Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Andrzej - słuszna uwaga. Czyli ogólnie po lewej są chinense a po prawej baccatum.
Najszybciej wykiełkowała Aji White Fantasy i Habanero Red - 3 dni. Są od dziś w ziemi.
Najszybciej wykiełkowała Aji White Fantasy i Habanero Red - 3 dni. Są od dziś w ziemi.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie szybko w tym roku kiełkują te ostrzejsze odmiany. Np. Habanero Big sun po 5 dniach, h. mustard też po 5. Nasiona z AWN od użytkowniczki ewa-s. Nasionka więc pierwsza klasa.
Z moich nasion super ostrości wychodzą po około 7 dniach najszybciej.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- 100p
- Od: 17 mar 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje habanero white też w tym roku zaskakują. Po 4 dniach juz były pierwsze kiełki. Aji white dostałam gratis przypadkiem, wiec dobrze się stało skoro chwalicie.
Papi
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Kontakt:
Moje "hotty" wczoraj poszły do gleby
a tu lista odmian:
1. Carolina Reaper ( Top 1 )
2. Trinidad Moruga Scorpion Yellow
3. Hungarian Black
4. Cyklon
5. Explosive Ember
6. Chilhuacle Negro
7. Lemon Drop
8. Mini Red
9. Numex Twilight
10. Nepalese Bell
11. Purple Thai
12. Small Chili
13. Joe Long

1. Carolina Reaper ( Top 1 )
2. Trinidad Moruga Scorpion Yellow
3. Hungarian Black
4. Cyklon
5. Explosive Ember
6. Chilhuacle Negro
7. Lemon Drop
8. Mini Red
9. Numex Twilight
10. Nepalese Bell
11. Purple Thai
12. Small Chili
13. Joe Long

Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Andrzej cieszy mnie,że nasiona ode mnie dobrze się sprawujądocentandrzej pisze:U mnie szybko w tym roku kiełkują te ostrzejsze odmiany. Np. Habanero Big sun po 5 dniach, h. mustard też po 5. Nasiona z AWN od użytkowniczki ewa-s. Nasionka więc pierwsza klasa.

Ja zawsze sieję prosto do ziemi/bez podkiełkowywania na wacikach/ i najdłużej wychodziła Carolina,po 11 dniach od wysiania już zielone liścienie były nad ziemią.
W tym roku wysiewy zaczynam za tydzień,dla mnie ten termin jest najbardziej optymalny, bez doświetlania dadzą radę.
Tym bardziej,że najostrzejsze mam w donicach z ub.roku,a teraz będę siać tylko średnio ostre i łagodne.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja dzisiaj wysiewam Red Biquino, śliczna papryczka i do tego łagodna w smaku ponoć. W ubiegłym roku miałem Carolinę yellow i red w gruncie i zdążyło dojrzeć z 10 owoców, a wysiewałem chyba pierwszego lutego, ale ogólnie to koniec super hotów u mnie bo to ani do jedzenia i jeszcze muszę uważać by mi synek nie zerwał i skosztował.
Widziałem na AWN yellow Biquino, no ale że nie brałem udziału to mam tylko red z Grecji.
Widziałem na AWN yellow Biquino, no ale że nie brałem udziału to mam tylko red z Grecji.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Ja też nie wysiewam już super hotów, ze względu na dzieci. Zresztą kapsaicyna się łatwo przenosi, nie widać jej, a zostaje na stole, na desce, na rękawie itp. więc z dziećmi obok, to były problemy
Ja w tym roku posieję do donicy Leutschauer Paprika, bułgarską czuszkę i 'cieniasa' (papryczka NN o bardzo cienkich, długich strąkach) - tak tylko by mieć na doprawianie bieżące i trochę do podsuszenia

Ja w tym roku posieję do donicy Leutschauer Paprika, bułgarską czuszkę i 'cieniasa' (papryczka NN o bardzo cienkich, długich strąkach) - tak tylko by mieć na doprawianie bieżące i trochę do podsuszenia

-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Witam
w innym wątku się przywitałam, jestem tu nowa
w Warzywny Świat wkraczam rozpoczynając od papryczek, kupiłam 5 odmian, piri piri, habanero, jalapeno, cayenne i cherry bomb. Zamówiłam właśnie nasionka i czekam!
Zapytam przy okazji, czy siejecie je zgodnie z kalendarzem biodynamicznym?

w innym wątku się przywitałam, jestem tu nowa

Zapytam przy okazji, czy siejecie je zgodnie z kalendarzem biodynamicznym?
Milena
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Witaj. 
Są osoby które się nim kierują, inne nie. Ja należe do tej drugiej grupy. Nawet się zbytnio nie zagłębiałem o co w nim dokładnie chodzi. Wyhodować papryczki bez niego idzie.

Są osoby które się nim kierują, inne nie. Ja należe do tej drugiej grupy. Nawet się zbytnio nie zagłębiałem o co w nim dokładnie chodzi. Wyhodować papryczki bez niego idzie.

Wrzucone do kiełkowania jalapeno i serrano już zaczęły wychodzić
W jakiej temperaturze kiełkowałeś papryki? Czy 30 st będzie OK ?
Pozdrawiam
Ula
Ula
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Miałem kilka dni temu w growboxie 30 st. C przez dwa dni i właśnie tyle wystarczyło żeby hungarian black i jalapeno puściły kiełki. Wszystko poszło do kosza bo tylko robiłem próbę kiełkowania wszystkich moich papryk chili.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Tak czytam i chyba wypadałoby coś posiać...
Co polecacie do nadziewania poza standardowym cherry ? Bo w tym roku chyba głównie na odmiany nadziewane muszę się nastawić ,ale o różnej ostrości
Co polecacie do nadziewania poza standardowym cherry ? Bo w tym roku chyba głównie na odmiany nadziewane muszę się nastawić ,ale o różnej ostrości

-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Ciliega picante, czyli coś w deseń cherry bomb. Może jalapeno, jako troszkę ostrzejsze. Padron też ma grube ścianki i z ostrością u tej odmiany jest też znośnie. Aha, i może jeszcze del piquillo, taka półostra papryczka.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Faszerowane jalapeno w ubiegłym roku zrobiło furorę i nawet mam zamówienie na ostrzejszą odmianę...
Faszerowane habanero odpadło w przedbiegach, jedynie big sun było do zjedzenia z fajnym posmakiem
Padron już zapisałam
Faszerowane habanero odpadło w przedbiegach, jedynie big sun było do zjedzenia z fajnym posmakiem

Padron już zapisałam

- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Kontakt:
Jeśli chodzi o czas kiełkowania, to u mnie dwa lata temu wszystkie wyszły w przeciągu tygodnia, nawet CR.
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone