inny zaczął gnić, te o kropkowanych liściach żyją, ale ten co kupiłam ostatnio już przekwitł. te o liściach w kropki nie są miniaturkami, są trochę większe. temu co gnije prawdopodobnie weszła między liście woda skapująca z korzenia Vandy. każda strata storczyka jest bardzo przykra, a niestety wiele ich już straciłam odkąd się nimi interesuję. nie da się tak, by zbierać storczyki i żadnego nie stracić. zwłaszcza, jak się ma problem z wodą odpowiednią dla storczyków (deszczówka szkodzi, kranówka jest za twarda). poświęcam moim storczykom bardzo dużo czasu, ale nie da się zauważyć wszystkiego. martwię się o jednego z moich, który na paru liściach ma nieładne żółtawe plamy. na razie się nie powiększają i nie zmieniają, ale pewnie to jakieś paskudztwo, przez które on uschnie. tak kocham storczyki, że nie chcę żadnego stracić i chciałabym, żeby wszystkie były zawsze ładne i zdrowe.śnieżka pisze:Dusiu, to przykre, że jeden z tych o kropkowanych liściach zaczął gnić. Ja już w ciągu miesiaca dwa Phalaenopsis swoje pożegnałam i Cymbidium. Jednak chyba sama się do tego też przyczyniłam. Niestety Cymbidium stało na dworze i zapomniałam, że tam sięgają zraszacze, widocznie woda dostała się między liście, bo po przyniesieniu do domu już zaczął źle wyglądać, a liście żółkły i opadały szybko. Ostatnią sadzonkę z młodych niby uratowną wyrzuciłam wczoraj, cała w środku też była zgniła. Mam na razie dość zdechlaczków i robię przerwę w nabywaniu.
Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Cuuuda !

Nic dodać , nic ująć !Mala_MI pisze:Piękne fotki pięknych kwiatów

Piękne... , ale ten pierwszy

Pozdrawiam !

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Storczykowa
tak, ten z 1. zdjęcia rzeczywiście jest z wystawy (05.10.2007). ten kwiatek to z jego pierwszego pędu u mnie (na początku wakacji miał odgałęzienie ze starego pędu). myślałam, że z kwitnienia nic nie będzie, bo pęd źle wyrósł i sam od siebie się złamał, ale puścił z tego malutkiego kawałeczka odgałęzienie. pare pąków mu odpadło... cieszę się, ze wam się podobają.
dzisiaj byłam w sklepach, nie było mojego wymarzonego białego cuda z mazami, ale na pocieszenie kupiłam sobie innego. to on:
piękny jest, takiego jeszcze nie miałam.
a to ciemnoróżowy z kropeczkami:

dzisiaj byłam w sklepach, nie było mojego wymarzonego białego cuda z mazami, ale na pocieszenie kupiłam sobie innego. to on:

piękny jest, takiego jeszcze nie miałam.
a to ciemnoróżowy z kropeczkami:

- Storczykowa
- Storczykowa
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Faktycznie wyjątkowy, bardzo wyraziste kolory
czy w rzeczywistości to jest czerwień czy bardziej malina

czy w rzeczywistości to jest czerwień czy bardziej malina

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Zaryło mnie !
( 15 minut sie otrząsałem... , mówię serio
)
CUUUUDO !
Szczęściara...

CUUUUDO !

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||