Ogród po 30 - stce Część III
Re: Ogród po 30 - stce Część III
Tak floksa niebieskiego muszę mieć, a jak on się nazywa?
Kolorków mnóstwo na rabatach. Ta różyczka - to Bienenweide Gelb albo nie wiem?
Kolorków mnóstwo na rabatach. Ta różyczka - to Bienenweide Gelb albo nie wiem?
- Pulpa222
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ta różyczka to pewnie Bienenweide Gelb, bo taką kupowałam
. Tylko, że ona nie jest pustaczkiem , tylko takim w połowie
.
Niebieski, to Blue Paradise; może być i Blue Boy. Też go miałam, ale to się wymieszało
.
Dzisiaj w liliowcach znalazłam 2 floksy, ale marnie wyglądały; liliowce nie dały im pożyć. Musze zaraz poprzesadzać, ale znowu jakieś upały i z pracy w ogrodzie będą "nici"
.

Niebieski, to Blue Paradise; może być i Blue Boy. Też go miałam, ale to się wymieszało

Dzisiaj w liliowcach znalazłam 2 floksy, ale marnie wyglądały; liliowce nie dały im pożyć. Musze zaraz poprzesadzać, ale znowu jakieś upały i z pracy w ogrodzie będą "nici"

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale masz dużo rożnych ładniutkich floksów
Te takie czerwonawo- rózowe piekne.Chyba podziwiam takie bardziej , których nie mam
Piękna ta pomarańczowa jeżówka.Moje pomarańczki słabo jakoś rosną
Na rabatch masz po prostu cudnie, porzadeczek wzorowy.

Te takie czerwonawo- rózowe piekne.Chyba podziwiam takie bardziej , których nie mam

Piękna ta pomarańczowa jeżówka.Moje pomarańczki słabo jakoś rosną

Na rabatch masz po prostu cudnie, porzadeczek wzorowy.
Te czerwone i pomarańczowe cynie są milutkie. Wydaje mi się, że miałaś też taką z odrobiną zieleni, taka kogucią.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystkiego dobrego w Dniu Imienin
Niech wszystko ładnie kwitnie
Życzy,
Sławek

Niech wszystko ładnie kwitnie

Życzy,
Sławek
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Pokaż potem jak ta różyczka się rozwinęła. Mam Bienneweide, ale Rot i jestem zachwycona, zwłaszcza, ze mam ja już chyba czwarty sezon!
Floks niebieski - miód!
Floks niebieski - miód!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Imieninowe życzenia wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia i pogody ducha, życzliwości i radości,
a jako ogrodowej pasjonatce przede wszystkim cudownych kwitnięć i wspaniałych roślin.
a jako ogrodowej pasjonatce przede wszystkim cudownych kwitnięć i wspaniałych roślin.
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Aniu mam wolne od wnuków na chwilę i powoli nadrabiam zaległości
Sliczne masz roślinki takie zdrowe rześkie ,a hosty bardzo dorodne moje całe dziurawe muszę je przenieść w inne miejsce ,ale to już jesienią na docelowe miejsce .
Floksy masz piękne .Rózyczkę mam podobną ,ale pewnie to nie taka sama odmiana jak Twoja .
Zdrówka

Sliczne masz roślinki takie zdrowe rześkie ,a hosty bardzo dorodne moje całe dziurawe muszę je przenieść w inne miejsce ,ale to już jesienią na docelowe miejsce .
Floksy masz piękne .Rózyczkę mam podobną ,ale pewnie to nie taka sama odmiana jak Twoja .
Zdrówka

Pozdrawiam Alicja
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Oj to, to! Mam tak samo. też zaczęłam nadrabiać zaległości, bo dyżur już mi się skończył i mogę rozwinąć skrzydła. A w ogrodzie ile się nazbierało robótek.alicjad31 pisze:Aniu mam wolne od wnuków na chwilę i powoli nadrabiam zaległości![]()

No i życzonka dla Ciebie Aniu się oczywiście należą

- Pulpa222
anabuko1 - Aniu, dziękuję za piękną różę i życzenia
. O ile mnie pamięć nie myli, to Twoja francuska róża.
Tobie też życzę wszystkiego najlepszego
.
slanka-flora - Sławku - dziękuję za pamięć
.
takasobie - Miłko, mam Apricot i Gold, która obecnie kwitnie.
ewarm - Ewa, nie wiem, czy nie jesteś większą pasjonatką ode mnie, tym bardziej, że miejsca masz, że ho ho...
.
alicjad31- Alu, przecież masz remont i jeszcze wnuki?. Nie za dużo dla Was?
.
wanda7 - Wandziu, ja i bez wnuków nie mogę sobie poradzić. W te upały nie dało się nic zrobić, bo człek mdlał. Dzisiaj rano nie było słońca, to dało się chwilę popracować, ale było bardzo duszno
. Czekam na ochłodzenie, żeby 'zrobić plan'
.
Deszczu było sporo, ale kopałam dołki pod róże, to i tak głębiej sucho. Nie narzekam, bo to i tak lepiej, niż lanie wody ze szlaucha. Przynajmniej cała powierzchnia zmoczona.

