BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.2

Post »

Jakie szczęście, że u nie na wiosnę zawsze jakieś rozsady były, więc nikt nie protestuje za bardzo. Chociaż jak już sama wzięłam się za rozsady pomidorów i całej reszty, to na parapetach zrobił się tłok i rodzinka czasem marudzi, że ja sobie siedzę w pracy, a im przypominam, żeby całą ferajnę wytargali na taras :wink: Albo załatwiam jakieś zrębki czy obornik, a do pracy zaciągam wszystkich. Straszny terrorysta ze mnie ;:172 Najpierw muszą popracować, później mogą konsumować :lol: No i nasiona na każdym kroku też muszą znosić, najpierw w fazie wysiewów, później w fazie zbierania.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Tak to czasami bywa, że trzeba si wesprzeć trochę rodzinką, gdy czasu brakuje. :)

Wczoraj dotarły nasionka warzyw gigantów od EGVGA. ;:138 Nasionka pogrupowałem lekko, by było więcej widać szczegółów. :wink:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Jane_Rose
100p
100p
Od: 10 lut 2016, o 18:04

Post »

Tak sobie pomyślałam, że gdybym była rekruterem i na moje biurko trafiłoby cv z wpisaną uprawą warzyw-gigantów, to bym brała takiego gościa z miejsca. Człowiek od niestandardowych rozwiązań zawsze w cenie :wink:

Takie pytanie - masz zamiar wypróbować w tym sezonie wszystkie nasiona, które nam prezentujesz? (oprócz tych, które idą na wymianę)
Mów mi Jane! :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj. :wit

Skończyłem dodawanie zdjęć, więc mogę odpowiedzieć na pytanie. :)

Co do wysiania tych nasion. Jakiś czas temu, po analizie zeszłego, mojego pierwszego sezonu z warzywami gigantami, zrobiłem liste warzyw, które chce uprawiać w tym sezonie. Zamawiając nasiona na EGVGA zrobiłem przegląd tego co było rok wcześniej i tego jakie warzywa uzyskano w tamtym sezonie, z myślą że jakieś nasiona znajdą się w pakiecie. :) Pakiet nasion od EGVGA jest tak nieprzewidywalny, że nigdy nie wiadomo co się w nim trafi. Ja szczerze mówiąc liczyłem na jakieś nasionko dyni o wadze w okolicy 2000lbs, no powyżej. :wink: Chciałem też zdobyć nasiona fajnych słoneczników, pomidorów, kabaczków, field pimpkin i arbuzów. Liczyłem też na jakąś gigantyczną marchew i fasole. :)

Pakiet ten jakoś nieszczególnie spełnił moje oczekiwania. Nasion jest mnóstwo ale omijają one to, co ja sobie upatrzyłem do uprawy. :D

Z nasion nie wysieje większości z pakietu. Jeszcze nie wiem, może utworze jakiś wątek w sekcji ofert i będa albo wymieniał albo sprzadawał nasionka. Przemyśle jeszcze temat jak zamknę akcje w stowarzyszeniu.

Wczoraj wysiałem trzy nasionka papryki od EGVGA i liczę na długie papryki. :D
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety tak to jest, nie tylko w tym hobby, że na początku nikt nas nie wspiera, a wręcz są osoby, które nas zniechęcają. Jeśli mamy takie hobby, którym nie krzywdzimy innych, to według mnie powinniśmy robić swoje, przecież dzięki temu będziemy szczęśliwsi. Z czasem, jeśli te hobby będzie nam jakoś wychodziło, to większość lub nawet wszystkie te osoby, które nas zniechęcały, będą nas wspierać. Tak to już jest. Według mnie dobrze by było znaleźć sobie kogoś, kto będzie też miał takie hobby. W grupie raźniej :)
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Blażej, ja mam pytanie. Napaliłam się na te pomidorowe giganty, posadze ich ok 10 szt. jeśli urośnie mi coś z czego warto zebrać nasiona, które być może wyjdą poza forum, to mam je podpisać swoim nickiem, nazwiskiem czy imieniem i nazwiskiem? A może nickiem i imieniem i nazwiskiem :D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Paula zasada podpisywania jest taka, żeby opisywać:

