Storczykowe fiksacje Marty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowe fiksacje Marty

Post »

No właśnie czytałam, że potrzebują sporo słońca. W lecie na tym oknie było go pod dostatkiem z samego rana, ale teraz to tego bezpośredniego słońca nie ma wcale. Kurcze a tak dobrze mi się prezentują w kuchni :cry: no chyba będę musiała je przestawić. Już ten z pąkami zostawię, bo z szoku pewnie by pąki zrzucił, ale reszta chyba zmieni wystawę na czas jesienno-zimowy :cry:
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marta dla pocieszenia napiszę Ci że u mnie dendrobia phalaenopsis też stoją na półn-wsch. parapetach. Ładnie na nich rosną i kwitną regularnie.
Na połudn.-zach. nie mam na nie miejsca. Tam muszą stać bardziej słońcolubne storczyki
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooo Kasiu to mnie pocieszyłaś. To może faktycznie dam im szanse. Kuchnia (mój pół-wsch. parapet) to dobre miejsce, bo i ciepło (ale kaloryfer nie grzeje) i wilgotno, zaś w nocy chłodniej. Tylko tego słońca teraz jak na lekarstwo jest. Hmmm tylko, że pewnie by im było lepiej teraz gdzie indziej stać... Tak jak Olcia pisała jej Thailand Black ma bordowe liście - mój miał, zaś teraz już ma zielone... kurczaki muszę pomyśleć, bo na innych parapetach z miejscem co raz gorzej :(
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zacznij wieszać pod sufitem przy oknie. :wink: U mnie tak parę słońcolubnych storczyków już wisi, bo parapety zajęte głównie na inne rośliny. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Norbercie ale wieszasz je na suficie przed firanką czy za firanka ? Pytam z ciekawości bo niestety wiercenie w suficie celem montażu haków odpada, gdyż sama tego nie zrobię a jeśli nawet by mnie przycisło żeby to zrobić to mąż by mnie z domu wyrzucił ;:14
Kiedyś kombinowałam z zawieszaniem dwóch nad sobą storczyków na końcu karnisza, ale też dostałam ;:124 za to że karnisze pourywam. Wygladało to tak.
Obrazek

Myślę nad czymś co nie będzie ingerowało w ściany. Myślałam żeby na jednym parapecie postawić taki jakby regał czy półeczki, ale to dopiero rozmyślania ;:333

Jeszcze zastanawiam się, żeby nad moim naturalistycznym kwietnikiem zawiesić kołek rozporowy i pozawieszać na nim storczyki :uszy ale czy to w sposób dramatyczny się by nie skończyło, jakby kołek spadł.... ;:202
Awatar użytkownika
RichardK
100p
100p
Od: 11 wrz 2017, o 22:35

Post »

O matko, aż taki był niegrzeczny, że go powiesiłaś ;:306 ;:306 :;230 :;230 Oj biedny ten storczyk ;:306

Co do zwiększenia miejsca na nowe rośliny to coś tam wiem ;:224 I ma dla Ciebie kilka gotowych rozwiązań:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/56 ... 70b184.jpg
https://i.pinimg.com/564x/7b/09/0f/7b09 ... c52916.jpg
https://i.pinimg.com/564x/5f/2b/ae/5f2b ... ff95d1.jpg
https://i.pinimg.com/564x/93/b4/80/93b4 ... 508a1b.jpg
https://i.pinimg.com/564x/24/16/f5/2416 ... 643c0b.jpg

Mam nadzieję, że coś z tego Ci się przyda, lub będzie natchnieniem do stworzenia czegoś własnego, oryginalniejszego niż to co zaproponowałem ;:108 ;:224
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie ze względu na rośliny nie ma firanek. Za to mam pod sufitem podwieszoną kratę i na niej wieszam rośliny. Podobne rozwiązanie mam na ścianie. :) Wiem, wiem to hardcorowa opcja, ale czego nie robi się dla roślin. :wink:

Obrazek

Ale jeśli masz firanki to możesz założyć podwójny karnisz i jeden z nich wykorzystać na podwieszenie storczyków - oczywiście od strony okna, czyli za firanką patrząc od strony pokoju.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michale dzięki za natchnienie. ;:215

Pierwsze półeczki super tylko problem z oświetleniem ich.

Drugi pomysł ciekawy. Widziałam taki kwietnik z metaloplastyki, ale był mały i mało pojemny. Ten jest super. Można samemu wykonać. Pomysł godny rozważenia. Tylko musi wisieć na ścianie zaraz obok okna....

Trzeci pomysł - rozumiem wersja na lato. Pięknie to wygląda. Nasuwa skojarzenie z Włochami. Tylko zawsze się zastanawiam co ludzie robią z tymi storczykami podczas ulewnych burz i wiatrów.

Półeczka z czwartego linku. No o czymś takim myślałam na parapet.

Ostatni link - super pomysł. ;:167 Nawet można by doświetlenie zamontować. Bardzo uroczo to wygląda. Dla tego pomysłu zaryzykowałabym akcje z wiertarką.

Norbercie istny raj pokazujesz. ;:138 Faktycznie hardcorowa wersja. Niestety ona u mnie nie przejdzie. Za duż ingetencja w otoczenie ;:174 może mój mąż z czasem zmięknie i coś uda się zrobić. Podwójny karnisz - też myślałam, ale że mam kiepskie ściany w domu to karnisze ledwo się trzymają z firanką a co dopiero z dodatkowym obciążeniem. ;:223
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozazdrościłam Justynie i też pokaże Wam co się u mnie szykuje... Parę pędów nie znalazło się na foto, bo są za małe jeszcze na zdjęcia... a że mi się nie chciało tyle fotek wrzycać to prezentuje mały kolażyk ;:138
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akurat kwitnienia wypadną na szare listopadowe i grudniowe dni. Trochę koloru przyda się w tym okresie. U mnie też coś w tym okresie będzie kwitnąć. :)
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie Norbercie ;:138 zmniejszą depresyjność widoków za oknem i może się dotrwa jakoś do wiosny.
Ps. Norbercie my nadal czekamy na Twój storczykowy wątek ;:108
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbieram zdjęcia, część mam porobionych, część muszę odszukać na dysku zewnętrznym, mam delikatnie mówiąc bałagan. :wink:
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oj tam bałagan ;:333 przeżyjemy :;230 byle byśmy dożyli Twojego wątku :wink:
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też niecierpliwie czekam na Twój wątek Norbercie.
Marto sporo kwitnień się u Ciebie zapowiada. Storczyki to mają do siebie źe większość kwitnie właśnie jesienią i zimą, przynajmniej u mnie tak jest, co mi wcale nie przeszkadza bo umilają wtedy te szare, bure dni.
Też czekam na trochę kwiatów tej jesieni.
Awatar użytkownika
Asia7084
200p
200p
Od: 16 lut 2015, o 10:47
Kontakt:

Post »

Piękne pędziki Marto ;:138 Będzie co oglądać :D :D :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”