Ogród zielonej III
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród zielonej III
Hibiskusy się tak rozrastają ? U mojej mamy jakoś nie a ja nie mam. Mój ogród to dość chaotyczny ale to dopiero początki i uczę się jakie rośliny chcę w nim mieć i które u mnie będą czuły się dobrze. 

- Biedronka641
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Soniu przepięknie. Wszystko takie uporządkowane,że hej.
W taką pogodę nic nie ruszaj w ogrodzie.Nic nie da się robić. Może jak się ochłodzi. U Ciebie padało .U mnie już dawno nic. Rachunek już nie długo i do mnie przyjdzie. Leje wężem ile się da, bo już nie mogłam patrzeć . I tak wszystko podsycha. Hortensje masz przepiękne. Moje -Twoje żyją i podrosły.

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Martuś hibiskusy cięłam wiosną o 1/3, bo już miałyby 2 metry wysokości. To duży krzew, widziałam u znajomych, na dobrej glebie, miał ze 3 metry wysokości. Rośnie jednak jako soliter, to ma możliwość dobrego wzrostu.
Alu cieszę się, że hortensje rosną, bo rok dla nich nie najlepszy. Jak już się zadomowią, to będziesz się cieszyć bezproblemowymi krzewami.
Popadało 20 minut, przynajmniej te rośliny z płytkim systemem korzeniowym trochę odżyły. W ogrodzie nic nie robię, bo zdrowie ważniejsze niż wszystko, ja to wiem. Od czwartku ma popadać i się pewnie ochłodzi, będę wtedy coś robić. 
Alu cieszę się, że hortensje rosną, bo rok dla nich nie najlepszy. Jak już się zadomowią, to będziesz się cieszyć bezproblemowymi krzewami.

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,fajnie przedstawiłaś kolejne rabaty,ogród pięknieje a hortensje są cudowne ,moje wsadzone są w tamtym i tym roku i daleko im do takich widoków,mam tylko 3 starsze i nie wiem jakie,one już są duże,ale ja tak je uwielbiam ,że teraz już mam ich sporo ale trzeba czasu ,zeby się rozrosły i pokazały co potrafią,pozdrawiam 

-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
Soniu ja widzę u ciebie jeszcze dużo miejsca na nowe odmiany hortensji 

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Soniu niemoc twórcza chyba w takich temperaturach wszystkich nas chwyta 
U Ciebie i tak kupa roboty już zrobiona, ale wiadomo, jak się ma ogród, robota nigdy się nie kończy
Czemu anabekę na pniu ścięłaś przy ziemi?

U Ciebie i tak kupa roboty już zrobiona, ale wiadomo, jak się ma ogród, robota nigdy się nie kończy

Czemu anabekę na pniu ścięłaś przy ziemi?
-
- 200p
- Od: 11 mar 2015, o 20:32
oj żebym tak miała takie nienadające się do pokazania rabaty
Takie pytanie nowicjusza czy trawy są jednoroczne?? bo mam dwie kostrzewy srebrzyste i dwie brązowe turzyce, o ile oczywiście nazw nie pomyliłam

Takie pytanie nowicjusza czy trawy są jednoroczne?? bo mam dwie kostrzewy srebrzyste i dwie brązowe turzyce, o ile oczywiście nazw nie pomyliłam

Paulina
Chmielakowo-początki
Chmielakowo-początki
- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Jezu pięknie
Kiedy u mnie bedzie taki porzadek?

Kiedy u mnie bedzie taki porzadek?
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Martuś niektórzy uważają, że tylko ładne miejsca trzeba pokazywać. Ja myślę, że spojrzenie innej osoby na moje rabaty, pomoże mi w podjęciu decyzji jak je lepiej zagospodarować. Na pewno w końcu sama zdecyduję, ale odmienne wizje zawsze mnie inspirują.
Hortensje mają tak różne kwiaty, że tylko znawczynie je rozpoznają. Ja znam, te które mam, po prostu cieszę się ich kwiatami i niezawodnością. Dla ciebie Pinki Vinki. Już się osypuje, ale pachnie przepięknie i pszczoły ją kochają.

