Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam mnóstwo krowiego obornika :wink: :lol: ale nikt z Forumków blisko mnie nie mieszka :cry: starczyłoby na wiele ogródków.Najlepiej jest dawać taki przekompostowany ,bo już wtedy nie śmierdzi i nie przypala roślinek,chociaż ja kiedyś dawałam świeże krowie "placki"pod dalie tak głębiej pod karpę i rosły mi rewelacyjnie. :lol:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Witam Iza
Jezu jak u Ciebie w ogrodzie jest pięknie, a te rośliny jedna w jedną takie zadbane. Ale ty wkładasz dużo swojej pracy i to jeszcze trzeba być takim starannym i dokładnym. Wiesz, to robi wrażenie i cholernie mobilizuje.
Pozdrawiam
reniazt
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Witaj Gertrudo! Bardzo się cieszę, ze podobają Ci się moje róże :D Komplement od takiej znawczyni tych kwiatów to jest coś! ;:196 Ale to są wszystko róże parkowe, o sztywnych pędach. Mam jeszcze jedną niższą rabatową, której też za bardzo nie umiem sklasyfikować, ale o to moze poproszę Cię innym razem ;) Jak chodzi o te dwie, to wnoszę z tego co napisałaś, ze mogę mówić, ze to róże angielskie? A za to, że opisałaś mi "pół świata"jestem Ci wdzięczna, bo o różach, zwłaszcza angielskich, za wiele nie wiem. Ja się ograniczałam do przycinania przemarzniętych pędów i lekkiego skracania przekwitających pedów w ciągu sezonu na różach parkowych, a tych angielskich w ogóle nie ruszałam :D
Dziękuję i pozdrawiam! :D

Aniu, ten obornik pod daliami musiał być na tyle głęboko, ze zanim korzenie roślin do niego dotarły, zdążył się trochę rozłożyć, więc już nie był swieży i dlatego nie popalił roslin :D Ja też tak robiłam, jak nie miałam przekompostowanego. Tyle, ze koński nawet świeży nie pali tak roslin jak inne oborniki ;) Ale lepiej, zeby tu też korzenie bezposrednio go nie dotykały - tak na wszelki wypadek.
A skąd masz tyle obornika? Masz swoje krówki?
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak Izuniu mam ze 40 dorosłych i trochę młodzieży :wink: :lol: :lol:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Reniu w moim ogródku :D Jestem zachwycona, kiedy ktoś pisze, ze mój ogródek zrobił na nim dobre wrażenie :D To dopiero mobilizuje, bo przecież wiem, czego mu jeszcze brakuje... ;) Dbam o moje roślinki jak umiem. Teraz całkowicie zmieniam wygląd mojego ogródka i mam nadzieję, że po rewolucji będzie Ci się również podobał :D
Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lady-r pisze:Tak Izuniu mam ze 40 dorosłych i trochę młodzieży :wink: :lol: :lol:
Rany Julek! To faktycznie niezłe stado! :D A masz jeszcze jakiś inwentarz? Świnki, kurki itd...?
Awatar użytkownika
andre1960
50p
50p
Od: 13 sty 2007, o 23:53

Post »

CZEŚĆ IZKA! Dziękuję Ci za życzenia imieninowe oraz życzyć Ci zdrowia bo tego teraz chyba najbardziej potrzebujesz.Muszę Ci powiedzieć że co tylko wejdę do Twojego ogrodu to nie jestem w stanie ogarnąć go.Twoja aktywność na forum i w realnym ogrodzie jest to coś co szczerze podziwiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izuniu już ci odpowiadam :lol: mam ze 40 kurek,5 kaczek,2 gąski,6 kotków,4 pieski,rybki w akwarium nawet nie wiem ile :wink: i stada wróbli i dzikich gołębi dookoła domu :wink: :lol:
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

To niezwykłe :shock:

Krowy "mieszkają" w oborze = nazwa "obornik krowi" pochodzi od obory, czy tak?

Konie "mieszkają" w stajni = od czego pochodzi nazwa ich odchodów "obornik koński" ???
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę, że to błąd, powinien być "stajnik" czyż nie :?: :wink:
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No Izo taka dyskusja to dla mnie :shock: . O różnych rzeczach na tym forum już się dyskutowało, ale tak aktywnie o g........... to chyba jeszcze nigdzie. :)
Ale sama przyznaję że taki nawóz obojętnie jakiego rodzaju wszędzie w literaturze nazywany jest złotem ogrodnika, bo bez niego ani rusz. A roślinki go kochają ponad wszystko i właśnie na nim rosną nad wyraz bujnie i są najbardziej dorodne. Ale trzeba też uważać, żeby nie przedobrzyć. :wink: :D ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Andrzejku, ja też dziękuję za życzenia, faktycznie potrzebne mi teraz.
Jak chodzi o aktywność na forum, to chyba nie mieszczę się jeszcze w czołówce ;)
a co do ogródka, to rozpocząwszy wielką przebudowę, nie mam teraz wyjścia, jak chcę ją doprowadzić do końca :lol: A bardzo chcę ;:113

Aniu, masz ładny zwierzyniec :D Gratuluję! Ja mam tylko koty (za to w dużej ilości ;) i jednego psa. Oczywiście mam tez wróble i gołębie, tylko nie dzikie, a od sąsiada - stale latają nad moim ogródkiem.

Beatko, Wiesiu, absolutnie podzielam Wasze zdanie odnośnie nazewnictwa ;)

Grażynko, były już dyskusje na temat g.... ;:113
O jego znaczeniu najlepiej przekonałam sie na własnej skórze. Jak zaczynałam, nie mając pojęcia o ogrodnictwie, siałam i sadziłam bez obornika. Po 2-3 latach wszystko karlało i marniało.
Odkąd sadzę na oborniku, rosliny wyglądają jak należy, doczekały się nawet pochwał na forum :D A u mnie trudno przedobrzyć, bo u mnie wszędzie jest szczerozłoty piach :lol:
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szczerozłote to są ręce, które mają takie ogrodnicze efekty na takim ubogim podłożu.
Izuś, obornik to tylko dodatek... ;:31

Koloroterapia super! ;:215
Nie mogłam się napatrzeć!!!
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

U mnie też ziemia słabiutka, tego obornika trzeba będzie poszukać to może wreszcie by mi roślinki rosły jak należy :lol:
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Izuniu, wprawdzie mi to już łopatologicznie wykładałaś, ale chciałabym sobie jeszcze raz uporządkować wiedzę :oops: na temat g... :wink: czyli obornika krowiego
Ewentualnie skoryguj to, dobrze ? ;:124

1) obornik powinien trochę poleżeć
- najlepiej przez zimę? czy po prostu kilka miesięcy
- należy go udeptać (ale po co?)
- chyba u Erazma czytałam, że dobrze go przykryć, bo azot wtedy nie uwalnia się do powietrza
2) można go przekopać jesienią na grządce warzywnej (na której nie sadzić od razu korzeniowych jarzynek)
3) można jesienią dać go wokół drzewek owocowych
4) dać go w dołki pod świeżo sadzone drzewa i krzewy
5) hm... a co wiosną z nim robić? Też można rozrzucić go wokół kwiatów, bylin, drzew i krzewów i przekopać trochę z ziemią? :oops:

Czy raz w sezonie to wystarczy? I nie zasilać już niczym więcej roślin (np. ulubioną gnojówką z pokrzyw? :wink: )
Czy coś pominęłam? Czy wszystkie rośliny go lubią?
Z góry dziękuję za odpowiedź i sorki za powtórki! :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”