Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Post »

Sorry za jego wzrok ;:306 pewnie nie lubi jak mu się grzebie ;:306 . A to strasznie paskudna zaraza, masz jakieś typy co Ci mogło orliki zeżreć ? ;:183
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, czy to trawnik po reanimacji?
Mój wygląda fatalnie, a jeszcze na dokładke w poniedziałek m. palił gałęzie z wiosennego cięcia żywopłotu
Nareszcie mam porządek, ale za to wokół ogniska pustynia. Popalił wszystko, bo nie wygarnął popiołu.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Po pierwsze (zanim zapomnę) zdrowia dla syna.
A teraz po kolei - oglądając zdjęcia ukazujące jak trudny masz teren do zagospodarowania (czysty, żółciutki paseczek) nabieram coraz większego szacunku dla Twoich poczynań. Wiem, że pewnie wydaje się, że Syzyf miał łatwiej, ale na prawdę widać efekty (pamiętam doskonale Twoje początki), nie daj się zniechęcać!!! Czy na prawdę chciałabyś już mieć "ukończony" (użyłam specjalnie cudzysłowu - bo ogród nigdy nie jest w pełni ukończony - w 100% - przynajmniej dla mnie) i nie czuć takiego podekscytowania zmieszanego z lekkim niepokojem przy planowaniu, aranżowaniu i wykonywaniu nowych nasadzeń, realizacji??? Ja mam prawie ukończony ogród i to jest nudne! (co prawda, będą duże zmiany, ale jeszcze chwila).
Powojniki potrafią odbić po sezonie, nawet dwóch braku oznawania życia - mogę to potwierdzić, u mnie były takie 2 przypadki (najlepsze, że w tym miejscu dosadziłam kolejny powojnik a po jakimś czasie były dwa :D ). Sadź zawsze powojniki głębiej, lepiej zimują i mniej chorują + w przypadku oznak uwiądu aplikuj roztwór nadmanganianu potasu lekko różowy (taki jak do kąpania niemowląt - hi, hi) i zetnij do ziemi. Najlepiej rosną te z grupy włoskich - Viticella, może i nie są takie spektakularne, ale są żelazne.

PS. a budleję zamówiłam po raz kolejny (to już trzecie podejście :;230 ) :;230
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Aprilko, nie jestem pewna, co to za szkodnik na Twoich różach :? . Taki oplot przypomina zwójkę. No, w każdym razie, co by to nie było, to ścinać i palić ;:14 . Bruzdownicę poznasz po tym, że w pędzie jest wydrążony tunel. Pod koniec maja, robal mógł już opuścić domek, aby zejść do gleby.

A co do węża, to zwykle wzdrygam się na ich widok, ale Twój różowiutki wygląda jak bransoleta :D . Ładniusi :lol: .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jolu zdrówka synkowi.
U mnie było tak samo z łubinem. W zeszłym roku się nie pokazał a tak go lubię. A w tym, ni z gruszki, ni z pietruszki wylazł a praktycznie wlazł na Ascota. I jeszcze w dwóch miejscach małe siewki widzę.
Kochana życzę by robactwo z orlików i róż poszło w siną dal. ;:224 Jak najdalej. Ale nie do mnie. :lol:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Aniu, hosty podzielę. Ty kupiłaś celowo dwukolorową a moja się taka zrobiła w trzecim roku. Ciekawa jestem czy jak oddzielę to już będzie po problemie czy co jakiś czas będzie wracała do podstawy z jakiej ją stworzono? Wcześniej też miałam Fire and Ice i nigdy nic takiego się nie zdarzało.
Aniu, orliki zjedzone, historia. Nic nie znajdę na liściach bo liści nie ma :;230 Cieszę się że twoje orliki odrosły. Jest więc nadzieja ;:333
U mnie bruzdownicy nie było bo pędy pocięłam po kawałku i zdrowe. To coś innego było. Zastanawiam się czy nie mszyce. One też mogły doprowadzić do obumarcia pąka. I do tego ta zwójka czy jak to tam się nazywa. Pierwszy raz byłam zmuszona robić oprysk na mszyce, taka była ich masa. Zwykle wystarczyło ręczne mordowanie i spłukiwanie wodą.

