Moje zielone hobby
Zapomniałam się pozachwycać madagaskarkami
Mój syn trzyma w pokoju. Teraz pióropusze ładnie zaczynają się zagęszczać ale liście trochę się skręcają. Zastanawiam się co to może być. Niby pokój od południa ale roślinka w środku stoi. Jest tak wielka, że nie da rady jej wynieść na taras.
Może mi coś podpowiesz?

Może mi coś podpowiesz?
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- orange30
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochane dziewczątka madagaskarami zbytnio się nie przejmuję, bo jak dbałam o nie to im nie wychodziło na dobre.. Teraz nic nie robię specjalnego, podlewam od przypadku do przypadku, uważam tylko żeby nie zaziębić jak stoją zimą w mieszkaniu. Jesień zima stoją na południowym oknie, latem na balkonie od strony wschodniej. Odżywka jaka akurat jest w domu, tylko nie spryskuję ich zbyt często. Listki też u mnie kapryszą, to opadają, to czernieją i się zwijają. Trudno im się dziwić, w końcu z innego klimatu pochodzą
Jakby było wszystko ok to o czym byśmy pisały 
Dzisiaj dokupiłam sobie różowe sundaville, ale jakoś inne listki ma, nie wiem właśnie czy te rośliny mają takie różne listki. Ta czerwona roślinka ma listki z połyskiem i gładkie, a ta różowa pokarbowane jakieś chropate takie dziwne. Może to inna roślinka, ale dzisiaj nic nie wymyślimy bo nie mam fotki. Aparat cyfrowy na gościnnych występach. Obiecuję fotkę na jutro.
Bona na razie jej nie będę cięła, po pierwsze nie wiem kiedy się to robi, po drugie muszę się nacieszyć nią, a kwiaty faktycznie ładne i jakieś dziwne, tylko kolorek niezbyt intensywny, taki biało -kremowo-żółty. Córka moja dzisiaj dostrzegła tą hojkę i też jej się spodobała.
W kwiaciarni ta hojka miała gałązki rozłożyste, zwisające, ale ja ją podwiązałam żeby rosła w górę, bo i miejsca w mieszkaniu niezbyt dużo, a taki pokrój mi się podoba. W dodatku gałązki drewnieją to mogą być w pionie. A jeśli chodzi o cenę, to taka sobie, zależy dla kogo, 30 zł. prawie to nie mało, ale jaka radość. Były dzisiaj jeszcze dwie w tej kwiaciarni te hojki.

Dzisiaj dokupiłam sobie różowe sundaville, ale jakoś inne listki ma, nie wiem właśnie czy te rośliny mają takie różne listki. Ta czerwona roślinka ma listki z połyskiem i gładkie, a ta różowa pokarbowane jakieś chropate takie dziwne. Może to inna roślinka, ale dzisiaj nic nie wymyślimy bo nie mam fotki. Aparat cyfrowy na gościnnych występach. Obiecuję fotkę na jutro.
Bona na razie jej nie będę cięła, po pierwsze nie wiem kiedy się to robi, po drugie muszę się nacieszyć nią, a kwiaty faktycznie ładne i jakieś dziwne, tylko kolorek niezbyt intensywny, taki biało -kremowo-żółty. Córka moja dzisiaj dostrzegła tą hojkę i też jej się spodobała.
W kwiaciarni ta hojka miała gałązki rozłożyste, zwisające, ale ja ją podwiązałam żeby rosła w górę, bo i miejsca w mieszkaniu niezbyt dużo, a taki pokrój mi się podoba. W dodatku gałązki drewnieją to mogą być w pionie. A jeśli chodzi o cenę, to taka sobie, zależy dla kogo, 30 zł. prawie to nie mało, ale jaka radość. Były dzisiaj jeszcze dwie w tej kwiaciarni te hojki.
- orange30
Bożenko mi też się wydaje że ta hojka nie jest "aż" taka droga. Ona ma cztery pędy z tym, że ten jeden troszkę mniejszy, a pozostałe mają ok. 40 cm wys. Dzisiaj troszkę wyraźniejszą fotkę kwiatu hoji udało mi się cyknąć

i jeszcze obiecana fotka różowej sundaville, zwróćcie uwagę jakie ma listki, inne niż czerwona

to na razie tyle. Coś nowego na orchidarium w moim wątku.

i jeszcze obiecana fotka różowej sundaville, zwróćcie uwagę jakie ma listki, inne niż czerwona

to na razie tyle. Coś nowego na orchidarium w moim wątku.

- orange30
Aniu będę ciąć jak podrośnie, a nie wiem jeszcze nic konkretnego na jej temat, ciągle brak czasu, żeby coś poczytać o uprawie i rozmnażaniu. Jak będę ciąć, to dam znać. 
No to już się poprawiłam, troszkę poczytałam, mam co nieco wiadomości, teraz tylko o nią dbać, a w przyszłym roku będą małe hojki może

No to już się poprawiłam, troszkę poczytałam, mam co nieco wiadomości, teraz tylko o nią dbać, a w przyszłym roku będą małe hojki może