Moms Special

Bienenweide Apricot

Bienenweide Apricot - pierwszy kwiat

Tobie też życzę wszystkiego najlepszego

slanka-flora - Sławku - dziękuję za pamięć

takasobie - Miłko, mam Apricot i Gold, która obecnie kwitnie.
ewarm - Ewa, nie wiem, czy nie jesteś większą pasjonatką ode mnie, tym bardziej, że miejsca masz, że ho ho...

alicjad31- Alu, przecież masz remont i jeszcze wnuki?. Nie za dużo dla Was?

wanda7 - Wandziu, ja i bez wnuków nie mogę sobie poradzić. W te upały nie dało się nic zrobić, bo człek mdlał. Dzisiaj rano nie było słońca, to dało się chwilę popracować, ale było bardzo duszno

Deszczu było sporo, ale kopałam dołki pod róże, to i tak głębiej sucho. Nie narzekam, bo to i tak lepiej, niż lanie wody ze szlaucha. Przynajmniej cała powierzchnia zmoczona.

Moms Special

Bienenweide Apricot

Bienenweide Apricot - pierwszy kwiat

Pozdrawiam Ania
Aniu, ta dalia mnie zwaliła z nóg , ta ostatnia, a wszystkie są piękne.
- takasobie
Masz Polkę!!!
Musimy się troszeczke chyba wiosną powymieniać!
Śliczna ta żółta jeżówka, niech Ci z ochotą w kępę rośnie!

Śliczna ta żółta jeżówka, niech Ci z ochotą w kępę rośnie!

Miłka
- Pulpa222
ewarm - Ewo, chętnie ci użyczę kawałek tej dalii, bo wyrosła i wzdłuż i wszerz
.
Mnie tam dalej podoba się 'wieżowiec', czyli odblaskowa czerwono-żółta.
takasobie - Miłko, nie wymawiając, ale miałyśmy się już powymieniać w tym roku
. Siedziałam cicho, bo nie byłam pewna, co przeżyło, a zawieszkami ktoś zamieszał, jak w garncu i dopiero jak kwitną, to wiem ,co jest co. Kilka uschniętych wywaliłam i bez oddechu czekałam, czy Polka przeżyła. Ja ułożyłam karpy w kartonie, ustawiłam na zimnej werandzie i do czasu sadzenia, nie zaglądałam
. Tam najniższa temperatura to +5* C.
Poza tym wymiana z Tobą, to dodatkowe kilka dalii, a potem ból głowy, gdzie je posadzić
.
Reasumując mój przydługi wywód: jak chcesz Polkę, to pamiętaj o niej wiosną.
Chyba za mocno je nakarmiłam, bo idą w górę, jak samoloty
. Dostały wiosną obornika i garść wiórów rogowych, a po wiórach to rośliny szaleją, bo to sam azot. Lubię stosować wióry, bo one dodatkowo działają na glebę jak antybiotyk. Stosuję je od kilkunastu lat, jak tylko uda mi się je kupić.
Kiedyś była mączka rogowa, ale po wejściu do Unii zmieniono klasyfikację tego składnika z nawozowego na jakiś inny i zaprzestano w kraju produkcji.

Róża, to róża
Luis Odier

jeszcze powodzę Cię Miłko na pokuszenie
Polka

Mnie tam dalej podoba się 'wieżowiec', czyli odblaskowa czerwono-żółta.
takasobie - Miłko, nie wymawiając, ale miałyśmy się już powymieniać w tym roku

Poza tym wymiana z Tobą, to dodatkowe kilka dalii, a potem ból głowy, gdzie je posadzić

Reasumując mój przydługi wywód: jak chcesz Polkę, to pamiętaj o niej wiosną.
Chyba za mocno je nakarmiłam, bo idą w górę, jak samoloty

Kiedyś była mączka rogowa, ale po wejściu do Unii zmieniono klasyfikację tego składnika z nawozowego na jakiś inny i zaprzestano w kraju produkcji.

Róża, to róża

jeszcze powodzę Cię Miłko na pokuszenie

Pozdrawiam Ania
- takasobie
A ja miałam zapiski co od kogo chciałam, ale też zrezygnowałam z kilku wymian i cicho siedziałam, bo miałam nadmiar szczęścia. Może musimy się tak umówić, że np wymieniamy dwie sztuki i basta!
Zapisałam i potem przeniosę do Excela. 

Miłka