Aniu, wzięłabyś do ręki takiego węża, wierz mi, na żywo wygląda jeszcze przyjaźniej.
A czosnek to Krzysiek, czyli czosnek św. Krzysztofa. Zaczyna kwitnąć. Niestety ocalał tylko jeden, bo zachciało mi się je wykopać na jesieni, żeby sprawdzić czy się cebule podzieliły. Otóż nie, cebule się nie podzieliły a czosnek nie lubi przesadzania i kaszana....
Dziękuję za komplementy ;:196

Dorotko, orliki muszą być smaczne - może trzeba spróbować na sałatkę - skoro zniknęły w jedną noc. Nie wiem co je zjadło i pewnie w tym sezonie się już nie dowiem. Chyba że zdążą odrosnąć.

Gosiaczku, trawnik po reanimacji, ale dobrze wygląda tylko na zdjęciu. Ma sporo nierówno rosnącej trawy, sporo placków. Będę jeszcze musiała dosiewać. Ale dobrze że jest, bo już się bałam że będę rezygnować na rzecz mchu ;:224
U mnie wokół ogniska też pustynia. M ma brzydki zwyczaj rozgarniać szeroko, żeby się lepiej wypaliło :twisted: Tak więc nie ma faceta idealnego ;:209
Nie narzekaj, masz przynajmniej żywopłot pocięty, a mój czeka na zmiłowanie :wink:

Cześć Lesiu, dzięki za życzenia dla syna. W poniedziałek prześwietlenie i decyzja czy dalej gips czy operacja :roll:
Bardzo dziękuję za laurkę jaką wypisałaś ;:196 Sama też już zaczynam widzieć efekty i kiedyś muszę zrobić takie przed i po bo czasami sama nie wierzę że to się udaje ;:306
A swoje zdanie podtrzymuję, tak, chciałabym mieć ukończony ogród ;:108 Jestem zmęczona kopaniem piachu. Niestety plan pięcioletni nie ma pozycji koniec nowych założeń :;230
OOOO, to ty pisałaś o tych odbijających powojnikach po kilku sezonach. Właśnie nie pamiętałam u kogo taki cud się zdarzył. Fajna taka niespodzianka ;:333
Wszystkie wskazówki jakie wypisałaś odnośnie uprawy powojników, są przestrzegane, włącznie z podlewaniem nadmanganianem :uszy a mimo to notuję porażki. Ja jeszcze dodam że u mnie najlepiej czują się Atragene.
Z Viticella mam Polish Spirit, ale ramblery go totalnie zjadły :;230 poza tym kwitnie w stronę sąsiada....
Trzymam kciuki za twoje budleje ;:63 Do trzech razy sztuka :;230

Edyta, dzięki za opinię. Też obstawiałam to licho, czyli tą zwójkę. No i podejrzewam inną prozaiczną rzecz czyli mszyce. Bo pędy są całe i zdrowe na całej długości, żadnych tuneli czy dziurek.
Wąż nie jest różowy ale pomarańczowy, bladziutki bo to albinos. I wierz mi że niezwykle aksamitny. Wyciszam się jak po mnie chodzi, szczególnie jak oplata się wokół szyi lub daje nura pod pachę. Tak najbardziej lubi...

Aneczko dzięki ;:196
Czyli łubin tak lubi się tułać po działce? Wysiałam trochę i muszę posadzić na rabatę. Teraz się boję że się nie przyjmie jak taki delikatny.
Robactwa z orlików ci nie wysyłam. Chyba na razie gdzieś poszło, nic więcej w pobliżu nie jest nadżarte. Może orliki jeszcze odrosną. Będę mocno pilnować młodych listków. Muszę dopaść drani, którzy są w stanie zrobić takie spustoszenie.

