Wszystko o pomidorach cz. 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Bartolo
50p
50p
Od: 16 kwie 2016, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 12

Post »

ela151 pisze:agaN Te liście pokrzyw pod korzeniami dają tyle, co umarłemu kadzidło. :wink:
Ośmielę się nie zgodzić, bo mam porównanie i jest spora różnica. Metodę przejąłem od pewnej starszej i bardzo doświadczonej Pani i od tego czasu pomidory rosną o wiele lepiej (liście pokrzywy podnoszą temperaturę, co bardzo pozytywnie wpływa na rozwój systemu korzeniowego tuż po wysadzeniu, a po jakimś czasie działają jako nawóz).
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bartolo, ja też się z Tobą zgadzam co do tej pokrzywy. Zawsze wsadzam do dołka gałązkę pokrzywy :)
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p
Od: 26 lut 2014, o 11:38

Post »

To ja już nie wiem, czy dawać tę pokrzywę, czy nie. :/
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Powiem tak - na pewno nie zaszkodzi :wink:
miczu007
100p
100p
Od: 4 sty 2014, o 15:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i w końcu pomidorki posadzone w gruncie i foliaku - łącznie jakieś 50 szt. ;:138
Niech im słoneczko przyświeca ;:3
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Bartolo pisze:Ośmielę się nie zgodzić, bo mam porównanie i jest spora różnica. Metodę przejąłem od pewnej starszej i bardzo doświadczonej Pani i od tego czasu pomidory rosną o wiele lepiej (liście pokrzywy podnoszą temperaturę, co bardzo pozytywnie wpływa na rozwój systemu korzeniowego tuż po wysadzeniu, a po jakimś czasie działają jako nawóz).
A rozkładając się, zanim staną się nawozem, zabiorą roślinie cały azot i kilka innych mniej potrzebnych pierwiastków. Warto prześledzić procesy zachodzące w pryzmie kompostowej, i poczytać, co sprawia, że wydziela się ciepło i co jeszcze oprócz ciepła wydziela się w trakcie procesów gnilnych.
Chemia i fizyka to nauki ścisłe i nie da się niczego zakląć ani zaczarować.
Dlatego jeśli już stosować tą pokrzywę, to proponuję jednak albo suszoną, albo gnojówkę (mimo że śmierdzi).
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
baskino2016
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2016, o 10:53

Post »

Czy ktoś wie, w jakich proporcjach rozpuszcza się siarczan magnezu? Ile gram na 10l wody? I ile po posadzeniu pomidorków powinno zrobić się pierwszy oprysk tym specyfikiem?
grafi26
200p
200p
Od: 25 mar 2016, o 14:54

Post »

meteser pisze:To ja już nie wiem, czy dawać tę pokrzywę, czy nie. :/
Daj pokrzywę, to u mnie sprawdzone od wielu sezonów. Czerstwy, namoczony wcześniej chleb, również. Pomidory są mocne, o ciemno zielonych liściach.
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

Pomidory posadzone. Parapety "czyste". :wink:
Mam tę moc - Sylwek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Niestety, ja dopiero dzisiaj posiałem ostatnią partię nasion pomidorów na jesień.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04

Post »

Witam. Mam takie pytanie. Pewnie wyda się zwyczajnie głupie, ale kto pyta nie błądzi; więc posiadam nawoź w płynie do storczyków Agrecol i się zastanawiam, czy może się nadać do nawożenia pomidorów. Lecz nie mogę obliczyć, czy da się go tak rozrobić, aby im odpowiadał. Po prostu stoi sobie i chciałam go wykorzystać do swoich pomidorowych krzaczków :-) i tu pytanie, bo nie kumam tego składu ;:14 Proszę więc o pomoc bystrych forumowiczów, o poradę, czy da się to zrobić i ile na ile tego rozrabiać, jeśli się da :roll:
Zawartość składników pokarmowych w %(m/m):
Co najmniej 0,50 % azotu (N) całkowitego, co najmniej 0,20 % fosforu całkowitego w przeliczeniu na P2O5, co najmniej 0,70 % potasu całkowitego w przeliczeniu na K2O.
Stosowanie 25 ml na 1 litr wody.
Pomoże ktoś?
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Sprawdź najpierw, czy ten nawóz nadaje się do warzyw, tzn. czy nie zawiera jakichś szkodliwszych substancji. Np. polecany Florovit do pelargonii zawiera konserwant, który może być rakotwórczy.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04

Post »

Oprócz zawartości składników pokarmowych na opakowaniu jest napisane, że "nawóz zawiera wspomagające nawożenie biologicznie czynne substancje humusowe. Działa szybko, efektywnie i długotrwale. Jest skuteczny oraz bezpieczny dla środowiska. Eko technologie" i takie tam. Dobrze, że zwróciłaś na to uwagę, bo jak na razie moje pomidorki nie były pryskane chemią :-) staram się, aby było naturalnie :heja
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Pomożecie.... nie wiem co im dolega:

Ja dostanę z nimi zawału, latam, biegam i chucham... eh

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40

Post »

Nie martw się . To nie żadna choroba. Są trochę przenawożone i przypalone od słońca. Plamy pozostaną już na liściach ,które z czasem i tak oberwiesz.Na razie niczym nie nawoź i daj więcej wody przy podlaniu -co nie znaczy codziennie-aby wypłukać nadmiar nawozu i wtedy młode listki nie będą tak łatwo ulegać przypaleniom. Będzie dobrze. :wit
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”