Witajcie

.
Skwar u mnie okropny i susza no ale trwają żniwa więc przynajmniej rolnicy cieszą się z pogody. Mam nadzieję, że jak tylko skończą to spadnie deszcz

. Mimo suchej ziemi trochę plewiłam chociaż przyznam, że przy tak twardej glebie to było trudne zadanie. Mimo wszystko warzywnik w miarę ogarnięty

. Krata dla powojnika zamontowana więc niech pnie się wyżej

. Niektóre róże powtarzają kwitnienie i cieszy mnie to

. Część z nich złapała plamki no i wczoraj wieczorem trochę pryskałam . Zobaczymy czy to coś pomoże. Większość róż u mnie to NN, kupione głównie na allegro u pewnego Pana. Pozostałe te imienne całkiem ładnie sobie radzą chociaż są i wyjątki. Wiadomo, nie może być idealnie

. Poza tym zgubił nam się kot

. Widziałam go przedwczoraj wieczorem i od tamtej pory nic . Nie wiem czy gdzieś polazł w tany czy może nie daj Boże wpadł pod jakieś auto . Poczekamy i zobaczymy czy się pokaże. Nigdy nie znikał i zaczynam się martwić

.
Soniu te żółte aksamitki mają na prawdę duże kwiaty. Kupiłam paczkę wielkokwiatowych i na prawdę jestem zachwycona

. Miejsca na rabaty mam i tylko się cieszyć . Ja też powoli skłaniam się ku hortensji pnącej chociaż wolno rośnie a tam jest sporo też ściany , jeszcze zobaczymy bo kusi mnie ten winobluszcz

. Mam nadzieję, że zakup się powiedzie i będziemy mogli w przyszłym roku coś już tam działać.
Floks. Na razie ma tylko jeden pęd ale kolor bardzo ładny .
Izabelo prawdę mówiąc nie jestem na tyle odważna by malować je na niebiesko

. W innych ogrodach podobają mi się takie kolorowe elementy ale jakoś nie umiem się przełamać. Może to przyjdzie z czasem ?? Kto wie . Dziękuję w każdym razie za pomysł

.
Hortensje pięknie kwitną i oby z roku na rok były coraz większe .
Lucynko tak jak pisałam Izabeli to jestem mało odważna do tych kolorów. Bardzo podobają mi się po prostu kolory drewna czyli wszelkie brązy

. Zobaczymy może kiedyś mi się odmieni.
Iceberg Climbing .
Dorotko rozumiem to jak najbardziej bo każdy ma teraz mało czasu na forum

. Dziękuję za tą uwagę na temat odętki. Wiem, że ta roślina lubi się panoszyć dlatego jesienią zmieni miejsce na takie gdzie będzie mogła poszaleć, ewentualnie zrobię jej bariery jakieś. Dziękuję za miłe słowa na temat mojego ogródka .
NN.
Małgosiu ja mam taką nadzieję, że te ostróżki urosną

. Kupno działki zależy tylko od sąsiadki. Jakby to napisać... Ona jest taka trochę niepewna ,zmienia co chwilę zdanie i boję się, że się rozmyśli. Jednak mamy umowę przedwstępną i zaliczkę zapłaciliśmy więc mam nadzieję, że jest poważną osobą i nie będzie robiła sobie jaj.
Kolejna NN.
Marysiu ja mam nadzieję, że one jednak trochę podrosną bo ledwo je widać a specjalnie sadziłam bardziej z tyłu . Nie wiem jak to jest z tymi odmianowymi. W każdym razie mam kilka ostróżek i wierzę, że z roku na rok nabiorą krzepy

.
Rozwar.
Pashmina dziękuję za pochwały. Ty masz sporo jeżówek i ja też zapragnęłam mieć ich więcej. Rzeczywiście to może być Aloha. Bardzo ładna jest, dziękuję

.
Werbena patagońska.
Reniu właśnie myślałam o tym by zaimpregnować to drewno ale wciąż nie umiem zdecydować się między tym winobluszczem i hortensją. Obmyślałam już nawet plan czy by nie posadzić po lewej stronie hortensji a po prawej winobluszcza. Jeśli te ostróżki są takie niskie to będę musiała je przesadzić bo nie widać ich wcale

. Siać na razie nie planuję ale jakby co to będę miała to na uwadze. Jeśli działka mi się powiększy to na pewno będę chciała mieć więcej ostróżek u siebie i wtedy będę kombinowała.
Języczka w tym roku zakwitnie

.
NN.
Ostróżka jednoroczna.
Łubin miał być biały ale ten kolor też bardzo mi odpowiada.
Ostróżka wieloletnia.
Mam też i białą .
Kolejny motyl tylko troszkę uszkodzony.
Powoli zaczynają mieczyki. Jednak będę rezygnowała z tych roślin bo jakoś nie przemawiają do mnie.
Lilia schowała się w aksamitkach i dopiero zakwitła .
Róża Reine des Violettes ma cudne kwiaty i pięknie pachnie. Jednak niestety dzisiaj wygląda już zdecydowanie gorzej. Płatki strasznie przypaliło słońce

. Wypuściła pięć pędów na prawie metr i tak dziwnie wygląda. Nie będę wiedziała jak ją ciąć więc muszę się dokształcić.
Pozdrawiam Wszystkich i życzę dobrej nocy .