Anitko posadziłabym 20 sztuk,
tylko do lipca musi też być kolor w ogrodzie. W tym roku posadziłam cztery i pewnie w szkółce coś wypatrzę, bo już szykuję się na zakupy.
Może ci sie spodobają dwie samosiejki, kosmos i koper.

Zuza perspektywa ochłodzenia i deszczu już mnie napędza.
Anabelka na pniu straciła w czasie wichury połowę gałązek. Mimo, że pień doskonale się trzymał ścięłam go, bo co mi z pnia jak zostało na nim parę pędów. Niech rośnie w formie krzaczastej, taka jej natura. Różanka na skarpie prawie mnie zadowala.

Paulinko spojrzenie na ogród jest zawsze subiektywne. Ja jestem zachwycona niektórymi ogrodami forumek, choć u siebie takich rozwiązań nie widzę. Jako młode ogrodniczki jeszcze nie raz będziemy przerabiać rabatki, ot cały urok grzebania w ziemi.
Dla ciebie pomidory, twoje pewnie też już konsumowane. Przywiązane do pręta z resztek pobudowlanych, bo podpórki się połamały.

Kasiu zajrzyj do pierwszego wątku. Zaczynałam tak jak ty, na chwastowisku. Po czterech latach już trochę ogarnięte, więc jest nadzieja i dla ciebie.
Niestety zatrudniłam do przekopania całości i zdjęcia starej darni pana z traktorem, to było ponad moje siły. Ty robisz przetwory, a ja czekam na dojrzenie koralików w donicy.

Anitko posadziłabym 20 sztuk,

Zuza perspektywa ochłodzenia i deszczu już mnie napędza.

Paulinko spojrzenie na ogród jest zawsze subiektywne. Ja jestem zachwycona niektórymi ogrodami forumek, choć u siebie takich rozwiązań nie widzę. Jako młode ogrodniczki jeszcze nie raz będziemy przerabiać rabatki, ot cały urok grzebania w ziemi.

Kasiu zajrzyj do pierwszego wątku. Zaczynałam tak jak ty, na chwastowisku. Po czterech latach już trochę ogarnięte, więc jest nadzieja i dla ciebie.

- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Piękne są hortensje. U mnie na razie dość pusto ale pomału ogród się zapełni.
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Soniu, u mnie nadal susza , już nie daję rady podlewać , aż mi żal patrzeć na te biedne rośliny , one padają z suszy, a ja ze zmęczenia.
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22

Rabatka czerwona - bajeczna. Obwódki porządkujące rabatki, wszędzie dopracowane. Werbena powoduje u mnie spazmatyczny płacz. Chociaż siewki od ciebie zakwitły 8 sierpnia

No i te piękne hibiskusy. No nie jestem w stanie wszystkiego wymienić bo zanudzę.
Perovskie z białymi jeżówkami to chyba normalnie zgapię

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Sonia, wracam do ciebie po ponad tygodniowej przerwie od forum i ogólnie "internetów". Upały dały w kość, a dzisiaj wreszcie pada
i mam urlop od konewki
Ty wiesz, że moja Vanille Fraise nie przebarwiła się na różowo tylko od razu zaczęła zasychać
mimo podlewania. Mam nadzieję, że końcówka wakacji przyniesie więcej opadów i chociaż kilka kwiatów zmieni barwę..

Ty wiesz, że moja Vanille Fraise nie przebarwiła się na różowo tylko od razu zaczęła zasychać

- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Sabinko nie jesteś z tym sama. Moja również się nie przebarwia a przekwita.
Już miałam pisać czy to aby rzeczywiście vanilka.
U mnie w końcu deszcz. Wczoraj delikatny ale dziś juz pada kilka godzin z przerwami...
Może roślinki trochę się wzmocnią.
Już miałam pisać czy to aby rzeczywiście vanilka.
U mnie w końcu deszcz. Wczoraj delikatny ale dziś juz pada kilka godzin z przerwami...
Może roślinki trochę się wzmocnią.