Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 7

Post »

Witaj Aniu. No tak metraż to nie tylko Twoje zmartwienie. Ja póki co nie narzekam ale pewnie kiedyś będę ;:306. Mimo wszystko udało Ci się zmieścić sporo pięknych roślin ;:108 i zrobiłaś to w bardzo ładny sposób ;:108. Ja wiem Ty pewnie marzysz o kolejnych rozycach bo ich nigdy dość ;:173. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu jarzmiankę pokazałaś cudnie, ;:138 różyce też. :) First Lady urocza, ;:oj ale ja wciąż paskudy na różach wypatrzę. ;:131 Podsłuchałam, że Quin of Night rozmnożyły się cudownie i wiosną będą łany. :wink: Wampiry, to najczęściej nasi najbliżsi. ;:174 Nie uwolnię się na zawsze. ;:185
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, Granny podobna do Boniki, prawda? Jakoś tak mi się kojarzy. Podoba mi się zestawienie kolorów na zdjęciu, które nie jest podpisane, chłodne lila kwiatów chyba rozchodnika i te srebrne gałązki, które się na nim kładą. Patrzę i podziwiam, jak ładnie połączyłaś te kolory.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aniu mam pytanie co do Laguny i Colette. Zadowolona jesteś z tych róż? Długo je masz w swoim ogrodzie? Jak zimują?
Bo u mnie to oczywiście tegoroczne nasadzenia, póki co nie mogę się wypowiadać...
Przy Lagunie zauważyłam, że wypuszcza mi jeden pęd odstający od całości, tj. sztywny, mocny, ma czerwone gęste kolce, liście 9 "płatkowe". Zastanawiam mnie czy to dziczka? :?
Colette ma cudowne kwiatuszki, ale wiotka taka...

La Rose M. cudowna! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja się zastanawiam, czy Eskimo to Eskimo.
Jakoś ma za mało płatków i różowieje.
Ale musiałabyś sprawdzić u kogoś kto go ma.
Coraz bardziej podobają mi się takie trawiaste rabaty, szczególnie, że róże jakoś słabo kwitną drugi raz u mnie
Może trzeba znowu zrobić zmianę?
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Dzień dobry!

Od wczoraj z przyjemnością oglądam kolejne strony Twojego wątku. Przywabiły mnie tulipanki, które tak pięknie sfotografowałaś i pokazałaś w tulipanowym wątku. Twoje zdjęcia są bardzo profesjonalne i roślinki na nich zadbane. Masz cudne róże i powojniki! I do tego każdy przykuwający uwagę kwiat ma jakieś ładne stonowane towarzystwo i chyba to właśnie tak się dodatkowo rzuca w oczy na Twoich zdjęciach, że te kwiatki z pierwszego planu mają przemyślanie dobrane tło. Miło popatrzeć! :D
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Ślicznie wygląda połączenie różu z niebieskim (zdjęcie z colette)
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aneczko, w sprawie Minti podjęłaś słuszną decyzję. Zdrowie dziecka jest najważniejsze i chociaż kocham wszystkie psiaki to doskonale Cię rozumiem. Gdybym stanęła przed takim dylematem, zrobiłabym dokładnie to samo ;:108

Widziałam u Ciebie zdjęcia Lady of Shalott. Mam ją w koszyku i chętnie czytam wszystkie opinie o tej odmianie. Ciekawa jestem co o niej sądzisz, bo ze zdjęć widać, że urody jej odmówić nie można Obrazek
Nad Dolce Vita zaczynam się łamać. Jagna mnie na nią szczuła, a teraz podziwiam u Ciebie jej śliczne zdjęcia. I tak się biję z myślami...Wziąć, nie wziąć... ;:224
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Aniu:)

Czytam,że u Ciebie wampiry energetyczne grasują,na pewno sobie z nimi poradzisz.My Wodniki tak już mamy,zawsze znajdziemy sposób.
Dzieci na pewno cierpią,ale z czasem się przyzwyczają,dobrze zdecydowałaś ;:108 Zdrowie jest najważniejsze.
Nakupiłaś już sporo cebulek i bardzo dobrze.Ja też kupiłam kilka paczek w Lidlu,mimo,że za bardzo weny nie mam ani ochoty na nowe zakupy po odejściu mojej babci ;:224 Jednak życie toczy się dalej i trzeba dalej iść przez życie ;:131
Aniu czy Ty masz Marca Chagalla? chyba go zamówię ;:218
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Aniu mam nadzieję, że działka spełniła swoje zadanie i odsunęła choć trochę smutków w cień, bo po zdjęciach widać, że stara się ogromnie...
Przykro mi, że jednak musieliście oddać Minti, nie tylko ze względu na nią, ale i na twojego synka męczącego się z alergią :( Na dodatek ten "wampir" dokładający zmartwień :evil: W takich chwilach zazdroszczę wszystkim "bezdusznym" osobom nie przejmujących się niczym... Ja niestety tak nie potrafię ;:185
Zazdroszczę zakupów cebulowych ;:173 Też planowałam takowe, ale niestety trudno sadzić cebulki o kulach :wink: Em co prawda się deklaruje, że on wsadzi, ale nie wiem czy mogę oddać tak ważne zadanie w niewprawione ręce :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, czytam o Twoich kłopotach i mocno tulę. Oby ten najgorszy okres już był za Tobą i Twoją rodziną i nadeszły już tylko lepsze czasy.
Ech ... cięzki ten rok i u mnie ... :(

