Wszystko o rodzaju Paeonia cz. I
- peonia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Po wojnie pierwsze polskie odmiany piwonii- Mikołaj Karpow-Lipski, może warto dotrzeć
do Kórnickiego Arboretum , może cos Ci tam powiedzą, gdzie pracował prof. Bugała.
Pan Mikołaj Karpow- Lipski miał szkółkę pod Chełmżą ,współpracował razem z prof. Bugałą
odnośnie nowych odmian lilaka, mają na swym koncie zarejestrowanych kilka odmiany lilaków.
Ich kolekcji lilaków tez chyba nie ma w kraju.
Pierwsza kwitnąca piwonia, uprawiana w Japonii na kwiat cięty, przywieziona do Francji i sprzedawana
przez Lemoine
'Edulis Superba'(Lemoine 1824),
średniej wysokości, pachnąca,charakterystyczne czerwone słupki, niewielki kołnierz jaśniejszych petali

Inny mój rarytas, w prezencie, zakupiony poza granicami kraju, sadzonka mała-czekac kazała
na siebie prawie 5 lat.
'Wymyslałam' jej nazwy na podstwaie jednego pierwszego kwiatu- czego nigdy nie powinno się robić,
kwiat się długo kształtuje po cięciu karpy i właściwa forma kwiat odmiany, jest odroczone na dwa lata albo i więcej.
Okazała sie być nią "Sarah Bernard"- 1906r.Francja

do Kórnickiego Arboretum , może cos Ci tam powiedzą, gdzie pracował prof. Bugała.
Pan Mikołaj Karpow- Lipski miał szkółkę pod Chełmżą ,współpracował razem z prof. Bugałą
odnośnie nowych odmian lilaka, mają na swym koncie zarejestrowanych kilka odmiany lilaków.
Ich kolekcji lilaków tez chyba nie ma w kraju.
Pierwsza kwitnąca piwonia, uprawiana w Japonii na kwiat cięty, przywieziona do Francji i sprzedawana
przez Lemoine
'Edulis Superba'(Lemoine 1824),
średniej wysokości, pachnąca,charakterystyczne czerwone słupki, niewielki kołnierz jaśniejszych petali

Inny mój rarytas, w prezencie, zakupiony poza granicami kraju, sadzonka mała-czekac kazała
na siebie prawie 5 lat.
'Wymyslałam' jej nazwy na podstwaie jednego pierwszego kwiatu- czego nigdy nie powinno się robić,
kwiat się długo kształtuje po cięciu karpy i właściwa forma kwiat odmiany, jest odroczone na dwa lata albo i więcej.
Okazała sie być nią "Sarah Bernard"- 1906r.Francja

Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Izo, nie pisałam Ci, ze zachwyciła mnie twa ta częśc ogrodu z piwoniami! Jakie piękne kępy i wybór jaki !

Pozdrawiam piwoniowo
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Zapomniałam -peonia pisze:
na siebie prawie 5 lat.
Okazała się być nią "Sarah Bernard"- 1906r.Francja
'Wymyślałam' jej nazwy na podstwie jednego pierwszego kwiatu- czego nigdy nie powinno się robić,
Pierwsze kwitnienie i kwiat tej odmiany.Widoczne były już zielonkawe, jabłkowe 'nacieki' u nasady płatków.

Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Patrząc na datę robionego zdjęcia ( moment rozpoczynania kwitnienia) i mając grupę starszych piwonii w naszych ogródkach -to wiele faktów przemawia za tym, ze mogłaby być to wczesna "Edulis Superba"( opisałam w temacie ze zdjęciem )- oraz druga podobna odmiana
"AMABILIS" Calot (Francja), 1856,
płatki ma różowe do czerwonych kwiatów- ale zawsze jednolitej barwy, pełne podwójne. W środkowej części kwiatka pojawiają się pewne delikatne jasno- różowe płatki, dając ogólnie szczególny wygląd. Mocna,zdrowa i bardzo wytrzymała odmiana. "Amabilis" jest jedną z najstarszych odmian, znów tak popularnych na rynku sprzedaży. Znawcy piszą ,ze : nie ulega wątpliwości, iz zawdzięcza to swemu wyjątkowo ładnemu zapachowi ...."
Wysokość- 0,90 m.
Iza,

Mark Twain
Mark Twain
- izabella1004
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- peonia
- Kontakt:
Witam ,Daisy
Podglądałam twoją piwonię na tych zdjęciach tu , jest delikatna, ma takie 'papierowe' płatki i w pełni otwarty kwiat pokazuje wyrażnie pręciki. Wydaje sie być tak bardzo podobna do tej tu - ta odmiana ma dwa lata jako sadzonka, i nosi nazwę "Dr.Alexander Fleming"
Co sadzisz po porównanu zdjęć? A,jeszcze ważne, jej wys.pędów wynosi ok.75cm max.

