powierzchnię na parapecie. W pracy mam lampkę o mocy 5 wat która świeci bardzo jasno. Ale może są różne żarówki z róznymi przelicznikami wat?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Co rozumiesz przez "przelicznik"?
Żarówkom służącym do doświetlania zdejmuję plastikowe klosze. Wtedy 100% światła jest skierowane na rośliny. Nie należy tylko dopuszczać dzieci i osób postronnych bo grozi bliskie spotkanie z elektrownią. :wink:

Obrazek
wojtyna
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Co do temperatury to mają około 20 stopni,a co do światła to hmm mogę zostawiać zapalone światło w pokoju na noc bo akurat śpimy w innym ,tylko pytanie czy takie doświetlenie z lampy sufitowe coś da ?
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Wczoraj wysiałam paprykę żółtą odmiany ETIUDA.Jak myślicie ze 2 tygodnie na wschody trzeba jej dać?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”