Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko, dziękuję za odpowiedź. Wygląd kwiatów w takim zbliżeniu zawsze mnie zaskakuje i nie wiem co to jest. Wielosił jest mi dobrze znany, chociaż teraz go nie mam, a jednak go nie rozpoznałam. Ten czosnek /nie czosnek/ mam u siebie ale nie wiedziałam jak sie nazywa.
A to ci ciekawostka, cesarz jadał placuszki z bzem. W ten sam sposób robie placki z kwiatem akacji. Właśnie zaczyna u mnie kwitnąc i wieczorem zabójczo pachnie. Jutro zrobię na obiad.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Dobrze, że przypomniałaś o czarnym bzie, bo znowu bym zapomniała pozbierać!
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko, przepiękna kolekcja irysów :) Skromna hahahaha, skromna to Ty jesteś :lol:

Z tym czarnym bzem to mam problem, u mnie w okolicy nie ma :( W ogrodzie też nie mam niestety, chyba będę musiała gdzieś na wycieczkę pojechać :lol:
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Byłam niedawno na wycieczce rowerowej po polach i tam kwitły podobne do czarnego bzu krzewy, tylko nie jestem pewna, muszę się im jeszcze raz przyjrzeć i może będę miała syropek :P :P :P
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

O ja :shock: ale masz tych roślin. Piękne .
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Grażynko
Czy ten mak jest żółto-czerwony czy to może tak wyszło zdięcie.[/url][/quote]
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Ja myślę ,że dobrze widzę ---chociaż-----ale mak to na pewno jest żółto czerwony ,takiego to ja jeszcze nie widziałam -----śliczny :P
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Kryseczko - są i inne ciekawostki dotyczące cesarza Austrii, który jadąc przez Cieszyn dał się poznać z innej strony, tej nie politycznej. :wink: :lol: O akacji też słyszałam ,ale jeszcze nie robiłam. Pewno też smakuje wybornie.
No to smacznego Krysiu :!: :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Rogalm - cieszę się, że też robisz ten syropek. Szczególnie zimą będzie przydatny dla dzieciaczków. :wink: :lol:

Daisy - na pewno znajdziesz czarny beż. Jest bardzo popularny. Rośnie prawie wszędzie. Trzeba tylko zbierać go poza miastem, żeby kwiaty były czyste i nie skażone.

Gagawi - rozpoznać dziki bez jest bardzo łatwo. Duże parasolowate kwiaty, białe, pachnące, przy pogłaskaniu zostawiają na ręce masę żółtego pyłku. Jesienią robią baldachy małych czarnych kuleczek, najpierw zielonych, potem czerwonofioletowych, aż dojrzałe są czarne.Wydrukuj sobie powiększenie fotki i zabierz na wycieczkę a z pewnością znajdziesz. :wink: :P

Anitko - no.....trochę jest, bo inaczej skąd wziąłby się ten busz. :wink: :lol:

Izabelko - prawda jest taka, że to aparat zrobił kiksa, bo mak jest czerwony. Ale w promieniach słońca spowodował, że aparat odczytał to jako żółty kolor. Tak wyszło, ale czy nie jest uroczy na tym zdjęciu ? :wink: :P

Bogusiu - trochę muszę Cię zmartwić, ale to złudzenie oka aparatu. Ale mnie też się podoba ta fotka i nie umiałam sobie odmówić, żeby ją zamieścić. Ja też jeszcze nie widziałam dwubarwnego maku, chociaż żółtoniebieski szafirek już widziałam na tym forum. :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Grażynko, dawno u Ciebie nie byłam, ale zrobiłam sobie przed chwilą piękną wycieczkę po Twoim wiosennym ogrodzie! Jest piękny, coraz piękniejszy... ukwiecony... Piękne masz kwiaty, dorodne, zadbane rośliny i przeurocze zakątki, w Twoim ogrodzie! Bardzo urokliwe jest Twoje oczko wodne! ;:215
Musze już niestety "pędzić" dalej, ale będę wracać w każdej wolnej chwili!!! ;:196
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Grazynko ,jak zwykle pięknie u Cebie.Tyle wspaniałych kwiatów.Widzę ,ze juz lilia zakwitła. :shock: U mnie dopiero pąki ,ale za to dorodne.
Jeśli mozesz zostaw mi nasionka tego maka :D Nie mam takiego a bardzo lubię maki.I jeszcze co to za roslinka z tymi zwisającymi zółtymi kwiatkami?Ostatnio widziałam kwitnącego maka niebieskiego -mekonopsa :D
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

Gdy spaceruję po Twoim ogrodzie to zawsze sie zastanawiam jak Ty pomieściłś tyle rośli w jednym miejscu .... strasznie mi się podoba to nagromadzenie .
Grażynko , a jak podlewasz te wszystkie rośliny ?
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Grażynko, chyba się domyślam gdzie widziałaś tego szafirka ;) dzięki za rozpoznanie jastrzębca ;:168
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alutka - cieszę się, że wpadłaś choć na chwileczkę :P
Oczko wodne teraz trochę zaniedbane, bo remont zabiera dużo czasu. Ale mam nadzieję, że za jakiś czas będzie bardziej uporządkowane. :wink: :lol:

Anulko - zakwitła druga lilia a następne już czekają w kolejce. Ale nie wszystkie się tak prezentują jak twoje. :cry: Ciekawa jestem na kwiaty, czy będą takie jakie zamówiłam.
Co do tej żółtej roślinki to myślę, że chodzi Ci o chiastofil. Jeśli mak zrobi nasiona to masz je jak w banku. :wink: :lol:

Basiu - ano jest gęściutko, ale za to plewienia mało. Z podlewaniem też mam spoko, bo gęste nasadzenia sprawiają, że woda tak nie paruje szybko, jak na otwartej przestrzeni i liście roślin zakrywają ziemię. Deszcz też nie ubija tak ziemi i nie muszę często kopać - raz lub dwa razy w roku. Tyle wystarczy. :wink: :P

Jol_ka - zgadłaś, zgadłaś koleżanko...... :wink: Jeszcze jedna roślina u Ciebie do rozpoznania przypomina mi akanta, ale potwierdzi się to dopiero jak zakwitnie.
A jastrzębiec to bardzo wdzięczna roślinka i szybko się rozrasta przez rozłogi i nasiona. Będziesz miała z niego pociechę. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Teraz pokażę wam moje ulubione kwiaty, drugie po liliowcach, królowe ogrodu, czyli róże. Ale nie pytajcie proszę o odmiany, bo znam tylko cztery, no może sześć. :oops:
Na drugim i trzecim zdjęciu od dołu jest odmiana chyba bardzo stara. Może ktoś zna jej nazwę. Pachnie nieziemsko prawdziwym różanym zapachem. Ma drobne kwiaty w gronach i jest bardzo miododajna, gdyż pełno na niej owadów.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”