Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Rozsada- wszystko o produkcji rozsady warzyw

Post »

Musisz w wyszukiwarkę Mizuba wpisać. :wink:

A rozsady pomidorów i papryki na pewno nie możesz na stałe na dwór wynieść. Nawet do foliaka. Możesz wynosić do folii w słoneczne dni. Ale na razie i to nie ma sensu.
zielistek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lut 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa pomidorów na zbiór jesienny

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Witam,
chciałabym się zapytać, czy z pomidorków, które z braku miejsca na parapecie nie popikowałam, jeszcze coś będzie? Łodyżki mają już dość wyciągnięte i boję się, że są przerośnięte.
Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Jakie duże są te doniczki?
Dlaczego doniczki są obniżone w stosunku do światła okna - pomidory dalej wyciągają się do światła.

Takie wyciągnięte siewki pikowałam do wielodoniczek 4cm x 4cm x 5cm - pomidory wsadzałam do ziemi w kształt litery "U" lub spiralnie. Nie bałam się złamania pomidora, bo po złamaniu i tak wypuści korzonki na łodydze zakopanej w ziemi. Dopiero następne doniczki miały ok. 1/2 litra - pojemniki po dużej śmietanie.

U Ciebie liścienie są wysoko nad ziemią, u mnie obrywałam liścienie i pierwszą parę liści - ten fragment łodygi zawsze umieszczam pod ziemia w ostatnim przesadzaniu.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

BobejGS pisze:Musisz w wyszukiwarkę Mizuba wpisać. :wink:

A rozsady pomidorów i papryki na pewno nie możesz na stałe na dwór wynieść. Nawet do foliaka. Możesz wynosić do folii w słoneczne dni. Ale na razie i to nie ma sensu.
Dzięki, już wiem dlaczego nic nie mogłem znaleźć :oops: .
Czyli z przeprowadzki nici. A kiedy można wynieść na stałe?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jeżeli może zapewnić odpowiednią temperaturę w foliaku, to czemu nie?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z wcześniejszego wpisu nie wynikało, że będzie dogrzewał foliaka, a da tylko znicz wrazie przymrozków, stąd moja odpowiedź.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

No ja właśnie o tym zniczu. Nic nie było o jego wielkości. Może ma jakiś olimpijski z demobilu ? :D
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

Myślałem o zrobieniu czegoś w rodzaju inspektu na przykład z desek, albo z suporka, o wymiarach około 1,5x1,5m, wyłożyć czarną włóknina żeby lepiej sie nagrzewał i przykryć to kilkoma warstwami folii np. streach zdjęty z palet mam do tego dostęp. I tak w dzień powinno się nagrzać spokojnie, a w nocy wstawiając znicz (niestety olimpijskiego nie posiadam :wink: )w razie niższych temperatur powinno chronić rozsady. Tylko pytanie do ekspertów, czy to ma sens, i do ilu stopni może spaść temperatura?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Minimum termiczne dla pomidora to 10-12 st., poniżej tej temperatury przestają rosnąć. Dlatego wg mnie nie ma sensu je wynosić. Papryka woli jeszcze cieplejszą temperaturę. A temperatury poniżej 5 st,.a tym bardziej 0 st, to już zabójstwo dla młodych rozsad pomidorów i papryk.
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

Powiedzcie proszę, czy te największe papryczki mam już pikować, czy zaczekać na resztę, bo po dłuższym czasie pokazały się nowe :) ? Jakich miejscówek one potrzebują, aby przeczekać do gruntu, no i zdradźcie technikę, żeby nie uszkodzić :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorzucam jeszcze mojego brokuła do pytania, coś mu między listkami wyrasta :wink:

Obrazek
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak korzonki wychodzą dołem, to pikuj. :wink:

Wydaje mi się, że jeszcze za wcześnie. A przed przesadzeniem wystarczy ziemię delikatnie przesuszyć, wtedy ładnie wychodzi. Papryki pikuje do kubków 500 ml, bo one nie lubią przesadzania. Zdecydowanie jedno moim wystarcza. Mam trochę większe niż Ty i jeszcze czekam.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Czy ktoś przetestował, że papryki pikowane dwukrotnie gorzej rosną i słabiej owocują?
Miałam tak prowadzone w ubiegłym roku i nie mogłam narzekać na plony, w tym roku postąpię tak samo.
Pikuję podobnie jak pomidory, nie kombinuję jednak przy przesadzaniu, po prostu sadzonkę papryczki delikatnie wyjmuję z całą zawartością kubka 0,2l przenoszę do większego ok.0,5 l i obsypuję ziemią.
Dobrze, że u mnie sezon pikowania w domu dobiega końca, bo musiałabym zainwestować w szczudła, to zdjęcia z tylko jednego pokoju, zapchane są też dwie piętrowe miniszklarenki balkonowe i parapet z dodatkową półką w dużym balkonowym oknie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

W tym roku, ponieważ mam mniej miejsca na parapetach, robię rozsadę rwaną papryki. Popikowałam do skrzynek, potem będę wyrywać poszczególne papryczki i sadzić do gruntu.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Rzepka pisze:Czy ktoś przetestował, że papryki pikowane dwukrotnie gorzej rosną i słabiej owocują
Chyba nikt nie testuje takich spraw. :wink: Każdy ma swój sposób na rozsadę, który mu się sprawdza, to po co ma kombinować i robić inaczej. :D
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Błażej pytałam o pikowanie, bo w tamtym roku miałam po raz pierwszy papryki i nie wiem, czy to nie było szczęście nowicjusza, się okaże w tym roku. :D
Na ostatnim zdjęciu są pomidory przeznaczone do donic, jak widać, przechylają się w kierunku światła, na pewno czeka ich jeszcze jedno pikowanie do większych donic, wtedy zniweluję wybieganie, do stałych pojemników pójdą pod koniec kwietnia, o ile pogoda pozwoli.

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”