Wszystko o rodzaju Paeonia cz. I

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kiedyś kolekcja polskich odmian była w Skierniewicach, moze tam warto drążyć temat?
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo cenna informacja. dziękuję Marto :D .
Zapytanie wysłane.
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Po wojnie pierwsze polskie odmiany piwonii- Mikołaj Karpow-Lipski, może warto dotrzeć
do Kórnickiego Arboretum , może cos Ci tam powiedzą, gdzie pracował prof. Bugała.
Pan Mikołaj Karpow- Lipski miał szkółkę pod Chełmżą ,współpracował razem z prof. Bugałą
odnośnie nowych odmian lilaka, mają na swym koncie zarejestrowanych kilka odmiany lilaków.
Ich kolekcji lilaków tez chyba nie ma w kraju.

Pierwsza kwitnąca piwonia, uprawiana w Japonii na kwiat cięty, przywieziona do Francji i sprzedawana
przez Lemoine

'Edulis Superba'(Lemoine 1824),
średniej wysokości, pachnąca,charakterystyczne czerwone słupki, niewielki kołnierz jaśniejszych petali

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Inny mój rarytas, w prezencie, zakupiony poza granicami kraju, sadzonka mała-czekac kazała
na siebie prawie 5 lat.
'Wymyslałam' jej nazwy na podstwaie jednego pierwszego kwiatu- czego nigdy nie powinno się robić,
kwiat się długo kształtuje po cięciu karpy i właściwa forma kwiat odmiany, jest odroczone na dwa lata albo i więcej.

Okazała sie być nią "Sarah Bernard"- 1906r.Francja

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

izabella1004 pisze:Peonia każda pokazana na zdięciu piwonia jest inna .To są duże kępy i wysokie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek[/url]
Izo, nie pisałam Ci, ze zachwyciła mnie twa ta częśc ogrodu z piwoniami! Jakie piękne kępy i wybór jaki ! :) Masz swoja ulubioną odmianę?
Pozdrawiam piwoniowo
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

peonia pisze:
Inny mój rarytas, w prezencie, zakupiony poza granicami kraju, sadzonka mała-czekac kazała
na siebie prawie 5 lat.
Okazała się być nią "Sarah Bernard"- 1906r.Francja
'Wymyślałam' jej nazwy na podstwie jednego pierwszego kwiatu- czego nigdy nie powinno się robić,
kwiat się długo kształtuje po cięciu karpy i właściwa forma kwiat odmiany, jest odroczone na dwa lata albo i więcej.
Zapomniałam -
Pierwsze kwitnienie i kwiat tej odmiany.Widoczne były już zielonkawe, jabłkowe 'nacieki' u nasady płatków.
Obrazek

Obrazek
Mark Twain
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

izabella1004 pisze:
Wysłany: Sob 31 Maj 2008 14:56 Temat postu:

Tej piwonii nazwy nie znam ale kwitnie teraz u mnie

[/url] Obrazek
Patrząc na datę robionego zdjęcia ( moment rozpoczynania kwitnienia) i mając grupę starszych piwonii w naszych ogródkach -to wiele faktów przemawia za tym, ze mogłaby być to wczesna "Edulis Superba"( opisałam w temacie ze zdjęciem )- oraz druga podobna odmiana
"AMABILIS" Calot (Francja), 1856,
płatki ma różowe do czerwonych kwiatów- ale zawsze jednolitej barwy, pełne podwójne. W środkowej części kwiatka pojawiają się pewne delikatne jasno- różowe płatki, dając ogólnie szczególny wygląd. Mocna,zdrowa i bardzo wytrzymała odmiana. "Amabilis" jest jedną z najstarszych odmian, znów tak popularnych na rynku sprzedaży. Znawcy piszą ,ze : nie ulega wątpliwości, iz zawdzięcza to swemu wyjątkowo ładnemu zapachowi ...."
Wysokość- 0,90 m.
Iza, :) w następnym sezonie można sprawdzić te wywody o zapachu piwonii, . :)
Mark Twain
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Peonia nie mam ulubionej odmiany.Dla mnie wszystkie są piękne.
Zaczełam kolekcjonować piwonie botaniczne .Swoją kolekcję powiększyłam o piwonie mlokosewicza .Podoba mi się piwonia emondii i jeszcze wiele innych których nie mam.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Daisy pisze:....... Mam piwonię, która na jednej gałązce ma kilka kwiatów, może wiecie co to za odmiana?

