Kompostownik jaki?Z czego?Jak zbudować?
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kompostownik jaki?Z czego?Jak zbudować?
Nie przesypuję ziemią całości. Czasem zmniejszam trawnik, to trochę darni (2-3 pojemniki 15 litrowe) dorzucę. Przerzucam kompost tylko raz. Najpierw zapełniam małą komorę, jak trochę się rozłożą, wrzucam do dużej i już nie ruszam. Kompost wyjmuję po roku, półtora. Przesiewam plastikową skrzynką po owocach. Wszystkie duże, nierozłożone resztki z powrotem wędrują do kompostownika. Jak jest ich sporo, to kompost szybciej się robi. Nierozłożone to grubsze gałązki, karpy traw ozdobnych, grube pędy bylin. Kompost jest lekki, wilgotny, podobny do torfu ze sklepu. Zdjęcie gotowego pewnie niewiele wniesie, mam trochę w żółtym worku widocznym przy kompostowniku.
Mogę jutro pokazać.

- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Prosiłbym o to zdjęcie 

Pozdrawiam Krzysiek
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Wrzuciłam zdjęcie tutaj, bo ten wątek o budowie, a nie kompostowaniu, więc nas pogonią.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p5727492

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p5727492
- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
Witam wszystkich
Odkopie temat.
Zastanawiam się nad kompostownikiem z allegro ok 400l są za 100zl przesyłka. Zależy mi na estetyce bo mieszkam na osiedlu, działka jest 10ar z czego do kompostownik będzie wrzucana trawa z nie zagospodarowanej części działki czyli ok 400-500m2 i z ogródka chwasty który ma ok 50m2 na który to też będzie zuzywany ten kompost. Nie są to duże arealy ale pomysł kompostownika jest z problemem po koszeniu trawy.
Pytanie do Was, czy taki kompostownik plastikowy zda egzamin i czy wielkość będzie wystarczająca?
Odkopie temat.
Zastanawiam się nad kompostownikiem z allegro ok 400l są za 100zl przesyłka. Zależy mi na estetyce bo mieszkam na osiedlu, działka jest 10ar z czego do kompostownik będzie wrzucana trawa z nie zagospodarowanej części działki czyli ok 400-500m2 i z ogródka chwasty który ma ok 50m2 na który to też będzie zuzywany ten kompost. Nie są to duże arealy ale pomysł kompostownika jest z problemem po koszeniu trawy.
Pytanie do Was, czy taki kompostownik plastikowy zda egzamin i czy wielkość będzie wystarczająca?
Regulamin Forum
- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Więcej o kompostowaniu jest w tym wątku https://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=32974 . Z kompostowaniem trawy nie jest tak prosto. Musisz poczytać o tym.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z początku jest kiepsko ale jak już pierwsza partia trawy prerobi się na czarną breje to można nią przekładać świeżą trawę i całkiem ładnie się to przerabia.
A jak już zrobi się z tego ziemia i ją się przekłada warstwami na przemian z trawą to już szybko przerabia trawę.Dużo też daje lekkie podsuszenie trawy,tak z jeden dzień na dużym słońcu.
A jak już zrobi się z tego ziemia i ją się przekłada warstwami na przemian z trawą to już szybko przerabia trawę.Dużo też daje lekkie podsuszenie trawy,tak z jeden dzień na dużym słońcu.
-
- 100p
- Od: 12 sie 2019, o 14:54
- Kontakt:
Nadszedł i czas na mnie. Powstała pierwsza komora kompostownika z desek. Planowane są jeszcze 2 komory.

-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
Fajny pomysł z wysuwanymi deskami. Jakie są wymiary tej komory?
-
- 100p
- Kontakt:
leszeg, 1,2x1,2m. Wysokość 1,1m.
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
Ja jestem ciekawa kompostownika Aeroplus 6000
https://allegro.pl/oferta/kompostownik- ... 9082315600
nawet zastanawiałam się nad kupnem - do dzisiaj, kiedy to zorientowałam się, że sprzedawca podniósł cenę o uwaga 100 zł :/ jeszcze 2 tygodnie temu kompostownik kosztował 799 co i tak było ceną mega zaporową
https://allegro.pl/oferta/kompostownik- ... 9082315600
nawet zastanawiałam się nad kupnem - do dzisiaj, kiedy to zorientowałam się, że sprzedawca podniósł cenę o uwaga 100 zł :/ jeszcze 2 tygodnie temu kompostownik kosztował 799 co i tak było ceną mega zaporową
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
Zauważyłem, że w dobie koronawirusa wszystkie ceny idą do góry. Nieraz jest to nawet 100% więcej. Jeśli chodzi o ten konkretny kompostownik to ja jednak bym się zastanowił nad tańszym i bardziej ekologicznym np. z drewna. Najtańszy jaki można zrobić to 4 palety skręcone 8 wkrętami.
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
Ciekawy pomysł wykonania kompostownika, wykorzystam.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
Zaimpregnuj deski jakimś środkiem przeciwgrzybicznym typu Tytan NW. Dłużej wytrzyma.
-
- 100p
- Kontakt:
Dzięki za radę. W sumie impregnowałem jakimś impregnatem na bazie oleju lnianego, ale nie mam nawet pojęcia przed czym chroni. Pewnie przed warunkami atmosferycznymi 
Komora w dniu dzisiejszym została już zupełnie zapełniona (wcześniej kompostowałem na pryzmie i ten częściowo przerobiony kompost przewiozłem do kompostownika oraz dołożyłem nieco nowego materiału), więc trzeba zacząć myśleć o drugiej części lub od razu dwóch kolejnych.

Komora w dniu dzisiejszym została już zupełnie zapełniona (wcześniej kompostowałem na pryzmie i ten częściowo przerobiony kompost przewiozłem do kompostownika oraz dołożyłem nieco nowego materiału), więc trzeba zacząć myśleć o drugiej części lub od razu dwóch kolejnych.