Moje okna... - Ziel-ona

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wolne miejsce nie jest szczęściem, wiem coś o tym :?
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Mirabilis jak nie masz wolnych miejsc to u mnie zapowiada się ich pod dostatkiem :D Przybędzie mi niedługo parapetów, tylko daleko mam teraz do sklepów z kwiatami :( Ale liczę po cichutku na Was dziewczyny :D
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Ja miejsca to tez nie mam ale już kombinuje kwietnik do sypialni, żeby mi trochę roślinek z parapetów odeszło, a mam tez sporo roślin do wysłania wiosna które teraz zajmują mi miejsce na parapecie :wink:
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

Jeśli chodzi o faucarie to chodowla jak innych sukulentów - dużo słońca (u mnie całe lato stoi na świeżym powietrzu), zimą niższa temperatura (u mnie ok 5 stopni) i zero wody. Kwitnie jesienią, gdzieś w moim wątku jest zdjęcie kwitnącej. Mam nadzieję że te wiadomości Ci się przydadzą, roślinka jest bardzo wdzięczna i szybko się rozrasta, przynajmniej ten gatunek, który mam ja czyli tuberculosa. :D :D :D
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje ania007. Już sobie obejrzałam Twoją faucarie kwitnącą - śliczna! Informacje bardzo mi sie przydadzą, bo tak jak pisałam, mam ją od niedawna. Niestety zimą niższej temperatury jej nie zapewnię, ale mam nadzieję, że to przeżyje :)
A tak na marginesie...może ktoś wie jak się nazywają moje bliźniaki :D
Obrazek
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wg mnie to jakieś cereusy, ale dokładniej to może pomóc już tylko blabla. ;)
Dawid
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeszukałam wszystkie dostępne mi książki i nigdzie nie znalazłam takiego kaktusa :( Czekam, więc na jakiegoś kaktusiarza...
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy mogę przesadzić mojego Grubosza do aż tyle większej doniczki? Korzenie już mu wychodzą przez otwory w dnie doniczki, ale sie obawiam, że ta nowa jest trochę za duża. Poradzicie?
Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Możesz, nie jest za duża. :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaki Ty Przemo jesteś szybki :D Dzięki wielkie :D To biorę sie za przesadzanie. To jeszcze jedno pytanie: podlewać go po przesadzeniu czy nie? Zazwyczaj gruboszowate podlewam po przesadzeniu tylko tyle by zwilżyć górną warstwę ziemi. Dobrze robie czy nie?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-C-j
---

Post »

Możesz go podlać ale niewiele tak by zwilżyć lekko ziemię chyba że ziemia w którą będziesz przesadzała jest wilgotna to odczekałbym z podlaniem z dwa dni no i pamiętaj by domieszać do ziemi drugie tyle żwiru by proporcje były równe pół na pół ziemia dla kaktusów i żwir.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Przemo, zrobiłam tak jak napisałeś, ale nie miałam żwiru i dosypałam mu ziemi z ogrodu, takiej piaszczystej. Mam nadzieję, że mu to wystarczy i nie zaszkodzi. A jak już zaczęłam przesadzać grubosza to i przesadziłam też fikusy. Grubosz dostał nową doniczkę i fikusy też i na parapecie zrobiło się inaczej :D
Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Ziel-ona pisze:Dziękuję Przemo, zrobiłam tak jak napisałeś, ale nie miałam żwiru i dosypałam mu ziemi z ogrodu, takiej piaszczystej. Mam nadzieję, że mu to wystarczy i nie zaszkodzi. A jak już zaczęłam przesadzać grubosza to i przesadziłam też fikusy. Grubosz dostał nową doniczkę i fikusy też i na parapecie zrobiło się inaczej :D
[Zdjęcie wykasowałam. Jest powyżej na tej samej stronie, nie ma potrzeby powtarzać :) Nalewka]
Do fikusów może i dobra ta ziemia ale na pewno nie dla grubosza taki czarnoziem, wyjmij go z doniczki i tą ziemię wymieszaj pół na pół z czystym piaskiem.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Przemo :D , ale grubosz na razie musi zostać w tej ziemi. Do ogrodniczego sklepu mam daleko, ale chyba jak poczeka do wiosny to nic mu nie będzie?
x-C-j
---

Post »

Ziel-ona pisze:Dzięki Przemo :D , ale grubosz na razie musi zostać w tej ziemi. Do ogrodniczego sklepu mam daleko, ale chyba jak poczeka do wiosny to nic mu nie będzie?
Zwykłego pisaku domieszaj takiego z piaskownicy tylko wcześniej go wypraż w piekarniku, do wiosny to jeszcze prawie dwa miesiące i możesz sie przez ten czas pozbyć grubosza. :D
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”