Odrobine w ogrodzie - Beata T

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

zdjęcia superaśne :) piękne kolory :) - takie były naturalne czy zostały obrobione w jakimś programie????????
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Babopielka pisze:Ostrokrzew jest kapryśny ja mam swojego już cztery lata i dwa razy mu miejsce zmieniałam ,a on i tak praktycznie nic nie urósł ,a o kolorowych owocach to mogę sobie tylko pomarzyć raz miał kilka kwiatków ale owoców nie było ;:110 Wiem ,że powinien rosnąć w kwaśnym podłożu tak jak rododendrony ,ale nawet to mu nie pomogło i tak jest lichutki -może Ty będziesz miała więcej szczęścia czego Ci życzę :D :D
Bo ostrokrzew aby miał owoce to musi mieć do pary innego ostrokrzewa. Musisz się dowiedzieć czy masz rodzaj męski czy żeński i dokupić mu parkę, ale uważaj na owoce bo są trujące. A teraz dalej oglądam ten piękny ogródeczek.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

To są dzisiejsze poranne zdjęcia naturalne oczywiście tak jak to natura stworzyła :lol:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kolejny śliczny ogródek, kiedy mój będzie przypominał ogród? Może za kilka lat? Czeka mnie dużo pracy. Bardzo mi się tu podoba. Jeszcze wrócę aby obejrzeć od początku.........
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

kociczko nie wiem jak to zabrzmiało ale jeszcze nie znam Twojego imienia powiedz nam jak rozpoznać rodzaj ostrokrzewa :P
Miło mi Cię gościć , nasze pościki się minęły .... :P no w moim ogrodzie to dopiero odrobinka , a czeka mnie cała masa przeróbek, tworzenia, wymyślania, sadzenia, jednym słowem na razie to ja siedzę i sobie myślę tylko..... :lol:
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Beatko, niesamowite te zdjęcia ;:111 dech mi zaparło i nie wiem, które ładniejsze. ;:333
Natura rekompensuje nam braki kolorów na ziemi. :wink:
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdjęcia niezwykłe! Do tego wcale nie wyglądają na zimowe :D Takie niesamowite kolory mozna zaobserwować własnie latem. Poszczęściło Cio się Beatko ;)
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko, każdy ostrokrzew ma swoją odrębną nazwę i po tej nazwie wiadomo czy to rodzaj męski czy może żeński:-). Obejrzę jeszcze raz Twój ogródek bo chyba mignął mi gdzieś ostrokrzew i to nawet całkiem znajomy bo mam kilka odmian, ale może to w jakimś innym ogródku było. Jeszcze dziś zerknę na Twoje zdjęcia i jeśli jest to spróbuję dopasować do tych, które ja mam. Może coś z tego wyjdzie. A co do wzrostu ostrokrzewów to one rosną tak marnie - fachowo zwie to się rozrost powolny. Ja bym powiedziała, że bardzo powolny. Może odważę się załozyć własny kącik ogrodowy, ale chyba nie bardzo mam jeszcze co pokazywać, a terenu od diabła do zagospodarowania........... ;:198 Od roku nic tylko porządkuję teren i robię pojedyncze nasadzenia, ale głównie porządkuję.
Pozdrawiam, Ewa
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak mi się wydaje, że ten ostrokrzew to - ilex aquifolium 'Argentea Marginata' czyli odmiana żeńska gdyż tylko żeńskie owocują, a ta odmiana właśnie owocuje. Jeśli tak jest to znaczy, że masz bardzo delikatną odmianę ostrokrzewu i należy go starannie zabezpieczać przed mrozami. Płeć możesz odróżnić też po kwiatach - żeńskie są pojedyncze. Najlepiej poszukaj sobie w internecie zdjęć tej odmiany i porównaj dokładnie ze swoim. Zapewne lepiej to zrobisz niż ja, a i zabawa całkiem miła:-).
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Beato przepiękne widoki na ostatnich zdjęciach nam pokazujesz, aż rozmarzyć się można.
Twoja działka bardzo ładna, śliczne róże, wszystko taks starannie zadbane i uporządkowane :P
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko, Izo natura czasami nas mile zaskakuje i potrafi stworzyć przepiękne widoki.. :P
kocica Ewo dzięki za identyfikacje mojego maleństwa , ja się martwię tylko żeby zimę przetrwał ,a rosnąć to on może pomału .....gospodaruj , porządkuj swój ogródeczek i oczywiście sadz ale to dopiero na wiosnę, chociaż pewnie już masz ładnie a niedługo będzie jeszcze ładniej mam nadzieje że kiedyś nam pokarzesz .. :P
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Beatko, nasionka dotarły. Teraz czekam na wiosnę, by móc je wysiać.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewo mam nadzieje że wyrosną wielkie : ja sadze je wcześniej np. marzec w doniczki, oczywiście najpierw je namaczam :lol:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko, surfinie jeszcze stoją na tarasie, bo nie miałam dla nich czasu.Może jutro się nimi zajmę, bo ciekawa jestem, co z tego będzie.
Ale chciałam podpytać Cię o nasiona, zebrałam w tym roku nasiona groszku pachnącego, fasolki pnącej i nasturcji. Też muszę je moczyć i dopiero do doniczek?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gucia Bożenko ja groszek pachnący, nasturcję jak miałam to sadziłam bezpośrednio do ziemi w ogrodzie :P bez namaczania.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”