Obrazek Silerwolke

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek i zapowiedź kolejnych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Azalia mme Jolie

Obrazek

Obrazek

Obrazek kwiat Omoshiro urósł jak nigdy dotąd. Jest jeden ale jaki wielki ;:306

Obrazek ulubione igiełki Iseli

Obrazek naparstnice niedługo ruszą

Obrazek róże też w blokach startowych

Obrazek

Obrazek Jarzmianki Claret zakwitły, jednak niektóre maja zjedzone korzenie. Z żalem podejrzewam opuchlaki ;:202

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

;:7 Aprilku, ;:180 za fotki skrzyn i donic..., bardzo malowniczo wygladaja na tle lasu ;:224 .
Tylko niech zakwitna roze...
Rododendrony Maja swoje "5 minut", sa imponujace... ;:433 . ;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu jak miło popatrzeć na twoje rododendrony i azalie, Silerwolke śliczny, ;:oj to moje skrzywienie na bladawce. :wink: Omoshiro postanowił cię zaskoczyć wielkością, skoro tylko jeden kwiat pokazał. :) U mnie kilka orlików zjadły liszki w jedną noc. Miałam podobne zielone uwstecznienie na hoście Mediowariegata. Niestety nie zdążyłam oddzielić, ale w kolejnym roku już zielone liście się nie pojawiły. ;:131 Klon w donicy pięknie wygląda. ;:215 U mnie też opuchlaki się przeobrażają, kilka młodych dziś zabiłam, wygrzewały się na elewacji.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolcia zauważyłam, że twoje wszystkie zwierzaki są podobnej maści :D chyba lubisz taki rudo-biszkoptowy kolor ;:224 a wężuś jak ma na imię? bardzo fajny
Też już mnie męczy te wieczne sadzenie i zmienianie ziemi wolałabym już podziwiać ogród a nie go ciągle tworzyć.
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

:wit
Jolu sprawa z orlikami i u mnie wygląda tak samo. Co roku znajduję małe, żarloczne liszki na obrzeżach lisci. Jak sie zagapię i zjedzą w zasadzie wszystko to przycinam orlika do ziemi i wtedy on powoli odbuduje piękną roslinkę. Nigdy nie zauważyłam aby mu to zaszkodziło
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Znów dłuższa przerwa, niestety, lepiej chyba nie będzie...

Alexia, niebieski to nasze hobby ;:306 Według mnie te skrzynie może niezbyt pasują, ale ja takie lubię. I to dla mnie priorytet ;:170 A ostry różowy, róż które tam są czyli np cztery białe donice Old Port, tworzą ciekawy kontrast na tle niebieskości. No muszę jakoś ożywiać ten mój ciemny las.
Rododendrony dopiero teraz się rozkręcają. Ach przydałby mi się ktoś kto porobiłby mi ładne zdjęcia z ogrodu...Ale póki co musicie się Wszyscy zadowolić moimi ;:306
U mnie róże zaczynają, u ciebie to już zdobią na całego ;:333

Soniu, teraz czas rododendronów i azalii. Co roku mam ich więcej i czuję że to dobry kierunek. Rododendron Silberwolke jest przepiękny, szczególnie w tej fazie początkowego rozkwitu. Potem jaśnieje. Chyba dokupię jeszcze kilka tej odmiany bo jestem nim zachwycona. No i póki co zdrowy i nie przemarza, a to bardzo ważne.
Powojnik Omoshiro, zaskakuje mnie dalej ;:oj ma już trzy kwiatki...
Twoje orliki też nadszarpnięte? Ty chociaż wiesz kto jest sprawcą. Mi się nie udało przyłapać intruzów.
Co do tej dwukolorowej hosty....to może nie oddzielać...może się już nie pojawią. Zobaczę w takim razie czy zdążę się za to zabrać w tym sezonie.
Opuchlaków nie zauważyłam teraz przeobrażonych za to ogrodnica niszczylistka lata całymi chmarami. Próbuję wyłapywać ale zmniejszenia populacji nie zauważyłam.