Obrazek Obrazek
Witam ,Daisy

Podglądałam twoją piwonię na tych zdjęciach tu , jest delikatna, ma takie 'papierowe' płatki i w pełni otwarty kwiat pokazuje wyrażnie pręciki. Wydaje sie być tak bardzo podobna do tej tu - ta odmiana ma dwa lata jako sadzonka, i nosi nazwę "Dr.Alexander Fleming"
Co sadzisz po porównanu zdjęć? A,jeszcze ważne, jej wys.pędów wynosi ok.75cm max.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam ciepło,
Mark Twain
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kalmia pisze:Peonia, dziękuję.
Niestety, nie mam więcej zdjęć mojej "Mons Julie Elie", w nast. roku postaram się zrobić więcej zdjeć różnych faz procesu rozwoju kwiatu.
Pozdrawiam serdecznie :D
To ja powinnam wyczuć sprawę ,czemu pokazujesz jedno zdjęcie.Wybacz mą bezpośredniość, Kalmia.Pasja sprzyja czasem "zapominaniu się' i 'waleniu' pytań. Tu mam nadzieję, nie mamy i nie będziemy czymś się stresować pogadując o roślinkach.Pobawimy się podglądaniem piwonii na całego w przyszłym sezonie.
Zabawa, zabawa, jeszcze raz zabawa w wydaniu mikro( uświadamiam sobie cel sadzenia roślin), :D

izabella1004 pisze: Peonia nie mam ulubionej odmiany.Dla mnie wszystkie są piękne.
Prawda, Izo, wszystkie są piękne. ;:32 ;:63
izabella1004 pisze: Zaczęłam kolekcjonować piwonie botaniczne .
Swoją kolekcję powiększyłam o piwonie Młokosiewicza .Podoba mi się piwonia emodii i jeszcze wiele innych, których nie mam.
O, wspaniale!.Gratuluję zakupu tak pięknej botanicznej. :) Nie łatwo zdobyć u nas sadzonki innych gatunków, ale czego się nie robi dla pasji. :wink:
Swego czasu na Allegro, osoba-kobieta?w wyborze swych roślin sprzedawała, niedrogo-1szt/20zł , 2-letnie sadzonki botanicznych z nasion, a teraz nie ma jej ofert, a szkoda.
W jednym z Gospodarstw Rolno-Ogrodniczych z piwoniami na internetowej stronie, oglądałam ofertę wysyłkową.Jest botaniczna- jeśli Cie to interesuje, a dokładnie dwie formy botaniczne piwonii lekarskiej(officinalis) "Alba' i 'Mutabilis' i to niedrogo. Kupiłam dwie od nich tj. pachnące takie np. jak 'Kansas' i "Jadwiga'.

Pozdrawiam
Mark Twain
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Peonia,
a co sądzisz o takich odmianach: 'Mme Claude Tain', 'Ewelina', 'Pecher'. Ostatnio właśnie te odmiany dołączyły do mojej kolekcji. Może masz zdjęcia?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:lol: , niesamowita sprawa!Będą pierwsze silne,emocje kiedy zakwitną .Czemu?
To odmiany,wokół których od lat istnieje 'małe" zamieszanie! :) Odmiana anemona,płaska -'Pecher' wymieniana
bywa podobno również pod nazwą 'Noemi Demay'!?
Zaś "Ewelina'- typ japoński piwonii , rosnacą sadzonkę mam od dwu lat - obawiam się jednak,ze to za krótko
i mało czasu , by móc się o niej wypowiadać pewnie.
Co do do niej -kupiłam 'Ewelinę", wpadłam w tym roku w lekką panikę, jestem zaniepokojona wyglądem-kolorami kwiatu!A pewnie tak ma być!Ta właśnie nieprzewidywalność kwiatów wraz z wiekiem karpy piwonii , jest u nich tak eksytująca ! I przez to 'zakręciły mnie na 'amen'. "Idę"...szukać zdjęć, zamieszczę je niebawem.

Pozdrawiam serdecznie :)
Mark Twain
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kalmia pisze:Peonia,
a co sądzisz o takich odmianach: 'Mme Claude Tain', 'Ewelina', 'Pecher'. Ostatnio właśnie te odmiany
dołączyły do mojej kolekcji. Może masz zdjęcia?
Jest kilka ujęć z dwu ostatnich lat,

'Pecher' i "Mme(madame)Claude Tain", obie juz jako starsze karpy posadziłabym na trawniku obok
siebie w tzw.podporach,tak by za 'plecami 'dalej miały ścianę z czegoś zielonego- iglaki albo pnączy.
tu na zdjęciu - ma być odmiana

"Pecher" Noemi Demay- kwiat w pełnym rozkwicie z płaskiej formy do takiej

"Ewelina"

"Mme Calude de Tain"-

Obrazek

"Immacuelle'- podobna do Eweliny ,a le to juz typ anemona-szerokie , tępe , lekko strzępione płatki pręcikowe

Obrazek

I jakie zdanie o rozrosnietych okazach?
Pozdrawiam serdecznie :)
Mark Twain
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Peonia, dzięki!
super, piękne!!! :D
Bardzo się cieszę, że mam takie perełki!
Teraz to tylko się doczekać kwitnienia...
Awatar użytkownika
Plumbum
50p
50p
Od: 7 kwie 2008, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A proszę mi powiedzieć co z piwoniami na jesień ?? Czy łodygi i liście obciąć czy zostawić je żeby mróz je ściął ??
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mam P. lactiflora ‘Sarah Bernardt’, zdjęcie poniżej, kupioną u wiarygodnego producenta, który ma materiał mateczny pochodzący z ISiK w Skierniewicach. Moja wygląda tak jak prezentowana w literaturze - Wielka Encyklopedia Roślin Ch. Brickla.

Obrazek

Różni się dość wyraźnie od zaprezentowanej na wcześniejszych zdjęciach.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”