Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko może i się kwiaty powtarzają, ale przecież każdy z nich jest niepowtarzalnym dziełem sztuki. Jedynym w swoim rodzaju, a dla tych co czekają na ich piękno to cudowna nagroda.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko jak tak zwiedzam Twój ogród to widzę ,że chwaściory nie mają szans na przebicie się przez kwiaty ,to na pewno masz je z głowy i możesz poświęcać swój czas na pielęgnowanie kwiatów .Myślę ,że dobrze jest roślinka ze sobą i się uzupełniają -jedne przekwitają , odchodzą naturalnie i pozwalają rosnąć następnym :P
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Violetko,Jol_ka, Beatko - dzięki za odwiedzinki i zapraszam znowu.Niedługo znów zakwitną nowe roślinki. :wink: :lol:

Bogusiu - faktycznie, przy tym sposobie uprawy chwastom nie wiedzie się dobrze. Pielę w sumie dwa razy w roku i na tym koniec. :!:
Tak jak mówisz - jedne roślinki kończą wegetację a inne zabierają wolne miejsce dla siebie i kwitną prawie w tym samym miejscu. Dopiero jesienią robi się pustawo, ale to naturalne, że wszystko co dobre się kończy, aby mogło odpocząć i znów zaistnieć. Taka jest kolej rzeczy. :wink: :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Grażynko, bardzo podoba mi sie idea plewienia dwa razy w roku - ale do tego pewnie można dojść jak już rośliny są bardzo rozrośnięte, bo w początkach tak jak u mnie to zginęłyby w chwastowisku :(
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Jak miło poznać najpiękniejszy Kwiatuszek Twojego ogrodu! :D :D :D ;:100
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Rogalm - nic się nie martw. Za jakiś czas, tak około 3 lat, sama będziesz się śmiała. Wzbogacona o nowe doświaqdczenia i zaopatrzona w kwiaty, które kupisz lub dostaniesz a także te wyłopatkowane z pól stworzą taki busz, że będziesz się dzielić z innymi. Póki co, to radość z tworzenia własnej oazy szczęścia i radości jest najpiękniejszym okresem, pełnym emocji, wyzwań , sukcesów i porażek.

Fleur - miło by mi było poznać też najpiękniejszy "Kwiatek Francuskiego" ogrodu :wink: - a może przeoczyłam?
Pozdrówki dla Ciebie ;:100 :P :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie będę zbyt oryginalna jeśli powiem, że ciągle coś nowego rozkwita i jeśli jeszcze komuś nie dosyć to proszę obejrzeć kolejne kwiatki, które pięknie kwitną i cieszą moje oczy. ;:113

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Biorąc po kolei są to : waleriana, irys giganteum, tojeść, parzydło, ostróżka, trzykrotka, czyściec, kąkol, lobelia, naparstnica i 2 różyczki.
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Zanim przeczytałam nazwy tych kwitnących roślinek to pomyślałam ,że na ostatniej fotce jest goździk :lol: :roll: :D
Grażynko w sprawie czosnku to możemy się wymieniać jeśli masz ochotę :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A to moje aktualnie kwitnące lilie - te które były sadzone do wiaderek. ;:113

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

....i nowi koledzy mojej Tinki i kocich dziewczynek. :wink: :lol:

Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Goniu - bardzo chętnie się wymienię czosnkiem.
Ta różyczka parkowa w rzeczywistości ma kwiaty jak gożdzik, ale większe. Szkoda tylko, że też tak nie pachnie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Lilie cudowne i nawet ślimaki je oszczędziły, to pewnie z zachwytu. A ta "goździkowa" róża ładniutka.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Rzeczywiście lilie są cudowne ,czy sadząc je Grażynko w wiaderkach musisz podlewać je częściej niż inne ,czy po prostu czekasz na deszcz :P a może masz wiaderka zagłębione w ziemi :?: :?:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kryseczko - lilie rosną w wiaderkach i dlatego ślimaki mają utrudniony dostęp do nich. A jeśli się jakiś pojawi to natychmiast jest odpowiednio potraktowany :wink: . Gożdzikowa róża niestety nie pachnie co kłóci się z moimi zasadami ogrodowymi, ale ze względu na tą właśnie formę została posadzona. Jest chyba dość rzadkim okazem, skoro wielu moich gości jest nią zachwycona. Brak zapachu rekompensuje całoroczne kwitnienie i to dość obfite. ;:87 Co mnie bardzo cieszy.

Bogusiu - lilie nie podlewam zbyt często, bo wiaderka są dość głębokie. Stoją na powierzchni gruntu, żeby ślimakom trochę uprzykrzyć życie. W wiaderku jest tylko jedna ziurka na odpływ nadmiernej ilości wody i zrobiona jest powyżej dna, żeby zawsze na dnie był lekki jej zapas na dni suche. Podlewam tylko w czasie dłuższej kilkudniowej suszy suszy. Raz na 3 lub 4 dni zależnie od temperatury. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zapomniałam jeszcze pokazać moje bodziszki. Kwitną już dość długo. Niektóre okwitły, inne zaczynają. Małe ale wdzięczne kwiatuszki. ;:109

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

No, miałam co oglądać po dłuższej nieobecności! Ale za to jakie widoki ;:8

Przepadam za Twoim buszem! Niebieskie bodziszki są cudowne! ;:215 Goździkowa róża niezwykła, jeszcze takiej nie widziałam. Szkoda ze nie pachnie. Za to żółta pnąca pachnie, a jaka piękna! Też miałam nadzieję na taką, bo dostałam w prezencie od Andrzeja, ale okazało się, ze zawartość nie zgadza się z etykietką na opakowaniu. Róża jest morelowa i nie pachnie. Też ładna, ale... chciałam zółtą :? Czy kiedyś Ci nasi hodowcy zaczną pakować to co piszą?
Jezeli mnie oko nie myliło, to chyba widziałam też czysto białego żylistka? Czy tak? Jeżli tak, to już sępię gałązki ;:180 Wszystko masz cudne i urokliwe! A i Ciebie miło znowu zobaczyć :D

Byłabym zapomniała! Ja mam trochę inne doświadczenia z sadzeniem róż. Przesadzałam kilkakrotnie moje róże parkowe. Zazwyczaj robiłam to jesienią (wczesną), ale raz musiałam zrobić to wiosną. Przesadzone wiosną długo dochodziły do siebie. Cały sezon były mizerne i słabo kwitły. Przesadzane jesienią natomiast wyglądały, jakby w ogóle nie odczuły zmiany. Dlatego wolę jednak przesadzać jesienią. Moze Ty masz Grażynko takie zielone ręce, ze u Ciebie różom wszystko jedno: jesień czy wiosna? :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”