Jaki gatunek iglaka rośnie najszybciej?

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
marko7
50p
50p
Od: 1 mar 2010, o 23:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jaki gatunek iglaka rośnie najszybciej?

Post »

Witam,... mam pytanie nie tyle o szybkość wzrostu,.. ale o wysokość do jakiej dorastają iglaki,...
,..
w różnych książkach różnie piszą,... jedno do 3 m wysokości ,.inne do 2-ch,... jeszcze inne do półtora metra,...
...
czy to oznacza, że iglak dorastający do 3 m,.. zatrzymuje swój wzrost?,... i po prostu zmienia swój pokrój i grubnie,... czy może rośnie dalej tylko wolniej?,..
... mam tu na myśli perspektywę czasową od 5 do 10 lat od posadzenia,... i jak to wygląda na przykład po 15 latach,..
,...
czy ktoś zgłębił ten temat także z praktyki?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Najczęściej podawane są wymiary iglaków po 10 latach i po 30. A i tak nie jest to konkretna liczba, ale pewien zakres. Tempo wzrostu zależy od odmiany, warunków klimatycznych, glebowych, wilgotnościowych itp. Iglak rośnie ciągle, więc trudno jest podać wysokość ostateczną. Poza tym tempo wzrostu nie jest też jednakowe w każdym roku życia iglaka. W młodości może pędzić ,a na starość stopuje - rośnie, ale wolniej.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
marko7
50p
50p

Post »

Dziękuję Aniu ,.... rzeczywiście wysokość na pewno zależy od wielu zmiennych czynników,..
,... jak sadzę iglaki pytam zawsze o te nie wymagające cięcia dlatego, że chciałbym utrzymać charakter mojego ogrodu w stanie najbardziej naturalnym, bez ingerencji człowieka,... jak to tylko będzie możliwe :-)
...
jeżeli ktoś nam powie, że dana odmiana tui osiąga po 10 latach 3 metry,.. zakładając, że rośnie dalej już wolniej to pewnie zmienia się jej pokrój,. i na pewno inaczej wygląda po 15 latach ,.i po 20-tu latach ?
...
ciekawi mnie jak zmienia się taki żywopłot z tui szmaragd ( dla przykładu ) , posadzonych prawidłowo np. co 70 cm ,...
jak on wygląda właśnie po 10 latach, po 15-tu , po 20-tu,.. po 25-ciu,... dalej nie pytam bo ktoś się będzie śmiał, że to pytanie dla długowiecznych,.. :D
... ale przecież ogród trwa dalej a często nasze dzieci kontynuują prace w nim,.. :-) , a być może i pasję.
ap ropo ... jedna moja ciocia miała 30 lat temu 66 lat ,.. a do dzisiaj jeszcze baraszkuje w ogródku :-)
( że już nie wspomnę jaką ma motywację do życia bo ten rodzaj humoru mógłby być różnie odbierany :-) , ale na pewno ma w sobie dużo spokoju i godności)
...
i przy okazji jaki wiek osiągają w ogóle tuje albo cyprysiki,... tu w Anglii widzę nieraz okazy, które w mojej skromnej ocenie mają po 70 albo 80 lat :-)
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Jeśli chodzi o wiele niekarłowatych odmian tui i cyprysików to należy liczyć się z tym, że po kilkudziesięciu latach osiągną one przynajmniej 5 - 10 metrów wysokości, jeśli nie więcej. Odnośnie starych odmian można znaleźć informacje w książkach lub zobaczyć np. w ogrodach botanicznych ile tak mniej więcej są one w stanie urosnąć.

Dzikie tuje i cyprysiki w warunkach naturalnych to długowieczne drzewa, literatura podaje, że np. żywotnik olbrzymi może żyć do 1000 lat, a cyprysiki groszkowe nawet więcej. Odmiany ogrodowe są raczej mniej żywotne, ale większość z nich tych kilkaset lat bez problemu powinno przeżyć. Należy jednak pamiętać, że największym zagrożeniem dla żywotności tych roślin może być ekstremalna pogoda typu bardzo ciężka zima, czy susza, lub wiatr.

W Lipnie, koło Niemodlina w Opolskiem, można zobaczyć fragmenty żywopłotu z cyprysika groszkowego takie ok. ponad 70 letnie, posadzone tak co ok. metr- i obecnie wygląda to tak: dobrze widoczne są pnie, 'zielone' zaczyna być od wysokości 5, czy więcej metrów, a wysokość drzew ok. 15 - 20 metrów.
Roman
Awatar użytkownika
marko7
50p
50p

Post »

Dziękuję Roman,.. cenne uwagi,..
,... swój żywopłot już paru miejscach mam ukształtowany,... ale docelowo planuję go zrobić jakby w 2ch piętrach,..
pierwsza część od strony płotu to będą wyższe żywotniki,.. czy tuje,.. dorastające do3 m i więcej,.. a przed nimi niższe piętro,.. różne okazy,.. o różnym pokroju i kolorze,.. ale znacznie niższe ...do 1,5 m wysokości,...
gdzieś podobny widziałem tu na forum,.. ale matka natura zawsze tworzy trochę inaczej,.. :-)
Castanea
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2011, o 14:16

Post »

Co do żywopłotu to ja swój posadziłem ze szmaragda i aurescensa sadzonych na przemian. Myślę, że jak urośnie to będzie ładna gra barw żółtego i ciemnej zieleni.
Co do szybkości wzrostu to potwierdzam modrzew i daglezja. Przy czym daglezja zaskoczyła mnie jeszcze tym, że nie dość, że szybko rośnie to jeszcze pięknie się zagęszcza od samego dołu - bardziej niż np. świerki. I rośnie nie tylko do góry, ale i wszeż tak, że po kilku latach muszę już ją przycinać z boku bo mi się na tarasik wpycha ;)
Awatar użytkownika
corbieres60
50p
50p
Od: 2 maja 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, zapytam z ciekawości na jakie iglaki szybko rosnące się zdecydowałeś
corbieres60
Awatar użytkownika
Ludwik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 maja 2010, o 12:32

Post »

Jodła kalifornijska.
Awatar użytkownika
corbieres60
50p
50p
Od: 2 maja 2011, o 12:27

Post »

Doskonały wybór, jest piękna na wiosnę, i nie przesusza się od dołu po latach, jak srebrne świerki poza tym nie ma tyle szkodników. Pozdrawiam
corbieres60
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

To prawda, że sosna czarna austriacka przyrasta 50 cm rocznie?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Sosna armanda - pinus armandii przyrasta około 0,5m rocznie. Więcej o tej sośnie w założonym już o niej temacie -
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... i#p2370821
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Informacje jakie znalazłam w necie na temat w/w sosny:

SOSNA ARMANDA

Pinus armandii Franchet

Drzewo wiecznie zielone, osiąga 15-30 m wysokości.Charakteryzuje się średnim tempem wzrostu. Korona luźna, gałęzie długie.Średnica pnia do 1,5 m. Na młodych gałązkach kora cienka i gładka, z wiekiem staje się lekko spękana, ciemnobrązowa z odcieniem czerwieni.Igły zebrane w pęczki po 5, długości 8-15 cm, jasnozielone i zwisające, drobnoząbkowane. Igły wydzielają substancję, która spłukiwana przez deszcz wpływa hamująco na proces kiełkowania nasion, przez co wstrzymywany jest wzrost innych roślin.Preferuje gleby lekkie (piaszczyste) i iłowate o odczynie kwaśnym, może rosnąć na glebach ubogich w składniki odżywcze. Dobrze znosi susze, toleruje suche i wilgotne podłoże. Lubi stanowiska nasłonecznione.
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Kontakt:

Post »

Bartosz pisze:.Charakteryzuje się średnim tempem wzrostu.
Zależy do czego porównywali. Jak do wierzby to na pewno średnie tempo wzrostu :D
Awatar użytkownika
marko7
50p
50p

Post »

Witajcie,...
A wysokośc iglaków,.... ?? Do jakiej dorastają?,. ... nie znalazłem takiego wątku na forum,..a więc piszę tutaj ponieważ temat trochę się łaczy,
.....
Prawie wszystkim nam podobają sie iglaki,. no i chcielibyśmy miec od razu duże,..
A ja chcę wybrac takie, które po kilku latach zatrzymują lub spowalniają swój wzrost na wysokości ok 3m, 4m, lub 5m maksymalnie,..
a już na pewno nie rosną potem na wielkie drzewa,..
nie jestem zwolennikiem przycinania,.. z wielu względów,..
...............
A więc sumując: co sądzicie o tej idei: iglaki osiagające 2,5 ... 3m, lub 4 metry,... ładne ..i nie rosnące poźniej wyżej,...
no i nie wymagające przycinania,.. ?
Jakie byście polecali?
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Przez co jest zacieniane to miejsce - budynek czy coś innego ?.Pytam się po to aby widzieć czy jest to pełny cień czy półcień albo inaczej mówiąc światło rozproszone.Jeśli to pierwsze to wybór jest bardzo ograniczony bo 99% drzew iglastych jest światłolubna ale wiele z nich dobrze rośnie w miejscach pół cienistych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”