Wpisalem w google uprawa selera i wybrałem pierwszą lepszą stronę i tu jest napisane coś innegoABan pisze:Seler lubi ciepło. 19-20 stopni to dobra temperatura. Jak ma za niską temperaturę może zacząć wariować - podobno idzie w kwiaty.
Dziękuje!BobejGS pisze:beti_h W jakiej temperaturze trzymasz te roślinki? Bo albo mają za niską temperaturę (Moje trzy papryki w niskiej, również prawie wcale nie rosną), albo mają za mokro.
:
Papryka i pomidor ma takie same wymagania, przygotuj pożywkę i podlewaj, na pewno zrobi im to dobrze- nawóz - ja kupiłem Florovit do pelargonii i innych roślin kwitnących 11zł z myślą o fertygacji polecanej przez forumowicz i mamy:
przy składzie NPK 4;6;8
Biorąc 3 ml tego koncentratu na litr wody jest
N- 120 (od 90- do 120)
P- 180 (138-184)
K- 240 mg/ l (240-300)
// w ( ) wartości graniczne dla pomidora //
a papryka:Minimum termiczne dla pomidora to 12 * C /przestaje rosnąć/. Spadek temperatury poniżej + 5 * C nawet krótkotrwały może być zabójczy.
Czyli dla obu powyżej 12 stopni jest ok, byleby było dużo słońcaPlants will tolerate a minimum night temperature of 12?C (54?F) but better results are achieved above 15?C (59?F), and avoid temperatures above 30?C (86?F) as this can reduce yields