Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie
Wygląda na jakąś mediolobiwkę. Możliwe, że to coś z grupy Rebutia einsteinii. Prawdziwa perełka. U mnie wyglądają one tak:

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Czy to ta nie wiem, ale twoja świetnie kwitnie. 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dawno już zasięgałem pomocy w tym wątku, ale kiedyś trzeba. Poniżej są zdjęcia roślin z rodz. Trichocereus. Co prawda szukałem w necie nazwy gatunkowej ale bez skutku także może ktoś ma jakąś propozycję
Pewnie trzeba będzie poczekać aż zakwitnie, a może i nie...
1. Trichocereus

2. Trichocereus
[/quote]

1. Trichocereus

2. Trichocereus

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Zdaje się, że masz świadomość, że trichocereusy się tak samo krzyżuje ze sobą jak i echinopsy. A zatem tego typu roślinki mają zazwyczaj małe szanse na bycie czystymi gatunkami.
Na pierwszej fotce jest coś, co może być np. Trichocereus (Lobivia) grandiflorus, ewentualnie T.spachianus, T.schicendantzii, T.smrzianus czy T.strigossus. Jakby roślinka zakwitła to byłoby łatwiej.
Drugi egzemplarz jest zbyt mały, by próbować go identyfikować.
Na pierwszej fotce jest coś, co może być np. Trichocereus (Lobivia) grandiflorus, ewentualnie T.spachianus, T.schicendantzii, T.smrzianus czy T.strigossus. Jakby roślinka zakwitła to byłoby łatwiej.
Drugi egzemplarz jest zbyt mały, by próbować go identyfikować.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Mhy, tak więc poczekamy do wiosny/lata aż zakwitnie. Nie mniej ten z pierwszego zdjęcia już jest zdolny do kwitnienia, prawda?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
O ile nie jest zdegenerowany. Tworzenie tak dużej ilości odrostów nie jest dobrym sygnałem. Takie klony zazwyczaj kwitną niechętnie. Oprócz tego krzewiące się trichicereusy ogólnie nie kwitną zbyt chętnie. Potrzebują dużych naczyń. Dopiero gdy utworzą dużą, silnie ukorzenioną kępę zaczynają kwitnąć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Kontakt:
Tak samo u Echinopsisów gdy mają dużo odrostów po prostu nie mają siły kwitnąć. Arturze wniosek jest prosty dzieci do osobnych doniczek. 

Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
- Artur89
Aha, nieeee! Słowo 'zdegenerowany' mnie prześladuje. No cóż - pozostaje mieć nadzieje, że nie jest az tak zdegenerowany na jakiego wygląda.
Lampart - Myślę, że skoro jest zdegenerowany to usunięciem odrostów nic nie zdziałam - będzie tworzyć następne i następne... Nie mniej obiło mi się o uszy, że odrosty osłabiają roslinę, chociaż nie wiem ile w tym prawdy
Lampart - Myślę, że skoro jest zdegenerowany to usunięciem odrostów nic nie zdziałam - będzie tworzyć następne i następne... Nie mniej obiło mi się o uszy, że odrosty osłabiają roslinę, chociaż nie wiem ile w tym prawdy
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Jeśli chcesz mieć pewność co do jakości roślin to pozyskuj je z nasion. Zdaje się, że nie masz zbyt wiele miejsca na swoje roślinki, więc nie rozumiem czemu rozmieniasz się na drobne pozyskując duże roślinki o nieznanych nazwach. Jeśli ważne są dla Ciebie kwiaty to lepiej zdobywać rośliny, które z pewnością będą ładnie i obficie kwitnąć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Aj wiesz, tego kaktusa kupiłem na forum. Cena była przystępna więc czemu miałbym go nie kupić. Jeśli już faktycznie jest megazdegenerowany to, (żeby nie było, że kupuje bezmyślnie) - nada się jako podkładki do szczepienia. Jest to w końcu Trichocereus, który jak mówiłeś (w sensie o roślinach z tego rodzaju) ma duże przyrosty roczne.blabla pisze:Jeśli chcesz mieć pewność co do jakości roślin to pozyskuj je z nasion. Zdaje się, że nie masz zbyt wiele miejsca na swoje roślinki, więc nie rozumiem czemu rozmieniasz się na drobne pozyskując duże roślinki o nieznanych nazwach. Jeśli ważne są dla Ciebie kwiaty to lepiej zdobywać rośliny, które z pewnością będą ładnie i obficie kwitnąć.
Co do miejsca. Faktycznie nie mam zbyt wiele (max. 1.5 m2 plus 1m2 (wąski pas przy balustradzie), ale myślę, że to nie jest aż tak mało, żeby móc pomieścić całkiem dużo nowych roślin. Aktualnie miejsca jest sporo bo ok 50% starych roślin rozjechało się po Polsce. Miejsce już jest zaplanowane na hybrydy i nowości z Czech.
Trochę przywaliłem off top.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Jeśli roślinka jest rzeczywiście zdegenerowana (a to wcale nie jest przesądzone) to na podkładkę się nie nadaje. Duże przyrosty roczne to jedno. Ale produkcja odrostów w przypadku podkładki nie jest dobrą cechą. Tricho będzie walił pełno odrostów, zwłaszcza po odcięciu stożka wzrostu, a zraza nie będzie miał ochoty karmić. Najlepsze podkładki uzyskuje się z nasion.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Aj to nie dobrze
Ja co prawda widuje swoje rośliny op października do czerwca co tydzień, w wakacje prawie co dzień, wiec gdybym usuwał zaczątki nowych przyrostów to szczepienie na nim miałoby sens? Może i taka czynność jest jak praca Syzyfa, ale może da radę... Chyba, że będzie 'zaprogramowany' na produkcję odrostów i nawet jeśli wszystkie oderwę to i tak nie będzie karmić zrazu? - brzmi to trochę jakby ten Tricho był jakimś cyborgiem a nie roślina 
P.S Może przejdziemy do działu 'Kaktusowe rozmówki' co by nas moderator nie pogonił
Już przeniosłem temat.

P.S Może przejdziemy do działu 'Kaktusowe rozmówki' co by nas moderator nie pogonił

- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Po głowie chodzi mi Melocactus sp. i Carnegiea gigantea.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek