Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

Ewelinko już pewnie się przekonałaś na własnej skórze, że w ogrodnictwie największą frajdę sprawia ciągły rozwój, więc nowa działka byłaby super sprawą ;:108 A jaka radocha, kiedy takie chwastowisko przerobi się na cudne rabatki ;:173 Oj a ile sie roslinek zmieści ;:306 Śliczny gość, o mojej hortensji jakoś się jeszcze motylki nie dowiedziały...
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ miła wiadomość ;:138 Będziesz się powiększać ;:333 Ile nowego miejsca na rabaty.
I jakie cudo wrota ;:oj Ja bym zostawiła bo są urocze i aż się proszą o ich pozostawienie. Ja bym odnowiła, pomalowała i obsadziła całą ścianę w pnącej róży o biały kwiatkach. Najbardziej pasuje mi Lykkefund. Cudownie ;:333
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Uff troszkę dzisiaj chłodniej chociaż na później zapowiadają 26 stopni . W ogródku nadal sucho bo nic nie padało ;:222 . Chwastom jak zwykle to nie przeszkadza ;:306 . Zamówiłam sobie kilka roślinek- jeżówki, liliowce i dwa irysy tak więc będę czekała z niecierpliwością na przesyłkę ;:108 . Wczoraj przyjechał węgiel i mieliśmy z eMem trochę roboty ,poza tym wiele pracy na działce nie ma. Czekamy na mocne deszcze żeby ziemia nasiąkła i dopiero wtedy przekopiemy ją w jednym miejscu i dokończymy prowadzić skarpę . Wczoraj eM pomalował mi kratę i dzisiaj powojnik "Summer Snow" będzie mógł swobodnie piąć się wyżej ;:108 Ma potencjał chłopak, oj ma ;:108 .

Asiu dziękuję ;:196 . Budleja lubi słoneczko , na pewno znajdziesz jej dobre miejsce ;:333 a potem tylko cieszyć się z wizyt skrzydlatych ;:333 .

Ostróżki zaczynają powtarzać kwitnienie. Zawsze kojarzyły mi się z wysokimi roślinami a u mnie takie małe i ich nie widać :( . Czy one z roku na rok będą wyższe ??

Obrazek

Zeniu tą żółtą kupiłam jako pomyłkę. Miała być jakaś różowa ale ta też mi się podoba ;:108 . Dziękuję za kciuki ;:168 .

"Polish Spirit" .

Obrazek

Małgosiu masz rację . Największa radocha jest wtedy jak przeglądam zdjęcia z przed dwóch lat i widać gołym okiem ile się zmieniło. To daje satysfakcję i takiego "kopa" do działania. Jeszcze baaardzo dużo przede mną a jak kupimy działkę to będę miała pracy na następne 10 lat ;:224 . Sporo trzeba będzie przeorganizować bo miejsce gdzie teraz mamy wjazd zostanie zamknięte "dla ruchu" , że tak się wyrażę i tam trzeba będzie posiać trawę, stworzyć rabaty . Poza tym znowu trzeba będzie przenieść warzywa i maliny . Kurczę no nie będę planować ale jak tylko akt własności będzie w ręce.... ;:224 . Z pewnością będzie co pokazywać na forum ;:108 .

Czekam na hibiskusa, jeden już kwitnie ,dwa w pąkach ;:224 .

Obrazek

Małgosiu- PEPSI wrota zostawię ale na razie nie mam jeszcze koncepcji na to miejsce . Najlepiej chciałabym mieć tam wszystko i to jest problem bo trzeba się na coś zdecydować ;:224 . Oj czasami takie wybory bywają bardzo trudne .

Róża " Reine des Violettes". Zdjęcie jest sprzed dwóch dni, dzisiaj już otworzyła się całkiem i jestem zauroczona jej kształtem i zapachem. Aktualne zdjęcie pokażę jak je zrobię ;:224 .

Obrazek

Wybaczcie, miałam zmniejszyć format fotek ale te były już zapisane :oops: .

Pozdrawiam Wszystkich i życzę udanego dnia :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko ogród nadal pięknie kolorowy. Aksamitki śliczne, mają takie duże kwiaty. ;:oj Najlepsza wiadomość to nowe miejsce na rabaty przy gospodarczym. ;:215 Też bym była za hortensją pnącą, ładniejsza, choć dłużej trzeba poczekać na efekt. Niech zakup będzie szybko, rozwiniesz skrzydła, ;:108 już masz doświadczenie w zakładaniu ogrodu. ;:63
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Ewelinko, ja cały czas widzę malowidła na Twoim domu. Wiem, wiem, że to niemożliwe, ale te wrota drewniane pomalowane powinny być na niebiesko. Doda to pikanterii im urody Twojemu ogrodowi. W końcu niebieski to taki wiejski kolor - dawniej kuchnie w domach na wsi były malowane na niebiesko. Prawdopodobnie dlatego, że do niebieskiego nie lecą owady, bo myslą, że to woda. Mnie się bardzo takie niebieskości na wsi podobają.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, podoba mi się pomysł Izy. ;:333
Jednak każdy ma swoje ulubione kolory, ale wrota jakby tak pokolorować... ;:131
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ewelinko aż wstyd, że dopiero teraz do Ciebie zawitałam :oops: , ale powoli staram się nadrabiać zaległości i trochę to trwa. Za to z wypiekami na twarzy obejrzałam sobie wszystkie fotki i poczytałam co tam u Ciebie ciekawego słychać.

Szansa na kupno sąsiedniej działki to świetna wiadomość ;:215 Oby Twoje plany zostały zrealizowane.

Ogrodowo też się u Ciebie dzieje i to jak pięknie.
Powojniki najwyraźniej Cię polubiły i świetnie się u Ciebie czują. Wszystkie bez wyjątku kwitną zjawiskowo.
Rabata z hortensjami imponująca ;:138
Jeśli chodzi o odętkę, to taka moja mała uwaga...To bardzo ekspansywna roślina i trzeba jej pilnować, bo gotowa zarosnąć całe miejsce jej przeznaczone i jeszcze drugie tyle. Ja walczyłam z nią przez dwa lata i pozbyć się nie mogłam, bo ciągle gdzieś wyłaziła dusząc sąsiadujące z nią róże i nie tylko :roll:
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko nie martw się - ostróżka nabierze krzepy i wystrzeli na dwa metry :;230 Fajnie mieć takie perspektywy ;:108 A właściwie to od czego zależy, czy dojdzie do zakupu?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko :wit Z ostróżkami to różnie bywa, mam taką różową kupiona jako czerwona i też jest niewysoka, po dwóch latach próbowała nawet zniknąć ale ja przesadziłam i jest. Odmianowe chyba nie mogą rosnąć nie dzielone? Hibiskus u mnie jeszcze też nie kwitnie...żaden :wink: Pozdrawiam serdecznie ;:168
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Ewelinko, pięknie się robi u Ciebie. Masz wszystkie roślinki, które lubie. Widzę, że zaczynasz przygodę z moimi ulubienicami - jeżówkami. Będziesz z nich zadowolona. Ta żółta NN to Aloha :-), bardzo fajna jeżówka o ciekawym wanilinowym kolorze.

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Ewelinko stodoła wygląda super, masz świetny pomysł z winobluszczem, wystarczy zaimpregnować te wrota na kolor taki jak od drugiej strony( palisander?) I efekt będzie super, trzy lata, no 4, i cała będzie porośnięta, albo zimozielony, ale on wolniej rośnie.
Ostróżka którą pokazalaś jest taka niska, na dodatek nie powtarza cech matecznych z nasion.Siałam to wiem ;:306
I z nasion wyrastają wysokie, choć różne w kolorach.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Skwar u mnie okropny i susza no ale trwają żniwa więc przynajmniej rolnicy cieszą się z pogody. Mam nadzieję, że jak tylko skończą to spadnie deszcz ;:131 . Mimo suchej ziemi trochę plewiłam chociaż przyznam, że przy tak twardej glebie to było trudne zadanie. Mimo wszystko warzywnik w miarę ogarnięty ;:333 . Krata dla powojnika zamontowana więc niech pnie się wyżej ;:108 . Niektóre róże powtarzają kwitnienie i cieszy mnie to ;:224 . Część z nich złapała plamki no i wczoraj wieczorem trochę pryskałam . Zobaczymy czy to coś pomoże. Większość róż u mnie to NN, kupione głównie na allegro u pewnego Pana. Pozostałe te imienne całkiem ładnie sobie radzą chociaż są i wyjątki. Wiadomo, nie może być idealnie ;:173 . Poza tym zgubił nam się kot ;:145 . Widziałam go przedwczoraj wieczorem i od tamtej pory nic . Nie wiem czy gdzieś polazł w tany czy może nie daj Boże wpadł pod jakieś auto . Poczekamy i zobaczymy czy się pokaże. Nigdy nie znikał i zaczynam się martwić :( .

Soniu te żółte aksamitki mają na prawdę duże kwiaty. Kupiłam paczkę wielkokwiatowych i na prawdę jestem zachwycona ;:108 . Miejsca na rabaty mam i tylko się cieszyć . Ja też powoli skłaniam się ku hortensji pnącej chociaż wolno rośnie a tam jest sporo też ściany , jeszcze zobaczymy bo kusi mnie ten winobluszcz ;:224 . Mam nadzieję, że zakup się powiedzie i będziemy mogli w przyszłym roku coś już tam działać.

Floks. Na razie ma tylko jeden pęd ale kolor bardzo ładny .

Obrazek

Izabelo prawdę mówiąc nie jestem na tyle odważna by malować je na niebiesko :oops: . W innych ogrodach podobają mi się takie kolorowe elementy ale jakoś nie umiem się przełamać. Może to przyjdzie z czasem ?? Kto wie . Dziękuję w każdym razie za pomysł ;:196 .

Hortensje pięknie kwitną i oby z roku na rok były coraz większe .

Obrazek

Lucynko tak jak pisałam Izabeli to jestem mało odważna do tych kolorów. Bardzo podobają mi się po prostu kolory drewna czyli wszelkie brązy ;:108 . Zobaczymy może kiedyś mi się odmieni.

Iceberg Climbing .

Obrazek

Dorotko rozumiem to jak najbardziej bo każdy ma teraz mało czasu na forum ;:168 . Dziękuję za tą uwagę na temat odętki. Wiem, że ta roślina lubi się panoszyć dlatego jesienią zmieni miejsce na takie gdzie będzie mogła poszaleć, ewentualnie zrobię jej bariery jakieś. Dziękuję za miłe słowa na temat mojego ogródka .

NN.

Obrazek

Małgosiu ja mam taką nadzieję, że te ostróżki urosną ;:306 . Kupno działki zależy tylko od sąsiadki. Jakby to napisać... Ona jest taka trochę niepewna ,zmienia co chwilę zdanie i boję się, że się rozmyśli. Jednak mamy umowę przedwstępną i zaliczkę zapłaciliśmy więc mam nadzieję, że jest poważną osobą i nie będzie robiła sobie jaj.

Kolejna NN.

Obrazek

Marysiu ja mam nadzieję, że one jednak trochę podrosną bo ledwo je widać a specjalnie sadziłam bardziej z tyłu . Nie wiem jak to jest z tymi odmianowymi. W każdym razie mam kilka ostróżek i wierzę, że z roku na rok nabiorą krzepy ;:108 .

Rozwar.

Obrazek

Pashmina dziękuję za pochwały. Ty masz sporo jeżówek i ja też zapragnęłam mieć ich więcej. Rzeczywiście to może być Aloha. Bardzo ładna jest, dziękuję ;:196 .

Werbena patagońska.

Obrazek

Reniu właśnie myślałam o tym by zaimpregnować to drewno ale wciąż nie umiem zdecydować się między tym winobluszczem i hortensją. Obmyślałam już nawet plan czy by nie posadzić po lewej stronie hortensji a po prawej winobluszcza. Jeśli te ostróżki są takie niskie to będę musiała je przesadzić bo nie widać ich wcale ;:306 . Siać na razie nie planuję ale jakby co to będę miała to na uwadze. Jeśli działka mi się powiększy to na pewno będę chciała mieć więcej ostróżek u siebie i wtedy będę kombinowała.

Języczka w tym roku zakwitnie ;:333 .

Obrazek

NN.

Obrazek

Ostróżka jednoroczna.

Obrazek

Łubin miał być biały ale ten kolor też bardzo mi odpowiada.

Obrazek

Ostróżka wieloletnia.

Obrazek

Mam też i białą .

Obrazek

Kolejny motyl tylko troszkę uszkodzony.

Obrazek

Powoli zaczynają mieczyki. Jednak będę rezygnowała z tych roślin bo jakoś nie przemawiają do mnie.

Obrazek

Lilia schowała się w aksamitkach i dopiero zakwitła .

Obrazek

Róża Reine des Violettes ma cudne kwiaty i pięknie pachnie. Jednak niestety dzisiaj wygląda już zdecydowanie gorzej. Płatki strasznie przypaliło słońce ;:222 . Wypuściła pięć pędów na prawie metr i tak dziwnie wygląda. Nie będę wiedziała jak ją ciąć więc muszę się dokształcić.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich i życzę dobrej nocy .
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Jak chcesz mogę Ci jutro zrobić zdjęcia i hortensji i Małogoszczu i zimozielonego, hortensja mimo kilku lat ciągle nie chce przyczepić się do ściany, i jak dla mnie za wolno rośnie, jeszcze jest przywarka japońska, podobna do hortensji, mnie niestety padła. Lilie piękne, u mnie róże w tym roku nie zachwycają, przez to nawet im zdjęć nie robię :(
Co to masz za odmiany hortensji?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu czasami warto czekać na efekty kilka lat ale właściwie czy tym razem tak jest ?? Tego nie wiem. naprzeciwko tej ściany jest wielki jawor i ewentualnie na pień mogłabym puścić hortensję i niech sobie rośnie jak długo chce. O przywarce czytałam ale nie wiem czy nie będzie marzła . Co do tych hortensji to jest tam Limelight , Candlelight a trzecia to nie wiem jaka ;:306 . Właściwie to wyglądają prawie tak samo i nie różnią się bardzo ;:224 .
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko u nas też dzisiaj było strasznie gorąco, w ogrodzie nic nie działałam, za to do zrobienia prania dzien był idealny :D A kota masz kastrowanego? Bo mój Florek też tak znikał na dwa trzy dni, gdy mu jakaś kociczka spódniczką przed nosem zakręciła :wink: I w nosie miał to, że pańcia się zamartwia... Trzymam kciuki, żeby szybko wrócił ;:333
Ale dałaś po oczach zdjęciami ;:oj Hortensje piękne, i róże, i wszystko pozostałe ;:215 Ostróżkę chyba mamy taką samą :D Białą też nabyłam w tamtym roku, ale nie zadomowiła się ;:185 Mamy podobne gusty, bo ja też bym tych wrót na niebiesko nie pomalowała :wink: Kolory w ogrodzie uwielbiam, ale w formie kwiatów :D Jeśli chcesz szybko rosnące pnącze to aktinidia daje czadu pod tym względem ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”