Filigranowa27- ale Wiesz...w ogrodach botanicznych bywają irysy. Mozna zajrzeć i powąchać. Ja byłam w 2013 roku w botaniku w Krakowie ;)
Ewa321- U mnie się nie da ukryć nowości. Przeważnie to Rodzice odbierają paczki
Kilka oślin w doniczce to: oszczędność miejsca. I mniej czasu na podlewanie, a także rzadsze podlewanie, bo w większych doniczkach wolniej podłoże wysycha.
Minusem jest ciężar doniczek.
Wybierz się na spacer do Ogrodu Botanicznego u siebie... Tam jest kilka rabat z irysami. Można wąchać do woli
Iwek- dziękuję...Kolejne irysy rozwinęły kwiaty.
Duju- cieszę się, że jest nas więcej miłośników irysów ;)
Mam nadzieję, że u Ciebie też pięknie kwitną.
Andziax007- Wiesz, w tamtym roku dostałam po ładnej gałązce tych dischidii. Aż jestem przerażona, jak one szybko rosną
O - hoja ode mnie będzie kwitła? A jaka?
Dzastin- mogę upchać więcej doniczek z największymi moimi chciejstwami.
Poza tym mniej doniczek = mniej czasu na podlewanie.
Irysy teraz Oglądaj na zdjęciach.
Ich sadzenie, to od lipca do września - mamy czas na wpisywanie chciejstw na listę
Zaczynają ładnie kwitnąć skrętniki, na zdjęciu, po lewej - DS Mistycyzm; po prawej - Iced Vine:
Episcie w szklanych wazonach świetnie rosną, nawet maleństwa szczepione z liścia przyrastają:
Uwaga!
Chwalę się... dziś rozkwitło
epiphyllum crenatum
Zewnętrzne płatki ma kremowo -limonkowe, wewnętrzne są śnieżnobiałe. I na dodatek pachnie: delikatnie, słodko:
Wczoraj u mnie przeszła 4-godzinna burza. Myślałam, że irysy się połamały. O dziwo, tylko jeden pączek strącił grad.
Kolejne moje skarby zakwitły;
Największe moje chciejstwo w 2014 roku "upolowane"...
Balderdash
Ride The Wind
Kevine's Theme i pod nim -
Forest Of Tjaru
Ascent of Angel... ach, te falbanki...
Hollywood Night kolor i falbanki przyciągają wzrok...
Oddzielną grupę w irysach wysokich stanowią odmiany zwane w skrócie "SA" - od angielskich słów:
Space Age. Po polsku "era kosmiczna", kwiaty z tej grupy mają ciekawy kształt bródki, przeważnie wygląda ta bródka, jak dodatkowy płatek, łyżeczka, itp.
Uwielbiam irysy SA i mam ich kilka odmian.
Portret + zbliżenie na bródkę
Thornbird
Modry TRN
Cudowny
Doodads
Śnieżnobiały, znany większości Irysomaniakom...
Mesmerizer
Przytulone do siebie...
A na koniec... Kto Ma ochotę na czereśnie?