Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale pięknie wybuchła u Ciebie Grażynko wiosna!
Nawet zwierzaki prezentują sie inaczej,zaciągnęło je nad wodę,chyba również poczuły wiosnę.
Czosnki olbrzymie przepiękne i rdest ,jak on się nazywa .
Kolor pudrowego różu ,lubię taki .
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Grażynko
Piękny ogród i roślinki ale kociaki cudowne ,moja koteczka ciemno siwa podobna jest do twojej
Pozdrawiam Iza
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Rozkoszne te Twoje zwierzaczki Grażynko, a psiak tak się przywiązał do kociaka, że obsewuje i podgląda :P . Baletniczki pięknie pozują, nie wiem czemu moje tak szybko przekwitły, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć :(
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Kolekcja "baletnic" jest piękna. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko - ja dzisiaj przybiegam z pytaniami nt. powojnika:

- czy pędy, które wyrastaja ponad siatkę ogrodzenia i nie maja oparcia należy przyciąć, czy pozostawić? Błękitny Anioł dorasta do 3-4m. Wyginanie pędów na boki może się skończyć ich złamaniem ( juz to przećwiczyłam z jednym :cry: )

- czy ewentualnie winobluszcz, który unosi się ponad siatkę, może stanowić jakieś oparcie dla powojnika? - wytrzyma jego ciężar?

Nie wiem co robić ;:201
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Kryseczko - nie ma sprawy. Mam dużo siewek i takich trochę większych do kasacji, więc przy okazji porządków Ci podeślę. Jeśli chcesz mam jeszcze nasiona przetacznikowca białego, więc mogę wysłać Ci razem.

Anulko - no tak, zwierzaki zawsze są cudowne do momentu kiedy nie zaczną rozrabiać.
Te różowe pałki to rdest bistorta "Superbum", bardzo wdzięczna i niewymagająca rośllinka powtarzająca kwitnienie.

KaRo - witaj w kogrobuszu :wit
Jakie miłe odwiedzinki. :wink: :lol:
Zwierzaki kochają buszować w gęstwinie kwiatów i roślin. Czosnki - wprawdzie nie olbrzymie :wink: ale jak na swój wiek w jednym miejscu całkiem ładne wyszły. Rdest bistorta polecam Ci jako roślinę bez żadnych wymagań glebowych czy stanowiskowych. Wszędzie dobrze rośnie i nie zjadają jej ślimaki. Mam go sporo, więc mogę się podzielić jak okwitnie. Ma go też Iza - zobacz jak rośnie i to wiosną posadzony.
Uściski dla Ciebie :P

Izabella - witam nowego gościa. :P
To bardzo miło, że wpadłaś do mnie na chwileczkę. A czy twoja koteczka też jest długowłosa ?
Ja również pozdrawiam . :P

Piku - koty i psinka bardzo lubią razem baraszkować . a w gąszcu roślin najlepiej wychodzi im zabawa w chopwanego. :wink: Tylko, że rośliny na tym niestety cierpią. Orliki mają to do siebie, że lubią wilgoć i półcień. W słońcu szybko okwitają - niestety. :cry:

Erazm - witaj, miło że wpadłeś. Dawno nie odwiedzałeś mojego kogrobuszu, więc miła niespodzianka to dla mnie. Wiem, że teraz jesteś bardzo zajęty pracą . Widziałam super pomidorki :!: :wink: :lol:

Gagawi - ja pozostawiam, aż zaczną same zwisać a potem dopiero zaplatam wokół czegoś co jest w pobliżu. Jeśli winobluszcz jest mocno podparty lub zakręcony dookoła siatki, to może być podparciem, ale tylko w jednym roku. Winobluszcz rośnie o wiele szybciej niż powojnik i może go zagłuszyć.
Albo musisz zbudować podporę, albo przycinać mocno winobluszcz, jeśli powojnik miałby się po nim piąć na stałe.Najlepiej powojnik prezentuje się na ozdobnych drzewkach, lub na fasadzie domu rozpięty na drabince. Można też zbudować dla niego pergolę a z drugiej strony posadzić różę pnącą. Wszystko zależy od twojej inwencji. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie mając doświadczenia wymyśliłam sobie, że winobluszcz przede wszystkim ochroni powojnika przed wiatrem i tylko odrobinę go zagłuszy, a oczami wyobraźni widziałam piękne błękitne kwiaty na tle bujnej zieleni winobluszczu. Tak to właśnie widziałam: powojnik pokrywający winobluszcz :oops: a tu będzie odwrotnie.
Zaryzykuję w tym roku a w przyszłym coś będę musiała wymodzić - jakąś kratkę i pilnować żeby i jej bluszczyk nie opanował.
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Winobluszcz jest bardzo silnym i ekspansywnym pnączem, więc może zagłuszyć nawet mocno rosnącego powojnika, bo ten zawsze jest delikatniejszy i słabszy . Z pewnością coś wymyślisz. Zobaczysz też jak silno będzie rósł powojnik. Rozwiązanie z pewnością przyjdzie samo. :wink: :lol: A ja będę miała co podziwiać. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

kogra pisze: Obrazek
Grażynko co to za pałeczki za kotkiem ?
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

barbarka pisze:
kogra pisze: Obrazek
Grażynko co to za pałeczki za kotkiem ?
To chyba rdest - jest przeeepiękny ;)
Dawid
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Grażynko
Moja koteczka jest też długowłosa
Pozdrawiam Iza
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Grażynko, śliczne zdjęcia....takiego rdestu jeszcze nie widziałam, super wygląda :roll: , może pod brzozami sobie poradzi......posadzić, jak myślisz? Dzięki za "ismenki". Podsypałam jeszcze azofoski, ale ta druga zupełnie nie ma zamiaru zakwitnąć. Głaski dla Milusińskich.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gagawi - Spróbuj tak jak myślisz, ale kontroluj bluszcz, żeby nie zniszczył powojnika. Jak się zaplątają to możesz nie dojść do ładu z nimi i ciężko będzie Ci je uporządkować. Kratkachyba będzie najlepszym rozwiązaniem. :lol:

Basiu - te pałeczki to rdest. Wcześniej już mnie o niego pytali, więc spójrz na stronę poprzednią. Niedługo zamieszczę zbliżenie, to zobaczysz jaki jest piękny, kiedy całkiem rozkwitnie. :wink: :lol:

Dawidzie - masz rację. I dzięki za odpowiedż Basi. Zobacz na zbliżenie - jest rzeczywiście piękny i długo kwitnie.

Izabelko - widziałam twoje koteczki. Są tak samo puchate jak moje. Mamy zatem coś wspólnego. :roll: :lol:

Guciu - Możesz spróbować, ale pewności nie mam. Brzozy są bardzo ekspansywne i niewiele roślin chce pod nimi rosnąć. Nie mam takiego doświadczenia, więc nie odpowiem Ci na to pytanie. Druga ismena może nie zakwitnąć, ale nie przejmuj się. W przyszłym roku pokaże co potrafi. :wink: :lol:

A teraz trochę foteczek dla rozweselenia i pocieszenia zasmuconych. ;:1

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

......i moje ostatnie tulipanki trzy dni temu......bo dzisiaj już ich nie ma ...... :cry: :cry: :cry:
.....i trochę nowości rozkwitłych w ostatnich dniach. :P :P :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I jeszcze rdest w kilku odsłonach. Prawda, że prezentuje się pięknie ? ;:87