Siew, rozsada,pikowanie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krzysztof81
100p
100p
Od: 19 sty 2014, o 18:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Podłoże do wysiewów

Post »

Jak jest do wysiewu to z pewnością nie będzie dużej dawki nawozu. :) Spokojnie można siać.
He pół roku na uniwersalnej xD to już raczej chwyt marketingowy :wink:
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 8

Post »

krynka pisze:Ludwiku- Jakiego podłoża używasz?
Elu. Podłoże nie wiem jakiej firmy, ale to chyba torf z Łotwy, w zeszłym sezonie bazowałem o najdrobniejszej strukturze, a w tym roku wziąłem nieco grubszy i prawie bym się przejechał, bo jest bardzo przenawożone i po pikowaniu pomidorów wszystkie zwiędły, ale po przelaniu wodą złapały wigor. Do wysiewu biorę ten zeszłoroczny, a do pikowania będę mieszać, dodając ten drobny lub zakupię torf odkwaszony. Mam też na kupie kilka metrów sześciennych torfu, to może wykorzystam do obniżenia zasolenia.

Obrazek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę,ze lubisz ryzyko ;:oj Jak miałabym niepewne podłoże,to najpierw popikowałabym kilka sadzonek na próbę.
A tak ładnie,niewinnie wygląda to podłoże w doniczkach :twisted:

A tej kupy torfu to Ci zazdroszczę ;:108 Ja bym to w mig rozpracowała w tunelu,ogrodzie i do donic :lol:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Między moim mieszkaniem a moja działką jest pewna szkółka, czy ogrodniczy na powietrzu. Jak się sezon zblirza to stoją przed brama takie zafoliowane kwadraty podłoża, wysokie nawet na ok 4 metry, zawsze się zastanawiałam skąd oni to biorą.
Awatar użytkownika
Krzysztof81
100p
100p

Post »

PaulaPola pisze:Między moim mieszkaniem a moja działką jest pewna szkółka, czy ogrodniczy na powietrzu. Jak się sezon zblirza to stoją przed brama takie zafoliowane kwadraty podłoża, wysokie nawet na ok 4 metry, zawsze się zastanawiałam skąd oni to biorą.
Takie opakowanie to big bag. Firmy w Polsce sprowadzają takie z zagranicy i handlują nimi. Można też kupić krajowe tak zapakowane. Pojemność jednego do kilku metrów sześciennych czyli kilka tysięcy litrów :wink: Duża oszczędność w stosunku do workowanych.
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39

Post »

Jeśli to nie tajemnica, to jaka cena takiego, dużego opakowania?
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Ktoś mi kiedyś powiedział ze oni sprzedają takie podłoże. 2 zł za 5 czy 10 litrów. Ale jakoś mi w to ciężko uwierzyć.
Awatar użytkownika
Krzysztof81
100p
100p

Post »

Torf odkwaszony luzem kosztuje ok 60zł za metr sześcienny. Do tego należy załatwić sobie transport. Jeśli chodzi o bigbag to bym musiał sprawdzić w dokumentach bo ok 5 lat temu kupowałem w takiej formie. Napiszę w dzień :wink:
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Re: Podłoże do wysiewów cz.2

Post »

Witam.U mnie też na podłożu do wysiewu firmy K pojawiła się pleśń:(Szkoda słów .
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jest takie stare polskie przysłowie." Kto nie słucha matki, ojca- słucha psiej skóry".

Ryzyko pleśnienia podłoża występuje najczęściej przy tych podłożach, w których producent chce nam za wszelką cenę przychylić nieba i dodaje składniki zatrzymujące wodę. Pisałem tu nie jeden raz , że jeśli ktoś nie ma wprawy w podlewaniu rozsad niech nie kupuje podłoży z dodatkami poprawiającymi uwilgotnienie , jak np. mączki mineralne.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

forumowicz zgadza się ,tylko u mnie nie ma wyboru .Zakupiłam odkwaszony torf (we wszystkich sklepach ten sam rodzaj) to znalazłam w nim pełno odpadków foliowych więc z niego zrezygnowałam.Pozostało wiec kupić markietową ziemie lub wypasiona firmy K.Z biedronkową ziemią nigdy nie miałam pleśni ,ale roślinki w moim mniemaniu rosły zbyt wolno i nie byłam z nich zadowolona:(
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16

Post »

Pozwolę sobie zauważyć, że nie pierwszy rok sieję i jak do tej pory świetnie mi się sprawdzała ziemia do siewu firmy K jak i Substral, nie miałam żadnych problemów z pleśnią, problem wystąpił dopiero w tym roku. Nie sadzę więc by zbytnia rozrzutność producenta była tu powodem, z rozmysłem wybierałam właśnie te podłoża, by mieć kłopot z głowy z dbaniem o potrzeby roślin, nawoziłam dopiero w późniejszej fazie wzrostu.Obecnie roślinki rosną w torfie firmy Athena, do tego florowit, ale chyba za wcześnie by ocenić, jakościowo jest ok.
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Mam nadzieję, że podłoże do wysiewu Sterlux będzie tak samo dobre , jak w zeszłym roku. Kupiłam dziś w Gdyni w Tesco 3 worki 10l po 3,99. Były też wielodoniczki i podstawki do nich po 1,99 , a w OBi wermikulit . Mam więc :D zestaw ogrodnika i mogę rozpoczynać siew.
Pozdrawiam , Bożenka.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Pierwszy 50 litrowy worek "Podłoża do wysiewu i pikowania" AURA na wykończeniu. Jestem z niego zadowolony chociaż, żeby go odpowiednio nawilżyć zużyłem w sumie 3l wody (zraszanie opryskiwaczem i dokładne mieszanie w kasterce murarskiej).
Zotti
100p
100p
Od: 22 kwie 2012, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W Tesco (gdyby ktoś chciał oczywiście :wink: ) sprzedawane jest podłoże uniwersalne Hollas 50 l. w cenie 9,99 zł/op. oraz w promocji to samo podłoże 5 l. w cenie 0,99 zł (zamiast 1,69 zł). Promocja na opakowania 5 l. trwa od 19.02 do 25.02.2015. Osobiście kupiłem kilka op. 5 l. (obecnie cenowo wychodzi jak 1/10 50 l.), data produkcji: 29.01.2015.

Obrazek
(fotka zapożyczona od stecu z op. 80 l.)
Pozdrawiam - Waldemar
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”