Zuzia111 
żywokost rośnie duży, miejsca faktycznie potrzebuje ok. 1m zależy od ziemi w jakiej jest posadzony...ten z foto, podzielony był w sezonie na trzy nowe sadzonki...poszedł do innych ogrodów. Inne odmiany z tego co zaobserwowałam rosną jeszcze szybciej, rozsiewają się też z nasion...trzeba pilnować i usuwać kwiatostan.
Blueberry 
paprociami jestem zachwycona, na fotce nie za bardzo można uchwycić szczegóły...trzeba zobaczyć na własne oczy, jak wyglądają. Mam chęć kupić inne odmiany, na razie oglądam Hoje, Fiołki odmianowe. Na parapetach były tylko kaktusy i sukulenty, storczyki...ile lat można patrzeć na takie same kwiaty...trzeba w końcu coś zmienić
Wandziu 
nie byłam w tym wątku, chętnie poczytam, obejrzę...wiadomości o paprociach zawsze się przydadzą. Mam awarię laptopa, mogę tylko pisać...wrzuciła bym foto języcznika...został po ostatnim suchym lecie przesadzony, gdzieś przepadł...pies wygrzebał, nie wiem gdzie się podział...ta odmiana jest bardzo dekoracyjna. Poczekam do wiosny, ta grupa roślin, powinna pokazać się w sklepach.
Jolka 
paprocie mogły zostać przyniesione z drzewkami iglastym. Wiem że te odmiany spotykane w lesie, rozłażą się rozłogami...wyrastają w różnych miejscach. Mam na razie jedną sadzonkę takiej paproci...boję się trochę że będzie zbyt ekspansywna.
Rośnie w pobliżu drzewa liściastego, wilgoci jest w tym miejscu mało...może wzrost będzie ograniczony, sama sobie nie wierzę

nadmiar sadzonek trzeba będzie wykopywać