To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
- iwek
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1504
 - Od: 8 cze 2014, o 14:05
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Małopolska
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Potwierdzam syropek z melisy pycha robiłam ,nowa melisa rośnie będę robić znów 
			
			
									
						
							Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
			
						Moje kwiatki
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Akurat to ciasto wychodzi i smakuje z każdym dżemem czy konfiturą. Wszystko zależy tylko od upodobań. 
 
Z agrestowym będzie po prostu mniej kolorowe, ale smak wyjątkowy.
			
			
									
						
							Z agrestowym będzie po prostu mniej kolorowe, ale smak wyjątkowy.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- iwek
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1504
 - Od: 8 cze 2014, o 14:05
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Małopolska
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Kochana macie może przepis na cukinię faszerowaną tylko nie mięsem np.pieczarkami?
			
			
									
						
							Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
			
						Moje kwiatki
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Ja u siebie robię tak:
Cukinia faszerowana pieczarkami
młoda cukinia - max 25cm (po 1 szt na osobę)
pieczarki (mogą być z puszki)
cebulka
żółty ser (potarty na jarzynowej tarce)
sól, pieprz, czosnek
masło
Cukinię przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć łódeczki, lekko posolić.
Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na masełku, dodać cebulkę pokrojoną w kostkę, czosnek, pokrojony miąższ z cukinii i smażyć kilka minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać żółty ser. Cukinię osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić oliwą, napełnić farszem i wstawić do nagrzanego do 180 *C piekarnika. Piec około 20 min. z termoobiegiem, bez termo 30 min.
Do farszu można dodać oliwki i pomidory bez skórki. Smakuje na ciepło i na zimno.
Tak wygląda dzisiejsza wersja obiadowa z jajkiem i bez;
 
			
			
									
						
							Cukinia faszerowana pieczarkami
młoda cukinia - max 25cm (po 1 szt na osobę)
pieczarki (mogą być z puszki)
cebulka
żółty ser (potarty na jarzynowej tarce)
sól, pieprz, czosnek
masło
Cukinię przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć łódeczki, lekko posolić.
Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na masełku, dodać cebulkę pokrojoną w kostkę, czosnek, pokrojony miąższ z cukinii i smażyć kilka minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać żółty ser. Cukinię osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić oliwą, napełnić farszem i wstawić do nagrzanego do 180 *C piekarnika. Piec około 20 min. z termoobiegiem, bez termo 30 min.
Do farszu można dodać oliwki i pomidory bez skórki. Smakuje na ciepło i na zimno.
Tak wygląda dzisiejsza wersja obiadowa z jajkiem i bez;

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- iwek
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1504
 - Od: 8 cze 2014, o 14:05
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Małopolska
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Cukinia była pyszna w tej chwili poszukuję sprawdzonego przepisu na mizerię do słoików w miarę łagodną i bez oleju ,kurde mol miała taki fajny przepis i posiałam 
			
			
									
						
							Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
			
						Moje kwiatki
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Iwonko spróbuj z tego przepisu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p4095583
Jest to przepis Ani, ona ma małe dzieci i im smakuje, myślę, że i Tobie będzie smakowało.
			
			
									
						
							http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p4095583
Jest to przepis Ani, ona ma małe dzieci i im smakuje, myślę, że i Tobie będzie smakowało.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3864
 - Od: 13 paź 2011, o 13:50
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Mazowieckie
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Uwielbiają ją ... to prawda, ale raczej delikatna to ona nie jest  
 .Moje urwisy wciągają z chęcią krokodylki z chili  
			
			
									
						
										
						- iwek
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1504
 - Od: 8 cze 2014, o 14:05
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Małopolska
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
mamafrania widzę ,że Twoje dzieciaki lubią od małego ostrości  
 u mnie nie przyjęła się przyprawa curry 
			
			
									
						
							Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
			
						Moje kwiatki
- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Agusiia
 - 20p - Rozkręcam się...

 - Posty: 23
 - Od: 11 kwie 2014, o 10:40
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: gmina Nasielsk
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
O Jezu, kobieto daj przepis na tego cukiniowca!ja cie podziwiam,skad masz tyle pomysłów?
			
			
									
						
										
						- 
				szarotka66
 - 1000p

 - Posty: 6117
 - Od: 21 sie 2011, o 14:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Pomysły rodzą się z potrzeby. 
 
Przepis ten jest na blaszkę 40/25 cm, można użyć troszkę większej, wtedy będzie niższe. Mniejszej nie zalecam, bo może się nie przepiec.
Ciasto czekoladowe z cukinią
250 g rozpuszczonego masła
200 ml oleju
450 g cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
200 ml jogurtu naturalnego
500 g mąki pszennej
5 łyżek kakao gorzkiego
3 łyżki kakao rozpuszczalnego (np nesquik)
4 szkl startej na jarzynówce cukinii (jeśli młoda to bez skórki, jeśli starsza to obrać i wydrążyć nasiona)
200 g gorzkiej czekolady (posiekanej) lub gotowych groszków czekoladowych (ja używam kuwertury)
szczypta soli
Wymieszać suche składniki oprócz cukru. Rozpuszczone masło zmiksować z cukrem, dodawać kolejno jajka i olej.
Wsypywać suche składniki i jogurt ciągle miksując. Na koniec dodać cukinię i czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego do 170-180*C piekarnika i piec około 60 - 70 min.
Po ostudzeniu można polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest wilgotne i wbrew pozorom niezbyt słodkie.
A dziś na obiad zupa - krem z cukinii oczywiście.
 
 
			
			
									
						
							Przepis ten jest na blaszkę 40/25 cm, można użyć troszkę większej, wtedy będzie niższe. Mniejszej nie zalecam, bo może się nie przepiec.
Ciasto czekoladowe z cukinią
250 g rozpuszczonego masła
200 ml oleju
450 g cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
200 ml jogurtu naturalnego
500 g mąki pszennej
5 łyżek kakao gorzkiego
3 łyżki kakao rozpuszczalnego (np nesquik)
4 szkl startej na jarzynówce cukinii (jeśli młoda to bez skórki, jeśli starsza to obrać i wydrążyć nasiona)
200 g gorzkiej czekolady (posiekanej) lub gotowych groszków czekoladowych (ja używam kuwertury)
szczypta soli
Wymieszać suche składniki oprócz cukru. Rozpuszczone masło zmiksować z cukrem, dodawać kolejno jajka i olej.
Wsypywać suche składniki i jogurt ciągle miksując. Na koniec dodać cukinię i czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego do 170-180*C piekarnika i piec około 60 - 70 min.
Po ostudzeniu można polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest wilgotne i wbrew pozorom niezbyt słodkie.
A dziś na obiad zupa - krem z cukinii oczywiście.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
			
						Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- gaura
 - 500p

 - Posty: 860
 - Od: 14 lut 2013, o 15:37
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: zachodniopomorskie
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
A ja zrobiłam konfiturę cukiniowo-ananasową według Twojego przepisu. Jest świetna  
			
			
									
						
							Pozdrawiam, Kasia
			
						- manenka71
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2028
 - Od: 28 sty 2011, o 11:45
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: pod Toruniem
 
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Poradzcie mi co zrobic z pomidorami ktore mam w nadmiarze ,robie sos słodko kwaśny i przecier ale co jeszcze ,może ma ktoś przepis na sos bolonski.??
			
			
									
						
										
						


 
		