Anita, nie tylko zwierzaki podobnej maści :wink: :;230 Choć to wszystko czysty przypadek ;:303
Wąż to Pusia, tak dla przekory, że nie jest groźna, bo to ONA.
Dobrze że chociaż ty mnie rozumiesz z tym ciągłym tworzeniem rabat. Męczy mnie to, co nie znaczy że nie sprawia mi to radości. Ale każdy twórca chciałby za życia zobaczyć dokończone ;:183 dzieło. Jakoś przetrwamy. Dziś zaczynam kolejną rabatkę, różaną, na którą róże czekają w donicach już od dwóch lat ;:131 . Została jeszcze w planach rabata z Anabelkami w lesie i na tym bym zakończyła. Ale to potrwa jeszcze 2 do 3 lat niestety...

Jolcia, czyli łączymy się w bólu nad orlikami. Dobrze że napisałaś że to nie zaszkodziło sadzonkom i odbiły. Może trzeba zewrzeć szyki i pomyśleć nad sadzeniem czegoś pomiędzy orlikami, co by biesiadowiczów odstraszyło. Która pierwsza doczyta się czegoś takiego niech się zgłosi ;:303
Póki co przytnę te łyse gałązki. Kwiaty oczywiście zostawię, niech zawiążą nasiona. Szczególnie nasiona Barlow Black są cenne bo zachowują cechy mateczne nawet z siewu i nie łączą się z innymi orlikami.

To jeszcze tak na szybko spróbuję wrzucić parę fotek, z rozszalałych rododendronów ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Leosie przetrwały najlepiej, to one będą rządzić w tym sezonie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek orliki MIMO WSZYSTKO :uszy

Obrazek

Obrazek i nowy zakup CUDO Marcel Menard, ale to już na kolejną sesję....
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Jolu, orliki zjadają zielone gąsienice, nazwy nie znam. Potrafią wpier... cała kępę w jedna noc, a ranem już winowajców nie widać. Ja tak walczyłam z nimi dwa lata, aż musiałam się wyzbyć orlików. Wyglądały dokładnie jak Twoje. Żaden oprysk czy ręczne ściąganie nie pomogły na to tałatajstwo. Teraz minęły od tego czasu dwa kolejne lata i posadziłam jednego orlika na próbę. Zobaczymy jak będzie, na razie listki są ;:183
Co do hosty, to moja Patriot też się wyrodziła. Rosła taka dwukolorowa ze dwa-trzy lata aż w tym roku ją oddzieliłam, bo zielona część zaczęła przysłaniać białą. Kępa była tak ogromna że na dwa szpadle musiałam ją rozcinać. Za to teraz mam dwie :heja
Rodki u Ciebie wciąż cieszą bo w lesie chłodniej i cieniście. Moje na patelni już kończą, a Helsinki już poobrywany.
Omoshiro cudowny, niestety powojniki nie dla mnie ;:185
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jola, patrzę na te twoje orliki i powolutku dociera do mnie, ze to nie upały zniszczyły moje kępy. W ubiegłym roku miałam taką samą sytuację. Obcięłam wszystko przy ziemi i część się opamiętała i wypuściła nowe liście, część przepadła bezpowrotnie. Zrzuciłam winę na suszę, ale to pewnie te gąsienice (tak jak pisze Zuza) załatwiły sprawę ;:222
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Właśnie sobie przypomniałam, że miałam zamówić jarzmianki ;:306 ani jednej nie mam i na żywo też nie widziałam jak rośnie, ona malutka jest?.
Ale wszystko wystrzeliło, zielono, rododendronowo i róże już kwitną. Ja ciągle czekam na tą pierwszą, ciekawa jestem która pierwsza mnie powita. ;:196
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Aprilka, takie zielone głodne gąsieniczki na orlikach też miałam swego czasu. Zaczęłam je prewencyjnie opryskiwać środkiem na robale i mam spokój. W tym roku nie pryskałam, ale odpukać, nie pojawiły się. :wit
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”