Grubosz - Crassula cz.4

Zablokowany
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grubosz - Crassula cz.4

Post »

Ale one są śliczne! ;:138

Ostatnio przeniosłem swojego grubosza w chłodniejsze miejsce i stwierdzam, że już po tych paru dniach wygląda lepiej :) :tan
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Michaś w imieniu gruboszków :D

Moje stoją na południowym oknie , w temperaturze pokojowej , ale u mnie w domu temp . nie przekracza 20 st. ale przy oknie pewnie jest chłodniej .
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

:wit :wit

Mój gruboszek, Kasiu, tracił bardzo dużo listków. Przyczyną pewnie było to, że rósł na parapecie nad kaloryferem :/ Przełożyłem go na półkę z dala od kaloryfera ale w jasnym miejscu. Przygotowuję go do przycinania w połowie lutego :D
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To teraz już nie będzie mu za gorąco :D
Może pokaż swojego grubosza , zobaczymy jak wygląda teraz i jak będzie wyglądał po cięciu :D

Wczoraj zdobyłam taką sadzonkę , powinna być biało-zielona , ale jest pobrana z dołu krzewu , całkiem zacienionego :wink:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Agnieszka Gie
100p
100p
Od: 15 maja 2008, o 16:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasia_rom tak jak napisała raflezja, prowadź tak jak Tobie się najbardziej podoba. Gdybyś zdecydowała się prowadzić golluma na 3 pnie to podpowiem Ci, że u mnie była podobna sytuacja. Okazało się, że niepotrzebnie się martwiłam bo z biegiem czasu gdy grubosz rósł to pnie stawały się coraz grubsze i mocniejsze. Teraz musiałabym siłą je rozrywać.

Zeszłam do garażu, żeby zrobić mu zdjęcie. Tak wygląda teraz.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, bardzo dziękuję ;:108
Właśnie rozwiałaś moje wątpliwości , o to mi chodziło, czy aby się nie rozłamie .
To zostawiam tak jak jest, będą 3 pieńki , podobnie jak u ciebie :D

Śliczne , dorodne masz drzewko ;:333 i pozostałe widoczne w tle , dzięki że się fatygowałaś żeby zrobić fotki ;:196
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Bardzo chętnie, Kasiu, od miesiąca tylko o nim mówię, a jakoś tak się nie zebrałem, by jego zdjęcia wstawić ;:306
Oto on:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na pewno utnę mu czubek, tą najgrubszą od dołu gałązkę pozostawię (to będzie jakby drugi pęd, dam jej podrosnąć, a potem też podetnę jej górę). Muszę te gałązki jakoś prześwietlić. Poza tym jak widać na zdjęciach to wszystkie z jednej strony wyrastają, bo po tej stronie stoi cały rok przy oknie. Generalnie gubił teraz dość sporo listków. Jest taki goły, mam nadzieję, że na wiosnę jakoś odżyje :)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michaś , super że pokazałeś wreszcie swojego gruboszka ;:333

Bardzo ładne drzewko i w całkiem niezłej kondycji :D Śliczny, gruby ma pieniek ;:108
Nie szkodzi, że straciło kilka listków, odrosną , a teraz nawet lepiej widać układ gałązek :)
Ja bym zostawiła tylko jeden pieniek, ten gruby, i ogołociła go aż do gałązki nad którą jest sznurek - tą bym już zostawiła . Górę skrócić , pozostałe w zależności jak będzie wyglądać gdy część usuniesz .
Ale ty tu rządzisz :wink:

Z "łysej" strony na pewno coś wypuści .
No i przesadź w bardziej przepuszczalne podłoże :D
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Bardzo się cieszę, że Ci się podoba ;:138

Hmhm, szczerze mówiąc też myślałem, by wyciąć te wszystkie gałązki aż do sznurka, ale chyba zostawię tą najgrubszą u dołu i będę na dwa pędy prowadził :D Górę na pewno muszę prześwietlić, bo tam jest już za gęsto. Czy mógłbym zastosować technikę drutowania w celu odchylenia gałązek? Marzy mi się takie wielkie gruboszowate drzewko za 30 lat :D
Przesadzę roślinkę głębiej, to drugi pieniek będzie sprawiał wrażenie wyrastającego z ziemi :)
Do jakiej gleby konkretnie powinienem go przesadzić? Czy mogę ten zabieg połączyć z przycinaniem w połowie lutego?
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drzewko o dwóch pieńkach będzie wyglądać ślicznie ;:333
Najlepiej przesadzić w ziemię do kaktusów zmieszaną z piaskiem , żwirkiem , żeby było dobrze przepuszczalne, wróć się kilka stron , tam było sporo na temat podłoża .

Czy można posadzić głębiej , drutować gałązki , i przesadzić i równocześnie prześwietlić - muszą się wypowiedzieć znawcy tematu :D , ja nigdy tego nie praktykowałam :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Kasiu za informacje o podłożu :wit
Wczoraj jeszcze chciałem wyprowadzić na dwa pieńki, ale dziś już mi się odmieniło :D Postaram się dodać zdjęcie przerobione o to co chcę uciąć :)
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Moje Crassule Ovata mają ponad 12 lat, nawet nie wiem czy nie 15? Nie rosną już na wysokość, tylko wypuszczają mnóstwo drobnych bocznych pędów i tak sobie trwają. Muszę je w tym roku przesadzić, bo już prawie ziemię zjadły. ;:oj Jeszcze do niedawna to każdej zimy więdły im pędy i marszczyły się liście z powodu ogrzewania, teraz mam przerobione ogrzewanie i kwiaty na oknach już tak nie cierpią, ale nie sądzę że urosną większe. Może po przesadzeniu dostaną większe listki?

Obrazek

Obrazek

Tutaj obie suszą się po prysznicu. :D

Obrazek

Na tym etapie wzrostu młode pędy są tak wiotkie, że same odpadają. Na wiosnę trzeba poobrywać trochę końce i roślina nawet wtedy wydobrzeje. Teraz pod koniec zimy to najgorszy okres dla tej rośliny.

Pooglądałam w necie zdjęcia takich drzewek i zdecydowałam, że ją przytnę: od dołu odsłonię pień i przerzedzę i skrócę gałązki, przesadzę do większej donicy. Zobaczymy jak się będzie prezentowała po tych zabiegach upiększających? ;:173
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Ela!
Bardzo ładne są takie gęste, ale myślę, że jeśli przerzedzisz to będą się prezentować jeszcze ciekawiej. Zrób fotki przed i po .
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

A to moja Crassula ovata minima, o której mówiłam na poprzedniej stronie.

Fotki sprzed "korekty wizerunku" i tuz po (ostatniego lata)

Obrazek Obrazek

A tak to wygląda teraz, przy czym nie pokłada się z powodu suszy zimowej, bo zaczęła jeszcze latem

Obrazek Obrazek

Obrazek

Jak ją przekonać do tego, że nie jest formą płożącą i powinna rosnąć inaczej?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Niestety c. ovata Minima ma pędy dość giętkie, doświadczyłam tego u swojej.
Jedynym wyjściem jest przywiązywanie.
Ale i tak Lucy bardzo fajna sie ta Twoja zrobiła!
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”