Trzy rabatki...to jeszcze nie ogród II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trzy rabatki...to jeszcze nie ogród II

Post »

Ewuś wiele osób narzeka na krótkie łodyżki liliowców w tym roku ,myślę ,że głównym powodem jest tutaj susza i to nie ta obecna ,ale ta wiosenna :( Mam takiego rekordzistę ,kupionego kiedyś w sklepie jako Black Prince ze względu na ciemny kolor kwiatów posadziłam go w cieniu ,żeby się nie przypalał
Obrazek Obrazek
Według opisu to miniaturka ,mój ma 120cm :D
Asiu u mnie najgorzej wygląda warzywniak ,jest na tyle daleko ,że nie jestem w stanie go podlać przy pomocy węża ,a jest za duży ,żeby dała radę z konewką ,więc ograniczam się tylko do pomidorów w foliaku i w gruncie ,papryki i mojego eksperymentalnego rozsadnika :roll: Ogórkom wróżę krótki żywot ...trzy dni i w przyszłym tygodni pożegnamy się ;:145
Jacku w swojej manii zbieracza chyba przesadziłam z tymi kontrastami ,bo nagle zamarzył mi się taki bardziej stonowany zakątek z jasnymi i spokojnymi kolorami :D Te kropelki wody to tylko na zdjęciach z przed dwóch tygodni ,nie mogłam się tym deszczem nacieszyć ,stałam na dworze i mokłam :D niestety było go stanowczo za mało :(
Sabinko nie ma za co :D Jedynymi roślinami ,które dobrze sobie teraz radzą są rozchodniki,praktycznie wszystkie to zakupy u Marcina

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Mam wrażenie ,że mimo letnich upałów do ogrodu zakrada się jesień ;:218
Ewuniu to nie takie proste zagospodarować tak od ręki hektarową działkę ;:306 ale po kawałeczku trawnika ubywa ;:170
A jajeczka to też przez forum ,dziewczyny pisały o hodowli kur ...sztuk kilka ,a ja nieszczęsna wspomniałam mężowi ,że też bym tak chciała...w ciągu tygodnia zostałam właścicielką 40 niosek :shock:
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Beatko,ogród rozrasta sie u Ciebie w ogromnym tempie,i takie piękne w nim kwiaty,świetnie wygląda ciemny rozchodnik i białe chryzantemy ,pozdrawiam ;:168
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

O kurka hektar ....to jest czym się zajmować ...ja tam tylko gadam że bym poszalała na takim areale ale nieraz swoich 500m nie mogę obrobić . Tylko jak bym miała ciut więcej to rośliny nie rósłby w takiej ciasnocie , bardziej mogłabym je wyeksponować .
To Cię mąż kurkami obdarował ...ale jak jest miejsce to dlaczego nie ...swoje jajeczko to swoje . Mi to się jeszcze marzy takie małe gospodarstwo ale tylko marzy :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Masz zamiar stworzyć ogród na całym hektarze? ;:oj Toż to ogromny areał więc i założenia bardziej parkowe niż ogródkowe. Widziałem ogrody o powierzchni 30 arów i już wydawały mi się duże, a gdzie tam do hektara ;:224
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuniu a ja mam wrażenie ,że na chwilę obecną ogród zamiast rozrastać się to marnieje :( nie wiele mogę zdziałać poza podlewaniem ,bo po prostu nie wytrzymuję tych temperatur ,a do pracy nad nowymi rabatami trzeba by chyba użyć oskarda zamiast szpadla :evil:
Purple Emperor to zdecydowanie mój ulubiony rozchodnik,mam co prawda ciemniejsze odmiany ,ale ten jest wyjątkowo żywotny ,mocny i ma ładny wyprostowany pokrój :D
Obrazek Obrazek
Starganzer z roku na rok coraz większa i ładniejsza :D
Ewuniu kupiłam tą działkę niespełna pięc lat temu i na początku też myślałam ,że szybko ją zmienię ,ale praca ,dom dzieci i na ogród często brakuje już czasu i sił ,że o kasie nie wspomnę ;:224 a przecież nie chodzi o to ,żeby się zaharować ,ale żeby się tym cieszyć.Na początek próbuję ogarnąć to co mam ogrodzone ,czyli jakieś dwadzieścia arów i to też nie do końca mi się udaje ;:108
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Liliowce powoli kończą kwitnienie ,ale niektóre wyglądają jeszcze całkiem,całkiem ;:333
Jacku działka jest długa i wąska ostatni kawałek to posadzony przez poprzednich właścieli las ,który zajmuje jakieś 35arów ,bezpośrednio za ogrodzoną częścią podwórka ,znajduje się taka dzika łąka i tu mój mąż wymarzył sobie staw i takie bardziej parkowe nasadzenia,ale jak na razie brakuje nam na to zarówno czasu jak i kaski,nie wiem czy uda nam się ten pomysł kiedyś zrealizować ,a bardzo bym chciała ;:173
Takie cudo zakwitło mi wczoraj
Obrazek Obrazek
Special Candy ta ciemna falbanka jest wspaniała ;:oj
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Faktycznie, cudny ten liliowiec ;:63 .
Masz już sporo rozchodników. Ja się zarzekałam, że kupię kilka(naście), ale na obietnicach się skończyło. Na dzisiaj mam 3 sztuki.
Ogród na razie zapchany na full, więc poczekam, aż da się przeprowadzić jakąś 'czystkę', tylko na razie pogoda skutecznie hamuje moją (nie)chęć do pracy :;230 .
Kontrastowe kolory, to cecha też mojego ogrodu. Lubię u kogoś delikatne tonacje, ale u siebie - nie wychodzi ;:7 .
Mam nadzieję, że kury są wygrodzone na jakimś wybiegu ;:224 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Beatko,nikt nie da rady działać w ogrodzie,bo to nawet niebezpieczne,tylko rano lub wieczór,przez podlewanie rosną tez chwasty,i nie ma ich kiedy powyrywać ,ja myślę ,że jak będziemy podlewać to spokojnie przetrwają i rośliny się pięknie rozrosną ,nawet się nie obejrzysz kiedy ,fajne masz plany i marzenia co do Twojego ogrodu,i wszystko się pomału zrobi ,ja jak sie obejrzę za siebie to nie wierzę ,że to zrobiłam i część parkowa juz taka rozrośnięta i tyle w niej cienia,pozdrawiam i życzę spełnienia marzeń ;:168
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Liliowce w tej pogodzie szaleję . Special Candy przepiękny ;:63 ;:63 ;:63, inne również ;:108
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

A ja podziwiam Black Prince za to ile kwiatów tworzy na jednej łodydze ;:oj Niesamowity jest. Mam podobnego i też nieźle kwitnie tylko mój wyższy, bo
ma tak 140-150cm łodygi i upałów się nie boi :) Ale nie wiem co to za odmiana, bo na rynku kupiony.
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Piękne liliowce ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Mi najbardziej przypadł do gustu ten liliowiec:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc9 ... 12069.html
Jest subtelny i niepowtarzalny!
Beatko, ja mam znacznie mniejszy teren, a i tak od siedmiu lat cały czas go urządzam i nie jest jeszcze zagospodarowany. I wcale się tym nie martwię, bo tak jak piszesz - ogród ma sprawiać przyjemność i moja druga zasada - ogród nie ma być skarbonką bez dna więc wszystko robię własnymi siłami i niewielkimi kosztami.
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Też zwróciłam uwagę na tego liliowca co Jacek. Taki elegancki i delikatny. Bardzo ładny :)
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

gdzie nie zajrzę to chryzantemy a ja nadal ich nie mam ....coś trzeba z tym zrobić :)
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

A moje chryzantemy jeszcze nawet pączków nie zawiązały. Ale cięłam je w tym roku dwukrotnie, aby utrzymać niski pokrój, bo w zeszłym roku aż mi się połamały pod naporem kwiatów. Za wysokie były.
Mam nadzieję że jednak zakwitną ;:oj
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Susza wykańcza zarówno mnie jak i ogród....aż nie chce się pisać :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tak mniej więcej wygląda teraz mój ogród ,dzięki podlewaniu na rabatach jeszcze tli się życie i od czasu do czasu nawet coś nowego zakwitnie ,ale całość robi raczej przygnębiające wrażenie ;:145
Aniu mam około piętnastu odmian rozchodników ,ale nie ze wszystkich jestem zadowolona ,najgorzej u mnie rosną variegata i aureovariegata ,mam wrażenie ,że od trzech lat nie zwiększyły objętości ,tylko jakie posadziłam ,takie mam :? a bardzo mi na tych ciapatych listeczkach zależało :( Kurzy wybieg pokazywałam w poprzedniej części ,przy okazji wizyt pawia :D i patrząc na niego myślę ,że kury są lepsze od roundapu...nie pozwolą urosnąć anie jednemu zielonemu źdźbłu ;:306
Martuniu niestety i u mnie mimo suszy zielsko rośnie ,dopiero wczoraj udało mi się coś zdziałać na wrzywniaku ,bo temperatury trochę spadły i powiem ci ,że to zielsko to korzeniami chyba do chin sięga ,bo podsychają drzewa i krzewy ,a ono trwa :evil: Bardzo liczę na to ,że dzięki podlewaniu rośliny przetrwają ,ale na chwilę obecną jak widać na fotkach szału nie ma.
Iwonko ;:196 u mnie liliowce praktycznie już przekwitły,chociaż ten szaleniec ,którego mam w avatarku Double Image właśnie się namyślił i postanowił wypuścić pączki :D
Ewuniu no właśnie nie wiem czy to Black Prince ,bo ta wysokość mi się nie zgadza ,a to zakup kapersowy ,więc zgodnośc odmianowa pod dużym znakiem zapytania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”