Pozdrawiam ciepło,
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
To ja powinnam wyczuć sprawę ,czemu pokazujesz jedno zdjęcie.Wybacz mą bezpośredniość, Kalmia.Pasja sprzyja czasem "zapominaniu się' i 'waleniu' pytań. Tu mam nadzieję, nie mamy i nie będziemy czymś się stresować pogadując o roślinkach.Pobawimy się podglądaniem piwonii na całego w przyszłym sezonie.Kalmia pisze:Peonia, dziękuję.
Niestety, nie mam więcej zdjęć mojej "Mons Julie Elie", w nast. roku postaram się zrobić więcej zdjeć różnych faz procesu rozwoju kwiatu.
Pozdrawiam serdecznie
Zabawa, zabawa, jeszcze raz zabawa w wydaniu mikro( uświadamiam sobie cel sadzenia roślin),

Prawda, Izo, wszystkie są piękne.izabella1004 pisze: Peonia nie mam ulubionej odmiany.Dla mnie wszystkie są piękne.

O, wspaniale!.Gratuluję zakupu tak pięknej botanicznej.izabella1004 pisze: Zaczęłam kolekcjonować piwonie botaniczne .
Swoją kolekcję powiększyłam o piwonie Młokosiewicza .Podoba mi się piwonia emodii i jeszcze wiele innych, których nie mam.

Swego czasu na Allegro, osoba-kobieta?w wyborze swych roślin sprzedawała, niedrogo-1szt/20zł , 2-letnie sadzonki botanicznych z nasion, a teraz nie ma jej ofert, a szkoda.
W jednym z Gospodarstw Rolno-Ogrodniczych z piwoniami na internetowej stronie, oglądałam ofertę wysyłkową.Jest botaniczna- jeśli Cie to interesuje, a dokładnie dwie formy botaniczne piwonii lekarskiej(officinalis) "Alba' i 'Mutabilis' i to niedrogo. Kupiłam dwie od nich tj. pachnące takie np. jak 'Kansas' i "Jadwiga'.
Pozdrawiam
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:

To odmiany,wokół których od lat istnieje 'małe" zamieszanie!

bywa podobno również pod nazwą 'Noemi Demay'!?
Zaś "Ewelina'- typ japoński piwonii , rosnacą sadzonkę mam od dwu lat - obawiam się jednak,ze to za krótko
i mało czasu , by móc się o niej wypowiadać pewnie.
Co do do niej -kupiłam 'Ewelinę", wpadłam w tym roku w lekką panikę, jestem zaniepokojona wyglądem-kolorami kwiatu!A pewnie tak ma być!Ta właśnie nieprzewidywalność kwiatów wraz z wiekiem karpy piwonii , jest u nich tak eksytująca ! I przez to 'zakręciły mnie na 'amen'. "Idę"...szukać zdjęć, zamieszczę je niebawem.
Pozdrawiam serdecznie

Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Jest kilka ujęć z dwu ostatnich lat,Kalmia pisze:Peonia,
a co sądzisz o takich odmianach: 'Mme Claude Tain', 'Ewelina', 'Pecher'. Ostatnio właśnie te odmiany
dołączyły do mojej kolekcji. Może masz zdjęcia?
Pozdrawiam serdecznie
'Pecher' i "Mme(madame)Claude Tain", obie juz jako starsze karpy posadziłabym na trawniku obok
siebie w tzw.podporach,tak by za 'plecami 'dalej miały ścianę z czegoś zielonego- iglaki albo pnączy.
tu na zdjęciu - ma być odmiana
"Pecher" Noemi Demay- kwiat w pełnym rozkwicie z płaskiej formy do takiej

"Ewelina"

"Mme Calude de Tain"-

"Immacuelle'- podobna do Eweliny ,a le to juz typ anemona-szerokie , tępe , lekko strzępione płatki pręcikowe

I jakie zdanie o rozrosnietych okazach?
Pozdrawiam serdecznie

Mark Twain
Mark Twain
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mam P. lactiflora ‘Sarah Bernardt’, zdjęcie poniżej, kupioną u wiarygodnego producenta, który ma materiał mateczny pochodzący z ISiK w Skierniewicach. Moja wygląda tak jak prezentowana w literaturze - Wielka Encyklopedia Roślin Ch. Brickla.

Różni się dość wyraźnie od zaprezentowanej na wcześniejszych zdjęciach.

Różni się dość wyraźnie od zaprezentowanej na wcześniejszych zdjęciach.