Truskawkowa działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Truskawkowa działka

Post »

Natalio miałaś też słoneczne dni i pięknie je wykorzystałaś. Nasienniki i zaschnięte rośliny wyglądają czasem zjawiskowo, niektóre lepiej niż jak kwitną niepozornymi kwiatuszkami. Czy ta rakieta, przy której kotki stoją to jest ich mieszkanko, bo niby jest tam otwór, ale ta kłódka :?: ;:oj
Śliczne są ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Natalko, piękne zdjęcia roślinnych puszystości! ;:63 ;:63
Kiciulki takie zdyscyplinowane. ;:333 Niby siedzą w oddaleniu, ale uważnie obserwują otoczenie. ;:108
Zapewne chciałyby podejść bliżej i otrzeć się o Twoje nogi, ale nie są pewne, czy droga wolna. ;:7
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No więc jestem wieczorową porą au Ciebie moje klimaty! Suche ziele pięknie pokazałaś! ;:215
Też mam po drodze na działkę latem i jesienią całe łany nawłoci,krwawników,bodziszków,wrotycza.. Często mam ochotę zatrzymać się i pstryknąć parę fotek ale jakoś tak mi schodzi... ;:oj Dziękuję za miłe ;:167 wrażenia! ;:180

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit .Piękne te koty ;:138 a jakie figle tam płatają między rabatami ;:333 . Zdjęcia zasuszonych roślin, nasienników, pędów bardzo ładnie Ci wyszły ;:138 . Każda pora roku ma swój niepowtarzalny urok ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Witaj :wit prześliczne kotki ,też mamy takie na nowej działce , sąsiad się nimi zajmuje . W czasie sprzątania znaleźliśmy nawet jednego pod werandą , niestety martwego :( -sąsiad go pochował . Mówił , że ten kotek był najstarszy .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Natalko, już się wyrobiłam. :tan
Paczuszka jutro wyjedzie z płockiej poczty i podąży w Twoim kierunku. ;:108
U mnie dzisiaj pobieliło i od razu zrobiło się tak czyściutko za oknami. ;:333
A u Ciebie?
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ciekawe zdjęcia Natalko, a kociaki fajne, nabrały ciała na zimę, to przetrwają, dadzą sobie radę, wiosną na pewno wszystkie zobaczysz :wit
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Marysiu nie mam pojęcie co to, ale wątpię czy to ich mieszkanko, otwór jest za mały ;:185
Lucynko kotki nie dają się głaskać - kiedy jest spokojnie podejdą blisko, ale nie za blisko. Tak jest pewnie lepiej, nigdy nie wiadomo jakie człowiek ma zamiary...
Maryniu dziękuję ;:196 już nauczyłam się wyciągać aparat jak wysiadam z autobusu, zawsze pstryknę jakieś zdjęcie z marszu - to samo w drodze powrotnej ;:108
Ewelinko dziękuję ;:196
Iwciu to smutne, ale takie jest życie tych półdzikich kotków :(
Lucynko bardzo miła wiadomość ;:196 widzę zdjęcia pokazujące zimę wszędzie - u mnie ani grama śniegu ;:219 ostatnimi laty na porządne opady muszę czekać aż do stycznia, święta są zazwyczaj szare ;:185
Iwonko mam nadzieję że zobaczę wszystkie - tylko pewnie zobaczę więcej, a to już nie tak dobra wiadomość ;:223

Z ostatniej wizyty na Truskawkowej Działce zapadły mi w pamięć trzy kolory - brąz ziemi i nagich drzew, spłowiała zieleń trawy oraz czysty, intensywny błękit nieba... Na kolejny tak ciepły dzień przyjdzie nam czekać aż do wiosny, dlatego prace "ziemne" uważam za zakończone. Podczas oczyszczania działki z wieloletniego kożucha chwastów ma się praktycznie bez przerwy kontakt z podłożem, które teraz już jest bardzo zimne. Dla kilku dodatkowych metrów nie warto ryzykować przeziębienia, ten rodzaj prac podejmę znów na wiosnę. Zostało porządkowanie, pobielenie pni drzew, a podczas zimy również ich cięcie i rozsypanie mączki bazaltowej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W czasie tego pięknego dnia miałam wrażenie dziwnej ostateczności, zakończenia, jakby przyroda mówiła: "to już na razie wszystko, czas zacząć przygotowania do nowego cyklu pór roku". I chociaż działki i ogrody zapadły już w sen zimowy, my, ich właściciele, nie musimy biernie czekać. Teraz jest pora na czyszczenie narzędzi, przegląd zebranych nasion lub kupienie nowych, planowanie rabat i prac do wykonania w kolejnym sezonie... Podczas zimowych miesięcy warto również wykonać domki dla owadów, mam już dobry projekt na domek dla pszczół murarek.

Obrazek

Obrazek

Za radą udzieloną na innym forum przykryłam kawałek ziemi folią, którą zdejmę dopiero na wiosnę, kiedy sezon wegetacyjny zacznie się już na dobre. Wschodzące chwasty z braku światła i wody obumrą, co ułatwi czyszczenie gleby. Podczas tego sezonu przekonałam się już, że ten sposób działa - zarówno pod stertą sosnowych gałęzi jak i flizeliną na której suszyłam wyrwane z korzeniami rośliny pozostała goła ziemia. Podobno sprawdzają się również w takiej roli kartony, na wiosnę będzie można porównać efekty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Właśnie dlatego szkoda takich kotków . Ten patent z przykrywaniem chwaściorów muszę od Ciebie ściągną na wiosnę,bo moja nowa działka jest cała zarośnięta.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Iwciu folię do przykrywania poleciła mi osoba, która sama już tak kiedyś robiła - co do kartonów nie jestem pewna, sposób był nieco inny, ale zobaczymy ;:65 Sterta ściętej trawy też się sprawdza jak poleży dostatecznie długo :wink:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Natalko dokładnie tak samo robiłam aby odchwaścić u siebie teren, z doskonałym skutkiem, Kociaki są dokarmiane, ale rozumiem, że nie sterylizowane?, szkoda, bo jeśli są to fajnie, ale po co mają się rozmnażać ;:185
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Natalio i na tym forum przykrywaliśmy ziemie kartonami, bo to sposób powiedziałabym angielski. Tam najwięcej o tym czytałam i oglądałam na filmach. Niestety nie wszystkie chwasty się poddają; podagrycznik, pokrzywa nie ;:185 ale na pewno łatwiej je potem likwidować. W ogrodzie Na łące Asia sporo pisała o uprawie na agrotkaninie i o uprawie na zrębkach. Zrębków nie mam łąkę w nadmiarze więc agrotkanina pomogła mi pokonać łąkę i wyhodowałam tam całkiem pokaźne dynie. U Ciebie chyba nie ma uporczywych chwastów trwałych więc kartony poradzą sobie z trawą :D U mnie śnieg więc przyroda już nic nie mówi tylko poszła spać ;:19
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

Wpadłam na chwilę,zostanę na dłużej ;:oj Piękna ta Twoja działeczka!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Taki fajny pomysł na odchwaszczenie, a ja go nie znałam. ;:222
Gdy kupiliśmy działkę, nachachałam się jak kto głupi, żeby doprowadzić ją do kultury. ;:145
Teraz już jest tak wypełniona roślinnością, że wystarczają pazurki, ;:333 ale co się namęczyłam, to moje. ;:306 ;:306
Teraz odpoczywamy, Natalko. :tan Tak więc oby do wiosny! ;:63
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Natalko - na pewno będziesz zadowolona z tych kartonów.
Może nawet bardziej niż z flizeliny. ;:172
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”