Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Po wyczesaniu z igieł wrzosowo-iglakowatego zakątka okazało się ,że na Golterii rozesłanej ( Gaultheria procumbens) wybarwiły się na czerwono malownicze kuleczki. Ta niepozorna roślinka ma podobne wymagania jak wrzosy, kwitnie bardzo niepozornie , a jesienią wygląda tak :

Obrazek Obrazek

Krysiu - nie przezywaj, bo jest mi przykro ;:216
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Uczę się tego forum wytrwale,ale dopiero dzisiaj dotarłam do Twojego ogrodu. Dech mi zaparło, nie wiem co powiedzieć!
O TAKIM ogrodzie mogę tylko pomarzyć !!!! Mam trochę zieleni z obu stron segmentu/ ogród na dachu garażu też jest /- ale po zobaczeniu Twojego ogrodu, ten mój "ogród " przy uliczce to po prostu taka większa grządka.
Pozdrawiam-Gucia
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Znowu oglądam Twój ogród/ oj, obiadu chyba dzisiaj nie będzie/ . Od ilu lar tworzysz to cudo?
Poradź, co najszybciej oplecie padniętego skyroketa? Jest b.duży ,nie chcę go wykopywać. Posadziłam w ubiegłym roku winobluszcz ,ale jakoś słabo rośnie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Witam ! Nie przejmuj się obiadem ! Wszak "nie samym obiadem żyje człowiek"- albo jakoś tak ... :D Jeśli masz czas i ochotę i przejrzysz ten wątek od początku(lektura do zimy murowana , bo coś bardzo się rozrósł) to znajdziesz wszystkie informacje o nim. Ogród ma 8 lat.
Co do winobluszczu- daj mu czas, wiosną z pewnością "ruszy". To pnącze potrzebuje trochę czasu , by się ukorzenić, a potem jest prawdziwym sprinterem. Problem w tym, że chcesz nim osłonić suchego Skyroketa, a przecież winobluszcz przez dużą część roku jest pozbawiony liści, niewiele więc schowa...
alabedz
50p
50p
Od: 4 lut 2007, o 17:31

Post »

Obrazek

Ewelina, czy możesz mi zdradzić po kolei nazwy nasadzeń u Ciebie w ogrodzie. Bardzo mi się one podobają.
Pozdrawiam
ANka
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Fakt , w obu przypadkach masz rację. Jeśli nie winobluszcz, to co mogę posadzić ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

alabedz pisze:Obrazek

Ewelina, czy możesz mi zdradzić po kolei nazwy nasadzeń u Ciebie w ogrodzie. Bardzo mi się one podobają.
Jeśli chodzi o rośliny na tym zdjęciu opisuję od lewej :
- Tawuła ( Spirea nipponica "Snowmound") pięknie kwitnie wiosną na biało
- za nią na pergoli Clematis i obok na murze Hedera helix
- w rogu Brzozy .Zwykle przed nimi stoi ławeczka , sama nie wiem , dlaczego tu jej nie ma?
- obok 3x Cyprysy ( Chamaecyparis Lawsoniana "Golden Wonder")
- przed nimi wolnorosnąca , kulista odm. Sosny górskiej ( Pinus mugo "Mops")
- obok srebrny Świerk kłujący ( Picea pungens "Hoopsii")
- obok , w głębi Klon palmowy ( Acer palmatum "Atropurpureum")
- obok z tyłu niebieski Cyprys ( Chamaecyparis lawsoniana " Dart's Blue Ribbon")
- przed nimi , obok kamienia 5x Tawuła japońska ( Spirea japonica" Crispa")
- obok Skimmia japońska

Guciu- do maskowania czegoś przez cały rok lepszy byłby zimozielony bluszcz Hedera helix, tyle,że nie wiem , czy będzie się mógł piąć po Skyrokecie, a także o jakim stanowisku mówimy( Hedera nie będzie się dobrze czuła w słońcu). Może jednak lepiej usunąć martwego iglaka?
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jutro zrobię zdjęcia od strony ulicy i zobaczysz jak to wygląda. Stanowisko dla tego bluszczu byłoby ok.
Jeśli chodzi o izolację garażu,to mąż smarował dach mazidłem, ale co to było - nie pamiętam. Wszystkie rośliny rosną w pojemnikach pcv / kupowaliśmy je w zakładzie mięsnym/. Są wyłożone folią z dziurami na dnie. Z boków są tylko osłony drewniane. Obciążenie stropu jest spore, ale jakoś nie mamy z tym problemów. Zastanawiam się tylko co będzie dalej, jak to wszystko jeszcze podrośnie!!!

Czytam posty sumiennie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie powinnam tu zaglądać bo mnie potem skręca z zazdrości ;:108 Twój ogród to dla mnie nieosiągalny ideał.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

To ja chyba też nie powinnam tu zaglądać..., ale jak się oprzeć? :lol:
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Ideał jak najbardziej, ale mus tu przychodzić podziwiać ,podziwiać...jak tu jest ślicznie...
i wkrótce znów przyjdę, bo się nie da oprzeć tym cudnym widoczkom :lol:
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

amba19 pisze:Nie powinnam tu zaglądać bo mnie potem skręca z zazdrości ;:108 Twój ogród to dla mnie nieosiągalny ideał.
No właśnie, mnie też czasem skręca :wink:
Ślicznie wygląda weranda z dyniami, jak z obrazka. Ale jak Ty to przytaszczyłaś? :shock:
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko, zrobiłaś śliczną jesienną dekorację na ganku. Nic, tylko siedzieć na ławeczce i popijając kawkę, podziwiać ogród oraz cieszyć się widokiem złocistych, pękatych dyń. Super!
Dlatego wpraszam się na małą czarną ;:40 i pogaduszki ;:168 .

Twój ogrodowy wątek tak urósł, że trudno mi wszystko od mojej ostatniej bytności przejrzeć.
Ale jak zawsze, z przyjemnością patrzę na Twój zadbany trawnik i muszę Ci powiedzieć, że się ubawiłam czytając, że przy takiej (500m2) powierzchni trawnika, nie masz czasu się bawić... ja tam bym się nim bawiła i bawiła... mam ponad dwa razy więcej. Więc nie narzekaj!
Ale wiem też, że jak ktoś chce się dosłownie zarobić w ogrodzie, to powinien sobie założyć wielkie trawniki i duuuużo rabat bylinowych.
Wtedy jak wyjdzie wiosną, to wróci w listopadzie i to po pierwszym śniegu... ;:112 ;:113

O różowym psizębie to wiem, że jest wrażliwy na wodę w podłożu i łatwo zagniwa. Trzeba zatem przygotować mu dobrze zdrenowane stanowisko, a warstwa kory też się oczywiście przyda.
Nawet Cię nie poproszę o zdjęcia, jak zakwitnie, bo wiem, że je umieścisz :D :lol: :D a my będziemy podziwiać jego piękne kwitnienie.
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
alabedz
50p
50p
Od: 4 lut 2007, o 17:31

Post »

Ewelino dziękuje za opis. W jesienno-zimowe wieczory pewnie będę miała więcej podobnych prośb.
Pozdrawiam
ANka
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja, Ewelinko, dziękuję ci, że nam to wszystko pokazujesz, opisujesz i cierpliwie tłumaczysz.
Twoim ogrodem jestem tak zachwycona, że brak mi słów. To na pewno jest ideał ogrodu, przynajmniej mój ideał.
Ja na pewno nigdy nie będę mogła poszczycic się tak pięknym, bogatym i niesamowicie zadbanym
kawałkiem zieleni, ale może w przyszłości pomogę moim dzieciom tworzyc ogród czerpiąc z Twoich doświadczeń, pomysłów i wiedzy.
No i dołączę do innych: ile razy tu zaglądam, to jestem chora... :wink:
Ale dobrze, że mogę chociaż pooglądac i pomarzyc :D
Pozdrawiam, Małgosia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”