Chciałam Cię zapytać o Colette. Muszę kupić sąsiadce 3 róże które są niezawodne, nie chorują, nie przemarzają, rosną duże i najlepiej żeby kwitły bez przerwy. Kolor obojętny, tylko nie biały.
Zachodzę w głowę co jej wybrać i pomyślałam m.in. o Colette. Jak myślisz, nada się dla tak wymagającej i nie mającej czasu osoby ?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witajcie niedzielnym popołudniem. :wit
U mnie całą noc i pół dnia padało. I dobrze, bo było już sucho. Szkoda tylko, że taki deszcze nie w tygodniu a w niedzielę. No ale ważne, że roślinki dostały pić. teraz mogę spać spokojnie. Obrazek

Wiolu ja pokochałam róże dopiero półtora roku temu. Ciężko mi doradzać, bo zwyczajnie brak mi doświadczenia w tym temacie. :oops: Mnie Colette poleciła nasza Monia -alania i dlatego mam ją u siebie. Od wiosny niewiele urosła, bardzo niewiele. Kwitła dwukrotnie. Kwiat póki co niezbyt trwały ale śliczny. W tej chwili liście chore. Jednak u większości róż tak mam. Ten rok jest ciężki dla róż, jak czytam, nie tylko moich.
Bardzo chwalą sobie Pirouette. Pasowałaby do wymagań Twojej koleżanki. Ino nie kwitnie non stop. Może Pomponella? Choć i ta kwitnie w dwóch rzutach.
A może Comte de Chambord? Ma wielu przeciwników ale i wielu zwolenników. Mnie ona zachwyca i kwitnie prawie non stop.
A Crocus Rose? Granny?
dziękuję za słowa otuchy. Powoli zbieram się w garść. ;:168

Obrazek

Małgoś działka stara się oj stara. Róże kwitną i nawet udaję, że nie widzę chorób na liściach.
Kochana nie rezygnuj z sadzenia cebulowych! Wiosną będziesz ciężko żałować! Wydasz derektywy Emowi, do tego ponadzorujesz osobiście i dacie radę. Korzystaj jeśli Em ma ochotę pomóc. Obrazek
Dziękuję Ci za ciepłe słowo. Obrazek

Obrazek

Aniu -Annes77 Marca Chagalla o mały włos nie kupiłam tej wiosny. Tak mnie czarował u Majki, że ho ho. Ostatecznie nie kupiłam, bo bałam się tej jego pasiastej natury. Chyba całkiem niepotrzebnie. Jak widzę u innych dziewczyn, nie jest tak źle z ilością pasków u niego.
Aniu zrozumiałam, ze tak naprawdę "mój wampir" nie może nic mi zrobić. I tak naprawdę to należy mu tylko współczuć, bo życie ma na wielce marne i żadnych perspektyw na przyszłość. Dusi się w tym swoim jadzie i paskudnym charakterze nawet we własnym domu. Żal mi takich ludzi...

Obrazek

Dorotko dziękuję. ;:168
Lady of Shalott uwielbiam przede wszystkim za jej piękne kwiaty. Obrazek Ich kolor jest fantastyczny! I forma też. Obrazek Do tego to właśnie ona najwięcej przyrosła z moich jesienno -wiosennych młódek. Do tego liście ma nadal zdrowe, czego mogą jej pozazdrościć nawet moje inne panny mające ADR. I gdyby nie to, że rośnie ona spora, to bez mrugnięcia powieką, nie zważając na brak miejsca dosadziłabym kolejne.
Kochana a Dolce Vita jest malutka i śliczniutka. Zajmuje tak niewiele miejsca, że na pewno gdzieś ją zmieścisz. ;:215

Obrazek

Kasiu -kasia100780 to moje ulubione połączenie kolorystyczne. Róż i niebieski. I jeszcze wszelakie wariacje z fioletami i bielą.

Obrazek

Aguss85 dziękuję za słowa uznania dla moich wariacji ogrodowych. Sesje cebulowych znajdziesz w 6 cz. mojego wątku ogrodniczego, gdzieś od 10 strony lub ciut później. Z drugiej strony jak poczekasz to już za kilka miesięcy na nowo będę je pokazywać. ;:333
Róże zawsze muszą mieć jakieś towarzystwo, choć nie zawsze to widać na każdym portreciku. Nie mniej byliny pięknie potrafią uwydatnić niezaprzeczalną urodę róż.

