Koloroterapia w takie szare dni (albo białe) jest bardzo wskazana! ;) Miałam zaprezentować kolojne kolory, ale wciąż niedomagam i niewiele czasu spędzam przy komputerze. Niedługo postaram się to nadrobić

Beatko, obornik jest najlepszy na słabą ziemie, a prócz tego kompost

Jadzieńko, odniosę się do Twoich punktów ;)
1/obornik (obojętnie jaki) powinien poleżeć tyle, żeby się przerobił . Najlepiej właśnie zgromadzić go jesienią, bo wtedy wiosną jest już gotowy do użytku i zimą nie wysycha (tak jak latem). Mozna go przykryć, ale czymś przepuszczającym powietrze (np. słomą) w celu zabezpieczenia przed wysychaniem. Na temat utraty azotu nic nie wiem.
Udeptać trzeba obornik koński, bo jest mocno słomiasty i - jakby to powiedzieć...taki luźny.
Bydlęcy jest bardziej zbity i taki "ciapciasty", to chyba nie trzeba go ubijać.
Żeby koński się dobrze przerobił, musi być udeptany, wtedy likwiduje się puste przestrzenie wewnątrz pryzmy. Dobrze przerobiony można kroić jak masełko ;)
2/najlepiej przekopać go na grządce jesienią, ale mozna też wiosną (pod żarłoki, jak pomidory, papryka). W następnym roku w tym miejscu można uprawiać warzywa korzeniowe już bez dodatkowego nawożenia.
3/mozna rozrzucić go nie tylko pod drzewami owocowymi, ale też pod innymi i pod krzewami
4/ jak uzywam obornika do sadzenia napisałam kilka postów wcześniej

5/wiosną -> patrz pkt 2 . Możesz też trochę przykopać wokół krzewów i młodych drzewek, ale pod rosliny jednoroczne lepiej nie dawaj. Gliniasta ziemia jest dość żyzna, a jednoroczne jak będą miały za dobrze, to wyrosna takie wielgachne, ze będa się pokładać i łamać. Albo zachorują z przejedzenia ;)
Mozna też użyć obornik (przegniły) do ściółkowania roslin wilgociolubnych, chociaż u Ciebie to chyba nie jest konieczne

Nawożenie obornikiem raz w sezonie w zupełności wystarczy. Możesz oprócz tego od czasu do czasu zasilić rośliny gnojówką z pokrzyw, bo obornik, to nawóz wolno działający, a gnojówka wprost przeciwnie ;)
Wszystkie rosliny będą Ci wdzięczne za obornik

Mam nadzieję, ze pomogłam Ci uporządkować Twoją wiedzę

W razie czego pytaj, wiesz, ze jak będę umiała, to z przyjemnością odpowiem