Ustronie pod miedzą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ustronie pod miedzą cz.2

Post »

Witajcie,

przy niedzieli też zrobilam sobie spacer po działkach. Podobobnie jak u ciebie- gdzieniegdzie kiełkują już krokusy, hiacynty, szafirki a nawet tulipany. I uśmiecham się, ponieważ zaraz siadłam i zrobiłam zakup w sklepie intenretowym, na razie jednym, ale przymierzam się do kupna cebul w drugim. Znalazłam też ciekawe odmiany jeżówek, ale dostępne będą w maju/czerwcu. W markecie kupiłam dwie prymulki, które na razie będę dekoracją w domu, a później posadzę do gruntu. I wszędzie już nam przypominają o wiośnie.
Na twoich skalniakach zauważyłam ciekawe rozchodniki. Prezentują się pięknie. Jeśli miałabyś coś wydawać- daj znać, może mogłabym odkupić. Z miejscem też krucho, ale coś trzeba bedzie wygospodarować ;:138
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Moniś, piękne kolory pokazujesz. Po takich obrazkach to z niecierpliwością czekam na wiosnę. A ty pokazuj więcej, bom spragniona takich obrazków.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Iwciu będą, będą kolorki. :)
A takie mam teraz w domu. :)
Obrazek

Jutro jeszcze żonkili dokupię do goździków.
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Piękne zdjęcia. Zachęciłaś mnie, na pewno w tym roku też będę robić więcej zdjęć. ;:7
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia uwielbiam robić. Żaden ze mnie wielki artysta, ale sprawia mi to ogromną frajdę i krążę ciągle z aparatem po działce- w każdej wolnej chwili. Myślę, że mam oko i do tego sporo wrażliwości, a to już przepis na sukces :)

Dalsze majowe widoczki...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś tak pięknie na dworze, że naprawdę czuć w powietrzu pierwsze tchnienia wiosny. Można zdjąć czapkę, wystawić twarz do słońca. ;:167
I pomarzyć o takich widokach...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Piękne majowe wspominki ;:138 . Uwielbiam ten miesiąc i mimo, że w zeszłym roku był okropny to czekam na niego z utęsknieniem . Masz sporo cebulowych a one są podstawą wiosennego ogrodu ;:215 . Na szczęście już bliżej niż dalej ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Moniś , piękne obrazki , może już niedługo się nimi będziemy cieszyły na żywo ;:215
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Oglądając twoje fotki widzę sporo różnych tulipanów. Ja też poszalałam, sadząc kilka nowych odmian. Wykopujesz je w czerwcu, aby ponownie wsadzić we wrześniu/październiku?
U nas teściowa nigdy nie wykopywała, aż w końcu wyrodzily się, z roku na rok kwiat był coraz mniejszy.
Dzisiaj już, albo dopiero pierszy luty. Ten miesiąc jest krótszy, szybko minie.
Dziękuję za link, kupiłam też regał. Co będziesz sadzić najpierw?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelina, Iwona, Paula :wit

Tak, cebulowych w ogrodzie nie może zabraknąć. Ubiegłorocznej jesieni wsadziłam 3 wielkie zrywki cebul i liczę na ładne widoczki tej wiosny. Już pojawiają się pierwsze jej oznaki. :)
Miejsce się kurczy, u mnie już strach wbić szpadel czy mniejszą łopatkę w ziemię, bo jedno rośnie na drugim, ale... jesienią dokupię znów czosnków i narcyzów chciałabym sporo różnych odmian. Coś muszę wymyślić gdzie je wsadzić :)

Paula pytasz mnie o regał- nie wiem co będę siać najpierw. Pewnie sałaty na rozsadę, którą potem podzielę na ogródek, kwiaty. Ogórki, cukinie, papryki później- w kwietniu. U mnie jest zawsze problem z dbaniem jak wyjeżdżam, a przecież majówka długa i na pewno gdzieś pojedziemy, więc wtedy najlepiej, by tej rozsady do dbania było jak najmniej. :wink:

Zapraszam na kolejny spacerek :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Tulipanowe widoczki cudne, takich oczekuję na wiosnę...dużo cebul nawsadzałam jesienią więc tylko na nie czekam. ;:oj . U mnie nic z ziemi nie wyłazi jak u innych, zaczynam się bać . Następnym razem jak będę na działce dla uspokojenia podejrzę..tylko podobnie jak u ciebie strach wbić łopatkę.. ;:306 W tym roku będę polowała na czosnki, tych nie udało mi się kupić. Pozdrawiam. ;:167
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu, czosnki są zawsze w sporej ofercie w lidlu- w okolicach października. Kupiłam kilka opakowań, były tez w biedronce. Czosnki to w ogóle wyszły mi już w listopadzie i tak spędziły zimę. Jutro pojadę i zobaczę czy coś się zmieniło przez tydzień. Strasznie mnie już nosi..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Paula, pytałaś o tulipany- nigdy nie wykopywałam i nie zamierzam. Sypię na rabaty suszonym obornikiem, podlewam rozcieńczonym gołębim i sfermentowaną pokrzywą i liczę, że maja dość witamin, by nie marnieć..
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Oj te widoki u ciebie...
Dodatkowo podsunęłaś mi nazwę kolejnego sklepu internetowego, w którym znalazłam ciekawe roślinki, których jeszcze nie mam. Kusi mnie, aby złożyć zamówienie. Mam kawałek "pola" po malinach, które wiosną zamierzamy wyrzucić, część przenieśliśmy już jesienią w inne miejsce, a reszta pójdzie na kompost. Tylko zanim się z tym uporamy... Zagonić mojego męża do takich robót... Roślinki przyjdą i będą musiały czekać na wsadzenie. Jeszcze trochę i markety też będą kusiły cebulkami. Sadziłaś w poprzednim roku mieczyki i dalie?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula, zamówienie złóż. Jak już rośliny są, trzeba gdzieś wsadzić. Mój mąz zwykle był stawiany przed faktem dokonanym i to jest dla mnie dobra metoda. ;)

Chwilowo zostawię wspominki.
Dziś byliśmy na działce ponad 3 godziny, było dość ciepło, piliśmy kawkę na dworze.
Aż szkoda, że w przyszłym tygodniu wracają mrozy. U mnie zrobiło się dość wiosennie na działce. Mąż pomalował pnie jabłoni i śliwy, posypaliśmy trawnik i bardziej porośnięte mchem rabaty wapnem dolomitowym.

Pobuszowałam trochę z aparatem. W obliczu pogorszenia pogody cieszę się, że rabaty okryte stroiszem, róże zakopczykowane. Mam nadzieję, że nic roślinkom nie będzie. Dużo roślin ze zdjęć sfotografowałam po odkryciu gałęzi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To czosnek jadalny:
Obrazek

Miodunki już zapączkowane
Obrazek

Obrazek

Obrazki włoskie, młodziutkie jeszcze
Obrazek

Dzwonki ogrodowe i narcyzki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od nadmiaru powietrza kręci mi się w głowie. :) Reszta jutro. :wit
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

A mi nie udało się dzisiaj odwiedzić działki, :( , co też planowałam. Choroba mojego syna popsuła mi plany.
U ciebie rzeczywiście już przedwiośnie na działeczce. Może tak tylko straszą większymi mrozami... Już od środy miało być dużo zimniej, a na razie jest znośnie. Niech mija ten luty jak najszybciej.
Trawy ,które masz wsadzone są właśnie ze sklepu A...?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”