Obrazek

Margo2 -Małgosiu mam Eskimo od naszej forumowej Moni. Nie sądzę, by nie wiedziała co mi sprzedaje. Ta róża ledwo wydarła się ze szpon śmierci. Odżyła w połowie czerwca a dopiero niedawno pierwszy raz zakwitła. Wiem, że jej kwiaty jakieś dziwne póki co. Może kolejne kwitnienia w przyszłym już roku będą właściwe..?
Kochana zmian w ogrodzie nigdy za wiele. Obrazek O tej porze roku trawy są nieocenione. Tak samo hortensje. ;:108

Obrazek

Basiu -apus i Laguna i Colette mocno chorują mi w tym roku. Tzn Lagunę mam drugi rok a Colette pierwszy. Laguna niby panna z ADR'em a jako pierwsza, już w czerwcu dostała sporo plamek. ;:222 Zobaczymy co przyniesie przyszły rok.
O dziczki zapytaj w jakimś ogólnym wątku różanym. Ja jeszcze się na tym nie znam... :oops:
La Rose de Molinard to jędza. :twisted: Dostałam wiosną tak wypasioną sadzonkę, ze oczy z orbit mi wychodziły! No nie sądziłam, ze można dostać takiego "byka". Co z tego..? Połowa pędów zczerniała w gruncie. Ledwo zipała. Teraz dopiero ma dwa porządne pędy. Nie podobne do tego co reprezentowała jako róża z gołym korzeniem.

Obrazek

Kasiu -kaniu rzekłabym, że Granny ma ładniejsze kwiaty niż Bonica. ;:131
Co do zestawienia z rozchodnikami, to czasem uda się skomponować coś ładnego. A czasem i matka natura nam dopomoże. Obrazek

Obrazek

Soniu Queenów nigdy za wiele... ;:131
Tych robaków co widziałaś na zdjęciu z Dolce Vitą mam w ogrodzie dużo. Obrazek Czy to rzeczywiście jakaś młoda postać opuchlaka? Bo dorosły na pewno inaczej wygląda niż ten ze zdjęcia.
Ja od swojego przebrzydłego wampira mam nadzieję definitywnie uwolnić się już za rok. Obrazek Mam nadzieję, że to nie tylko moje pobożne życzenia...

Obrazek

Ewelinko pewnie, że marzę o kolejnych różycach. Mam już upchnięte w koszyku u naszej Ewci Gloridei kolejne 10 sztuk. I nadal biję się ze zdrowym rozsądkiem Obrazek , by kliknąć "kup". Pewnie, ze kupię. Obrazek Ale może nim to zrobię, to jeszcze którąś wyautuję z koszyka..?

Obrazek

Kaszko nie umiem Ci powiedzieć ile kg ma wór z wiórami rogowymi z Lidla. Mogę to sprawdzić w tygodniu, będąc na działce. Chyba 5kg..? Używam ich do wszystkiego. Robię dziurkę pikownikiem w okolicach korzeni i do niej wsypuję wióry.
Worek chyba kosztował coś koło 40 zł. Półtora worka starcza mi na wiosenne zasilenie wszystkich roślin na działce.

Obrazek

Zeniu wybór róży, tej jednej jedynej jest niezwykle trudny. Oj nie zazdroszczę Ci... Może zrób sobie listę tych, które najbardziej Ci się podobają, potem poczytaj opinie o nich innych posiadaczy owej róży i eliminuj kandydatki, które nie spełniają najwyższych wymogów i cech pożądanych przez Ciebie..? Ja właśnie tak robię... ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jak dla mnie róża idealna, nawet w swej nieidealności! Obrazek Gdybym miała wybrać tylko jedną jedyną różę, to była by właśnie ona... Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Pastella i pashmina cudowne, cudowne ;:167
Może sobie takie sprawie ;:173
Aniu myślę że każdy ma w rodzinie takie wampiry, od których chciałby się odciąć, ale niestety czasami się nie da ;:174 ;:134
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aneczko, po rekomendacji Jagny i Twojej zdecydowałam się Dolce Vita :D A co tam, skoro ona mała to zmieści się wszędzie.

Pashmina podbiła i moje serducho ;:167 Jest piękna bez dwóch zdań. Tylko moja cokolwiek za mocno urosła, bo w tej chwili ma 0,80 m, a jeden pęd poszybował na 1,30 m ;:202 A ja ją posadziłam na samym przodzie, bo przecież miała mieć nie więcej niż 0,60 m... ;:306
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Pashmina cudowna, ;:167 dostałam na nią wiosną takiego pypcia, że... nie było nigdzie, ale teraz mam ją już zakupioną, czekam na październik i dostawę. :tan
Ciekawa jestem jak nam się będą Colette i Laguny sprawować, mam nadzieję, że dobrze! ;:138
Ty miałaś wypasioną sadzonkę La Rose de Molinard, a ja dostałam takie dwie - Variegata di Bologna. Taaakie sadzonki były. Przyjęły się szybko, Fajnie rosły, rozkrzewiły się na bogato, nawet jedna wydała kwiatka, nagle zaczęły im żółknąć liście, potem pędy czerniały.
Teraz jedna ma tylko jednego badylka, a druga straciła połowę dosyć bogatego krzaczka. Nie wiem co będzie z tym, czy przetrwają zimę... :?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”