Roślinki doniczkowe - FIGA
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A takie dostałam wiadomości o krokodylku :P
Występuje na Malajach, w południowych Chinach i na Półwyspie Indyjskim na obszarach które charakteryzują się okresowymi zmianami poziomu wody. Porasta tam dna i wilgotne brzegi kamienistych potoków leśnych oraz zwalone pnie i korzenie na zalewanych terenach.
Mikrozorium nie jest rośliną wymagającą. Rośnie jednakowo dobrze w pełnym świetle, jak i w półcieniu. Przy silnym oświetleniu rośnie szybciej a w miejscach zacienionych wytwarza więcej rozmnóżek.
Najlepiej rośnie w temperaturze 22-26°C
Rośliny nie należy sadzić w gruncie, gdyż wtedy korzenie jej gniją i ustaje wzrost. Najlepiej przymocować ja do kawałka drewna lub lignitu za pomocą żyłki lub przycisnąć kamieniem.
Pozostawione w dobrych warunkach mikrozorium w ciągu kilku tygodni tworzy pokaźne zarośla które powinny być regularnie przerzedzane, zaczynając od najstarszych liści z czarnymi plamami.
Może szybko rosnąć jednak w nieodpowiednich warunkach nie rośnie lub wolno obumiera. Ze względu na możliwość sadzenia na różnych przedmiotach roślina ta stwarza wiele sposobności użycia jej jako niezwykłego elementu dekoracyjnego
Występuje na Malajach, w południowych Chinach i na Półwyspie Indyjskim na obszarach które charakteryzują się okresowymi zmianami poziomu wody. Porasta tam dna i wilgotne brzegi kamienistych potoków leśnych oraz zwalone pnie i korzenie na zalewanych terenach.
Mikrozorium nie jest rośliną wymagającą. Rośnie jednakowo dobrze w pełnym świetle, jak i w półcieniu. Przy silnym oświetleniu rośnie szybciej a w miejscach zacienionych wytwarza więcej rozmnóżek.
Najlepiej rośnie w temperaturze 22-26°C
Rośliny nie należy sadzić w gruncie, gdyż wtedy korzenie jej gniją i ustaje wzrost. Najlepiej przymocować ja do kawałka drewna lub lignitu za pomocą żyłki lub przycisnąć kamieniem.
Pozostawione w dobrych warunkach mikrozorium w ciągu kilku tygodni tworzy pokaźne zarośla które powinny być regularnie przerzedzane, zaczynając od najstarszych liści z czarnymi plamami.
Może szybko rosnąć jednak w nieodpowiednich warunkach nie rośnie lub wolno obumiera. Ze względu na możliwość sadzenia na różnych przedmiotach roślina ta stwarza wiele sposobności użycia jej jako niezwykłego elementu dekoracyjnego
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kochana Serce się liczy, a Twoje jest wielkie i dobrze o tym wiesz!Babopielka pisze: Ciekawe czy Guci się u mnie spodobabo jak mi wystawi negatywny komentarz to już nikt do mnie nie przyjedzie
![]()
![]()
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasieńko, czekam !!!!
A gdzie zdobyłaś te cuda, zupełnie się pogubiłam, znowu biegałaś po giełdzie?

A gdzie zdobyłaś te cuda, zupełnie się pogubiłam, znowu biegałaś po giełdzie?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
gucia - ja czekam niecierpliwie na Twoja wizytęgucia pisze:Kochana Serce się liczy, a Twoje jest wielkie i dobrze o tym wiesz!Babopielka pisze: Ciekawe czy Guci się u mnie spodobabo jak mi wystawi negatywny komentarz to już nikt do mnie nie przyjedzie
![]()
![]()

Figa -nowości śliczne -też muszę się wybrać na takie polowanie - na takie zwierzaki to warto zapolować

- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Bożenko niema to jak dzika zwierzyna :PBabopielka pisze: Figa -nowości śliczne -też muszę się wybrać na takie polowanie - na takie zwierzaki to warto zapolować
No i oczywiście moje kreciki :P
Papu już kupione i dla mamusi i dla dzieciaczków :P Tatuś przy okazji przypomni sobie smak kalorii , ale że nadwaga mu nie grozi to bez obaw może chrupać :P