Odrobine w ogrodzie - Beata T
- k-c
- Przyjaciel Forum

- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zdjęcia superaśne
piękne kolory
- takie były naturalne czy zostały obrobione w jakimś programie????????
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Bo ostrokrzew aby miał owoce to musi mieć do pary innego ostrokrzewa. Musisz się dowiedzieć czy masz rodzaj męski czy żeński i dokupić mu parkę, ale uważaj na owoce bo są trujące. A teraz dalej oglądam ten piękny ogródeczek.Babopielka pisze:Ostrokrzew jest kapryśny ja mam swojego już cztery lata i dwa razy mu miejsce zmieniałam ,a on i tak praktycznie nic nie urósł ,a o kolorowych owocach to mogę sobie tylko pomarzyć raz miał kilka kwiatków ale owoców nie byłoWiem ,że powinien rosnąć w kwaśnym podłożu tak jak rododendrony ,ale nawet to mu nie pomogło i tak jest lichutki -może Ty będziesz miała więcej szczęścia czego Ci życzę
![]()
kociczko nie wiem jak to zabrzmiało ale jeszcze nie znam Twojego imienia powiedz nam jak rozpoznać rodzaj ostrokrzewa :P
Miło mi Cię gościć , nasze pościki się minęły .... :P no w moim ogrodzie to dopiero odrobinka , a czeka mnie cała masa przeróbek, tworzenia, wymyślania, sadzenia, jednym słowem na razie to ja siedzę i sobie myślę tylko.....
Miło mi Cię gościć , nasze pościki się minęły .... :P no w moim ogrodzie to dopiero odrobinka , a czeka mnie cała masa przeróbek, tworzenia, wymyślania, sadzenia, jednym słowem na razie to ja siedzę i sobie myślę tylko.....
- kocica

- Kontakt:
Beatko, każdy ostrokrzew ma swoją odrębną nazwę i po tej nazwie wiadomo czy to rodzaj męski czy może żeński:-). Obejrzę jeszcze raz Twój ogródek bo chyba mignął mi gdzieś ostrokrzew i to nawet całkiem znajomy bo mam kilka odmian, ale może to w jakimś innym ogródku było. Jeszcze dziś zerknę na Twoje zdjęcia i jeśli jest to spróbuję dopasować do tych, które ja mam. Może coś z tego wyjdzie. A co do wzrostu ostrokrzewów to one rosną tak marnie - fachowo zwie to się rozrost powolny. Ja bym powiedziała, że bardzo powolny. Może odważę się załozyć własny kącik ogrodowy, ale chyba nie bardzo mam jeszcze co pokazywać, a terenu od diabła do zagospodarowania...........
Od roku nic tylko porządkuję teren i robię pojedyncze nasadzenia, ale głównie porządkuję.
Pozdrawiam, Ewa
Pozdrawiam, Ewa
- kocica

- Kontakt:
Tak mi się wydaje, że ten ostrokrzew to - ilex aquifolium 'Argentea Marginata' czyli odmiana żeńska gdyż tylko żeńskie owocują, a ta odmiana właśnie owocuje. Jeśli tak jest to znaczy, że masz bardzo delikatną odmianę ostrokrzewu i należy go starannie zabezpieczać przed mrozami. Płeć możesz odróżnić też po kwiatach - żeńskie są pojedyncze. Najlepiej poszukaj sobie w internecie zdjęć tej odmiany i porównaj dokładnie ze swoim. Zapewne lepiej to zrobisz niż ja, a i zabawa całkiem miła:-).
- alana

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Beato przepiękne widoki na ostatnich zdjęciach nam pokazujesz, aż rozmarzyć się można.
Twoja działka bardzo ładna, śliczne róże, wszystko taks starannie zadbane i uporządkowane :P
Twoja działka bardzo ładna, śliczne róże, wszystko taks starannie zadbane i uporządkowane :P
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie
Dorotko, Izo natura czasami nas mile zaskakuje i potrafi stworzyć przepiękne widoki.. :P
kocica Ewo dzięki za identyfikacje mojego maleństwa , ja się martwię tylko żeby zimę przetrwał ,a rosnąć to on może pomału .....gospodaruj , porządkuj swój ogródeczek i oczywiście sadz ale to dopiero na wiosnę, chociaż pewnie już masz ładnie a niedługo będzie jeszcze ładniej mam nadzieje że kiedyś nam pokarzesz .. :P
kocica Ewo dzięki za identyfikacje mojego maleństwa , ja się martwię tylko żeby zimę przetrwał ,a rosnąć to on może pomału .....gospodaruj , porządkuj swój ogródeczek i oczywiście sadz ale to dopiero na wiosnę, chociaż pewnie już masz ładnie a niedługo będzie jeszcze ładniej mam nadzieje że kiedyś nam pokarzesz .. :P
- gucia
- Przyjaciel Forum

- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beatko, surfinie jeszcze stoją na tarasie, bo nie miałam dla nich czasu.Może jutro się nimi zajmę, bo ciekawa jestem, co z tego będzie.
Ale chciałam podpytać Cię o nasiona, zebrałam w tym roku nasiona groszku pachnącego, fasolki pnącej i nasturcji. Też muszę je moczyć i dopiero do doniczek?
Ale chciałam podpytać Cię o nasiona, zebrałam w tym roku nasiona groszku pachnącego, fasolki pnącej i nasturcji. Też muszę je moczyć i dopiero do doniczek?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki