Elizabetka po śląsku nr 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Elizabetka po śląsku nr 7

Post »

Gdyby tak było jak proponujesz to chyba żyłybyśmy w raju :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

:wit
Dziś śnieg się topi ...no i wreszcie momy słoneczko. ;:3

Ewiczko w tym roku musi się udać...kawka w tak miłym towarzystwie to sama przyjemność. I tak nie usiedzymy na miejscu. :wink:
Beatko mi też. To był dobry zakup choć pierońsko kosztowoł....teraz owocami się odwdzięczo.
Halinko nie dziękuję....terozki czas szybko zleci.
Goś...och te nasze raje ziemskie :D

Moja zegrodka przeniesiona do domu.....takie oto coś terozki kwitnie. ;:173
Niestety nie zapisałam nazwy ale to jest do odszukania.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

...ten ma być czerwony też pełny.
Obrazek

Storczyki zaczynają kwitnąć.
Obrazek

Obrazek

;:167 dla wszystkich odwiedzających. ;:304
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje domowe to nędza. Nie umiem się nimi opiekować
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16

Post »

Eluś, piękne te Twoje domowe. Ja się swoich pozbyłam....jakoś. Przetrwała ze mną tylko geranium, od kiedy stoi na parapecie, nie mam problemów z bólem ucha, pomaga od patrzenia :D

Nie mogę się doczekać wiosny, też mam w planach melona i cyklanterę i masę pomidorów i kombinuję.....gdzie to poupychać, a nowe winogronka zielenią się na parapetach ;:224

Śniegu spadło jakieś dwa cm, a zapowiadają jeszcze większe mrozy, różyczki w tym roku też niekopcowane ;:145
Winter
200p
200p
Od: 24 lut 2015, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cieszę się, że poruszając się po różnych ogrodach trafiłam do Ciebie, Twój jest czarujący.
Zachwyciły mnie hortensje uginające się pod ciężarem kwiatów i róża Fritz Nobis obsypana kwiatami.
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Goś ;:168 za to ogródkowe masz do pozazdroszczenia. :D
Aiss z domowych nie zrezygnuja ale nowych już nie będę kupować. Rezygnuja również z pelargonii...taka sytuacja. Za to domówiłam nasionka pomidorów od Pauli Poli (po 1zł). Winogrona na parapetach ;:oj musza to zobaczyć. Różyczki niechby sobie poradziły bo szkoda by było....dobra pogoda nas trochę uśpiła.
Witaj Winter zimowa kobietko ;:168 dziękuję za odwiedzinki i za miłe słowa...z hortensji ogrodowych trzeba będzie zrezygnować bo one piją jak smoki a ja mam słabo ziemia. Za to bukietowe radzą sobie nawet dobrze. A róże ...no cóż ;:224 to moje oczko ...no i doszły jeszcze pomidory. W marcu rozpoczynom sezon wysiewowy ;:172

Kochani korzystając z ostatniego miłego słoneczka musiałam uwiecznić co nieco :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oncidium ma nową bulwkę :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czerwone pełne hippeastrum zaczyna rozwijać kwiatka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po mału trzeba zbierać obierki z cebuli bo Święta Wielkanocne przypadają na koniec marca.
Obrazek

Miłego wszystkiego życza. ;:167
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16

Post »

;:138 Eluś storczyki jak marzenie, u mnie w kącie poniewiera się też jakiś, i w związku z tym, że się poniewiera ogłosił strajk i nie kwitnie. A winogrona to ledwie zazielenione sztobry, ;:224 jeszcze nie ma co podziwiać i długo nie będzie.
W tym roku przez to szalone forum nie ominął i mnie pomidorowy zawrót głowy...i nie tylko pomidorowy :lol: .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Elusia ;:196 no przecież dobrze ,że przypomniałaś o obierkach z cebuli ;:196 Też ma takiego ciapatego storczyka dostałam go od wnuka na urodziny i tez właśnie mi kwitnie.Zastanawiam się bo moje Oncidium też wypuściło boczne bulwki lecz zaraz z napowietrznymi korzonkami .Ciekawe czy zakwitnie i czy czasem nie oddzielić od mamy tych przybyszów do nowego domku
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:196 Eluśka, buziaczki posyłam. Ależ masz cudne te parapetowce.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz się czym pochwalić. ;:63
Ja jakoś zimą zapadam w sen i roślinność mnie nie interesuje w tym czasie.
Za to w tym roku wcześnie się obudziłam i już zaczęłam prace ogrodowe
Wszystko pcha się do życia ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Eluś a czymu mój amarylis nie chce trzeci rok kwitnąć :cry: przesadzony przechłodzony i nic a Twoje takie cudne :wink: Gdy dzieci były małe to i malowało się jajca a teraz nikomu się nie chce wolą czyste mieć na talerzu :wink:
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aiss storczykiem się nie martw ...daj mu trochę deszczówki z nawozem i zobaczysz jak z wiosną startnie. :wink: A co do wiongron to u mnie też rosną tyle, że obcinam na czuja...już tela razy czytałach jak to się robi, książek cały stos i dalej ;:124 ...ale na szczęście jakoś owocują ;:oj A co do pomidorów to za niedługo zasiewy :wink: ...oby ten rok był dobry dla naszych warzyw.
Jadźko, to super... ten storczyk jest piękny...tfu :wink: A jeżeli chodzi o oncidium to ja na razie nie odrywam...chyba za prędko...tak mi sie zdo. Musza zajrzeć do Ciebie i obejrzeć te korzonki napowietrzne.
Tosiu jak ty zaglądasz to od razu robi sie wiosna...jak Ty to robisz kochana. ;:168
Goś po prostu przenosza ogród do domu....nie wszystkie tak ładnie kwitną...niektórym storczykom wyziębiły się korzonki i zrzuciły część zawiązków kwiatowych :oops: jednak od parapetu ciągnie.
Ewiczko musisz go dobrze karmić jak ma zielone liście: na przemian do zielonych i do kwitnących ( co tam masz czy florowit czy planton K) a potem w chłodne miejsce na zimowisko ( u mnie w cieniu jabłonki na studni) :wink: Takie brązowe jajca są fajne..zbierej szupy i zrób swoim szpas.

Dziś było nawet fajnie na dworze ale ten wiater był szpetny. Udało mi się wyciąć prawie wszystkie suszki....zostały maliny i trocha za blaszokiem. Będzie na zaś....robota sobie trzeba szanować. :D

A w domowym ogrodzie....z ostatnich dni.

Obrazek

Obrazek

I dziś...prawie wszystkie kwiatki już są rozwinięte.
Obrazek

A tu sześć młodych cebulek z czego trzy kwitną....przesadzane późną wiosną i całe lato na dworze pod jabłonką na studni (deszczówka + różne nawozy w tym gnojówki)
Obrazek

Dziękuję za odwiedzinki. ;:167
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Eluś piękne kwiaty no ;:oj a zwłaszcza te pełne. Wywiozłam latem chińską różę do ogrodu i teraz dycki mi się wykluwają mszyce i pozarażały mi inne kwiaty i inne takie muszki i ciągle psikom i psikom środkiem chemicznym ;:131
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewiczko to wykąp różyczkę w mydle potasowym czosnkowym albo w płynie do mycia naczyń i daj żółtą tabliczkę lepową....wszystko się wyłapie. Poza tym podlewam deszczówką, którą mam w 5l butelkach. Na bieżąco przynoszę z piwnicy i wrzucam do takiej butli parę obierek z czosnku. W tym wypadku lepiej podlewać kwiatki jak nikogo nie ma w domu... ;:306
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Też przywiozłam od mamy cebulki Amarylisa ,ale mamie już parę lat nie kwitną więc mi je dała.Muszę zadbać o nie i poszukać guana a może wystarczy kurzo gołębi rozwodniony.Cudne te Amarylisy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”