Ośmielę się nie zgodzić, bo mam porównanie i jest spora różnica. Metodę przejąłem od pewnej starszej i bardzo doświadczonej Pani i od tego czasu pomidory rosną o wiele lepiej (liście pokrzywy podnoszą temperaturę, co bardzo pozytywnie wpływa na rozwój systemu korzeniowego tuż po wysadzeniu, a po jakimś czasie działają jako nawóz).ela151 pisze:agaN Te liście pokrzyw pod korzeniami dają tyle, co umarłemu kadzidło.![]()
Wszystko o pomidorach cz. 12
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bartolo, ja też się z Tobą zgadzam co do tej pokrzywy. Zawsze wsadzam do dołka gałązkę pokrzywy 

- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To ja już nie wiem, czy dawać tę pokrzywę, czy nie. :/
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Powiem tak - na pewno nie zaszkodzi 

-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No i w końcu pomidorki posadzone w gruncie i foliaku - łącznie jakieś 50 szt.
Niech im słoneczko przyświeca

Niech im słoneczko przyświeca

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
A rozkładając się, zanim staną się nawozem, zabiorą roślinie cały azot i kilka innych mniej potrzebnych pierwiastków. Warto prześledzić procesy zachodzące w pryzmie kompostowej, i poczytać, co sprawia, że wydziela się ciepło i co jeszcze oprócz ciepła wydziela się w trakcie procesów gnilnych.Bartolo pisze:Ośmielę się nie zgodzić, bo mam porównanie i jest spora różnica. Metodę przejąłem od pewnej starszej i bardzo doświadczonej Pani i od tego czasu pomidory rosną o wiele lepiej (liście pokrzywy podnoszą temperaturę, co bardzo pozytywnie wpływa na rozwój systemu korzeniowego tuż po wysadzeniu, a po jakimś czasie działają jako nawóz).
Chemia i fizyka to nauki ścisłe i nie da się niczego zakląć ani zaczarować.
Dlatego jeśli już stosować tą pokrzywę, to proponuję jednak albo suszoną, albo gnojówkę (mimo że śmierdzi).

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2016, o 10:53
Czy ktoś wie, w jakich proporcjach rozpuszcza się siarczan magnezu? Ile gram na 10l wody? I ile po posadzeniu pomidorków powinno zrobić się pierwszy oprysk tym specyfikiem?
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Daj pokrzywę, to u mnie sprawdzone od wielu sezonów. Czerstwy, namoczony wcześniej chleb, również. Pomidory są mocne, o ciemno zielonych liściach.meteser pisze:To ja już nie wiem, czy dawać tę pokrzywę, czy nie. :/
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Niestety, ja dopiero dzisiaj posiałem ostatnią partię nasion pomidorów na jesień.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Witam. Mam takie pytanie. Pewnie wyda się zwyczajnie głupie, ale kto pyta nie błądzi; więc posiadam nawoź w płynie do storczyków Agrecol i się zastanawiam, czy może się nadać do nawożenia pomidorów. Lecz nie mogę obliczyć, czy da się go tak rozrobić, aby im odpowiadał. Po prostu stoi sobie i chciałam go wykorzystać do swoich pomidorowych krzaczków
i tu pytanie, bo nie kumam tego składu
Proszę więc o pomoc bystrych forumowiczów, o poradę, czy da się to zrobić i ile na ile tego rozrabiać, jeśli się da
Zawartość składników pokarmowych w %(m/m):
Co najmniej 0,50 % azotu (N) całkowitego, co najmniej 0,20 % fosforu całkowitego w przeliczeniu na P2O5, co najmniej 0,70 % potasu całkowitego w przeliczeniu na K2O.
Stosowanie 25 ml na 1 litr wody.
Pomoże ktoś?

Zawartość składników pokarmowych w %(m/m):
Co najmniej 0,50 % azotu (N) całkowitego, co najmniej 0,20 % fosforu całkowitego w przeliczeniu na P2O5, co najmniej 0,70 % potasu całkowitego w przeliczeniu na K2O.
Stosowanie 25 ml na 1 litr wody.
Pomoże ktoś?
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Sprawdź najpierw, czy ten nawóz nadaje się do warzyw, tzn. czy nie zawiera jakichś szkodliwszych substancji. Np. polecany Florovit do pelargonii zawiera konserwant, który może być rakotwórczy.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Oprócz zawartości składników pokarmowych na opakowaniu jest napisane, że "nawóz zawiera wspomagające nawożenie biologicznie czynne substancje humusowe. Działa szybko, efektywnie i długotrwale. Jest skuteczny oraz bezpieczny dla środowiska. Eko technologie" i takie tam. Dobrze, że zwróciłaś na to uwagę, bo jak na razie moje pomidorki nie były pryskane chemią
staram się, aby było naturalnie 

Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
Nie martw się . To nie żadna choroba. Są trochę przenawożone i przypalone od słońca. Plamy pozostaną już na liściach ,które z czasem i tak oberwiesz.Na razie niczym nie nawoź i daj więcej wody przy podlaniu -co nie znaczy codziennie-aby wypłukać nadmiar nawozu i wtedy młode listki nie będą tak łatwo ulegać przypaleniom. Będzie dobrze.