Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..cz2
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..cz2
Myślałam o ogórkach i fasolce szparagowej.
I chciałabym zastosować czarną agrowłókninę.
Masz na myśli to, co przekopujemy na 2 szpadle i odwracamy darń, czy tę stertę, którą chcę przykryć do przerobienia?joannamm pisze:Fajny i szybki sposób na przygotowanie dodatkowej grządki. A czy na tak przygotowanej ziemi można siać wszystkie warzywa, czy tylko wybrane?
Jak może być jeszcze lepiej??? 

- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
vanilia
Mam na myśli, to co pokazał Błażej, czyli odwracamy darń.
Chcę tak zrobić dodatkowe grządki w tym roku i posiać ogórki i fasolkę, a w międzyrzędzia dać czarną agrowłókninę, aby ograniczyć przerastanie chwastów spod ziemi.
Mam na myśli, to co pokazał Błażej, czyli odwracamy darń.
Chcę tak zrobić dodatkowe grządki w tym roku i posiać ogórki i fasolkę, a w międzyrzędzia dać czarną agrowłókninę, aby ograniczyć przerastanie chwastów spod ziemi.
No ja tak właśnie przekopałam ogródek można powiedzieć, że pół na pół. Bo jednak górkę darni mam na boku.
Ale mam zamiar normalnie wszystko wykorzystać w tym sezonie. Zobaczymy jak będzie. Nie mam innego miejsca już gotowego, więc spróbujemy. Myślałam, że po to się kopie na 2 szpadle, żeby właśnie można było od razu wszystko siać
Ale mam zamiar normalnie wszystko wykorzystać w tym sezonie. Zobaczymy jak będzie. Nie mam innego miejsca już gotowego, więc spróbujemy. Myślałam, że po to się kopie na 2 szpadle, żeby właśnie można było od razu wszystko siać

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Będzie ok.joannamm pisze:Myślałam o ogórkach i fasolce szparagowej.
-- 5 mar 2016, o 21:56 --
Czyli darń masz głębokość szpadla z ziemią?vanilia pisze:No ja tak właśnie przekopałam ogródek można powiedzieć, że pół na pół. Bo jednak górkę darni mam na boku.
Najpierw mój M wykopał jeden jeden dołek na 2 szpadle, a z następnego zerwaną darń wrzucał do pierwszego odwracając trawą do środka i zasypywał pozostałą ziemią.

Dobra metoda na darń (mało-pracochłonna ale czasochłonna):
Rozłożyć na darń agrowłókninę czy inną plandekę (ostatecznie może być czarna folia budowlana) i zostawić tak na kilka miesięcy. Najlepiej do następnego sezonu. Po tym czasie trawna, chwasty, kłącza giną, kiełkuje też sporo nasion chwastów i ginie i robi się kompost. Później zdejmujemy okrywę i można to przekopać i już trawa, perz nie odrasta.
Dobrze sprawdza się też ściółkowanie trawą z koszenia - taka warstwa 10-20 cm też skutecznie zagłusza darń - ale trzeba to "nadzorować", bo miejscami jednak coś się przebija i trzeba wyrwać lub przysypać ściółką.
Rozłożyć na darń agrowłókninę czy inną plandekę (ostatecznie może być czarna folia budowlana) i zostawić tak na kilka miesięcy. Najlepiej do następnego sezonu. Po tym czasie trawna, chwasty, kłącza giną, kiełkuje też sporo nasion chwastów i ginie i robi się kompost. Później zdejmujemy okrywę i można to przekopać i już trawa, perz nie odrasta.
Dobrze sprawdza się też ściółkowanie trawą z koszenia - taka warstwa 10-20 cm też skutecznie zagłusza darń - ale trzeba to "nadzorować", bo miejscami jednak coś się przebija i trzeba wyrwać lub przysypać ściółką.
kompost do zasilenia grzadek
Witam. Bardzo prosze o rade, czy moge taki kompost rozrzucic na warzywnik? Pytam, bo nie wiem ile on tam juz sie przerabia, a zauwazylam tez piach. Przepraszam za brak polskich znakow, ale pisze z komorki.

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
To jest sprawdzona metoda na oddzielenie trawnika od części uprawnej. Usypuje pas szerokości ok. 30cm, nie przeszkadza w koszeniu i w uprawie.Zbyszek T pisze:
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Jakimi nawozami mineralnymi zasilacie ziemię przed pierwszymi siewami? 

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Michał, nikt nie jest Tobie w stanie odpowiedzieć na to pytanie albo z czystej przyzwoitości nie powie.
Jedni robią analizy gleby i wg nich dodają brakujących składników, a inni sypią "na pałę" Azofoskę. 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
A potem co trzeci post zaczyna się od słów:"Pomóżcie,co jest moim ....kom?
"

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
No niestety tak jest. 
Jak już uzupełniać braki, to podczas sezonu z faktycznych niedoborów, niż sypać na pałę i uzupełniać niedobory, bo czegoś dużo za dużo w glebie, przez co drugie jest hamowane.

Jak już uzupełniać braki, to podczas sezonu z faktycznych niedoborów, niż sypać na pałę i uzupełniać niedobory, bo czegoś dużo za dużo w glebie, przez co drugie jest hamowane.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Nawet polecany Saletrzak na start, może spowodować nadmierne wybijanie w liście pomidorów wegetatywnych i co się z tym wiąże słabsze wiązanie pierwszych gron.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja będę sypać siarczan amonu, bo mam za mało azotu, a za dużo innych, no i pH 7.8, a siarczan amonu zakwasza glebę.