Waga w funtach/Nazwisko hodowcy/ro. Uprawy (i tak samo opis nasionka z którego wyrósł dany pomidor X forma zapylenia
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Paula, to łap zdjęcie z opisami, bo lepiej zobaczyć faktyczny opis na nasionkach. :wink:

Obrazek

Kasiu, niech zdrowo rosną i obficie owocują. :uszy

Moje rodzynki dzisiaj powędrowały do ziemi. Kiełkuje na waciku i później odliczoną ilość pojedyńczo w osobną doniczke kładę, a reszte już do większego pudełka zbiorczo, by były wrazie W. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Irek6820
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 08:45

Post »

Błażeju myślisz że wysiew nasionek pomidora Malinowego Olbrzyma około 10 marca przeznaczonego do uprawy w gruncie jest dobrym pomysłem czy trochę za późno ?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Połwa marca w uprawie gruntowej, to optymalny wg mnie termin. :) Tydzień w jedną czy drugą nie robi zbytniej różnicy. :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mała aktualizacja, bo dawno nic nie wstawiałem ale jeszcze za bardzo nie ma się czym chwalić.

Obrazek

Pora wysiewałem trzeci raz, bo poprzednie dwie paczki jakieś trefne trafiłem.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

BobejGS pisze:A Ja takiego wysokiego na 5metrów bym chciał. :D Tylko właśnie o ten wiatr też bym się obawiał.
A nie ma słoneczników - gigantów, ale nie pod względem wysokości, tylko wielkości kapeluszy?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Słoneczniki są właśnie rozpatrywane w dwóch kategoriach. Na wysokość rośliny oraz wielkość talerza. :D
Olmo
50p
50p
Od: 6 lis 2014, o 20:25

Post »

Witaj Błażeju :wit
Do pierwszej części Twojego wątku trafiłam przez przypadek - szukająć informacji na temat rodzynka. Tak się wciągnęłam w czytanie, że udało mi się od rana przeczytać wszystko. Jestem teraz uziemiona w łóżku, więc mam trochę czasu. Co prawda powinnam oszczędzać oczy, ale jak tu skończyć, jak co strona, to coś ciekawego... Nie miałam pojęcia, że istnieje coś takiego jak cucamelon... O gigantycznych dyniach słyszałam, ale nie podejrzewałam, że ich uprawa może być aż tak pasjonująca. Jestem pod wrażeniem Twojego zapału, wkładu pracy i determinacji. Gratuluję rezultatów oraz nagród. Twój growbox też robi wrażenie ;:oj
Trzymaj tak dalej! Powodzenia w tegorocznych uprawach :tan
Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu, Ja nie wiem kiedy będe siać słonecznik. Zapewne to będe się sugerował terminem z zeszłego roku. A co do samego słonecznika, to będe siał takie które na wysokość rosną i takie, które rosnąć będą na wielkość talerza. :)

Olmo Miło mi powitać nowego zaglądającego do wątku. :wit A jeszcze milej czytać, że to co pisze jest ciekawe i wciągające tak, że chce się czytać kolejną stronę, a nie przeskakuje się na inny wątek. :D Szybkiego powrotu do zdrowia życzę. ;:136

Co do Cucamelona, to też wcześniej nie wiedziałwm o jego istnieniu. Dostałem kilka nasionek przed tamtym sezonem tu z forum i postanowiłem go uprawiać. Po tym sezonie wysłałem trochę paczek na Akcje wyniany nasion, by kolejni forumowicze spróbowali jego uprawy.

Co do growboxa, to już jest zamieszkały ale na razie szału w środku nie ma. W weekend zrobię jakieś bardziej szczegółowe zdjęcia. :wink:

Z prac, które dzisiaj wykonałem, to przekopałem poletko, na którym w tamtym sezonie rosła dynia, a w tym sezonie będzie najprawdopodobniej rósł kabaczek gigant. Przygotowałem też stanowisko pod fasolke gigant, w miejscu gdzie w tamtym sezonie rosły tykwy. :)

Kiełkuje obecnie na wacikach kilka nasion papryk: Jalapeno, Peperoni oraz Purple thai chili.

Czekam aż z ziemi wyjdzie papryka gigant. :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”