Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Witaj Soniu,ja mam zupełnie tak samo jak Ty ,jaką bym roślinę nie kupiła ,to natychmiast kroję ją na części i to samo zrobiłam z hakonechloą ,więc też się zbiera dużo wolniej ,ale mam ich 5 a nie jedną,pozdrawiam :wit ;:168
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu :)

Piękne te Twoje kompozycje. I te na rabatach podziwiam i te w donicach też.
Hakonechloa bardzo mi się podoba. Sprawiłam sobie odmianę żółtą. Ale u mnie przyrasta wolniej niż wolno.
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aneczko, ta rabata to długa opowieść. Została nawieziona czarna, dobra ziemia i jeszcze przekopany jesienią obornik. ;:14 Wszystko nawet cynie i liatry miały ponad metr i się przewracały. ;:222 Werbena jest tam nawet wyższa od miskanta. Na innej rabacie, gdzie gleba piaskowa, bez nawożenia, miała ok. 80 cm.

Madziu lilie wszystkie z B. Kilka z dużymi kwiatami, mocno pachnące.

Obrazek Obrazek Obrazek

Martuś dokładnie tak. ;:196 Cierpliwość, to najważniejsza cecha ogrodnika. ;:306

Mireczko, dziękuję. :) Kiedyś pewnie doczekamy się ładnej kępy trawy. ;:218
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

;:oj Piękne. W dodatku pachnące.. ja mam do nich pecha. Ciągle trafiam na te nie pachnące. Pachną mi może z 2 sztuki.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Oj tak... zasilony czarnoziem... wszystko tłumaczy...
Piękne te Biedrowe lilie. W zeszłym sezonie skapnęłam się jak były już liliowe ostatki. I kupiłam różową Lombardię, też bardzo ładna.
Oj oj wiosną będę omijać szerokim łukiem wszelakie sklepy z pokusami. Tylko mój spożywczak i basta! ;:124

-- 17 sty 2015, o 11:34 --

Madziu a zakupiłaś w Lily...lu? tam jest sporo pachnących. Miałam szczęście i moje przypadkowo zakupione po okolicy lilie pachniały, mimo iż nie zgadzały się odmianowo. Teraz chapnęłam 10 sztuk (5 x 2 szt) pachnących. Będę się upajać. :D
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Soniu :wit przyszłam z rewizytą ;:65
To znaczy, byłam już wcześniej i przeczytałam od deski do deski .
Ale teraz zostawiam ślad :wink:

Piękny ogród stworzyłaś przez kilka sezonów , a nasadzenia grupowe tych samych roślin wyglądają super , obwódki, powtórzenia ;:215 , tworzą ład i harmonijną kompozycję , pięknie ;:215

Bukszpany śliczne, i te duże i maluszki, gratuluję ręki do ukorzeniania ;:333
Powiedz , proszę , czy biała pelargonia dobrze znosi palące słońce, czy raczej nadaje się bardziej do cienia ?

No i nie mogę nie wspomnieć o tojeści - chociaż ładnie wygląda, to okropnie zachłanna roślina :evil: , rośnie bardzo szybko i z czasem zagarnie ci całą rabatę , niestety pochłonie też te śliczne dąbrówki . Nie można się jej potem pozbyć - ja ze swoją walczę już któryś sezon, nie mogę jej zlikwidować ze skalniaka , zarasta wszystko, idąc na powierzchni i pod ziemią :evil:
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

:wit

jesteś moim natchnieniem do tworzenia ogrodu w tym roku, kończymy budowę i za miesiąc przeprowadzka, ale u nas to jeszcze plac budowy. zupełnie nie mam pojęcia jak za niego sie zabrać :roll: . Ale jak oglądam takie poczynania jak u Ciebie to myslę sobie że bedzie dobrze :)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ja już coraz mniej kupuję, chyba że powojnik z Twojego polecenia. :) Zawsze jednak można do szkółek zajrzeć, tylko rekreacyjnie. :;230 Lilie ładne, tylko potem, po ścięciu ;:222

Kasiu miło, że zaglądasz i Ci się podoba. ;:180 Tworząc ogród, cały czas anonimowo odwiedzałam Wasze i próbowałam kopiować lub tworzyć własne kompozycje. Bukszpanami się cieszę, bo zielone zimą. Mam nadzieję, że nie będą łapać grzyba, jak te ze szkółki. ;:218 Białe pelargonie mają u mnie słońce do 11 i po 16, ale w poprzednim domu ładne były w słońcu. Podlewałam je jednak dwa razy dziennie. Dzięki za ostrzeżenie o tojeści, na wiosnę zostawię samą dąbrówkę. Zza tuj, jak przechodzi na rabatę, to wyrywam duży kawał i na razie sobie radzę.

Gosiu(gosiakmala) witam serdecznie :wit i zapraszam będziemy się razem uczyć i wspierać. Cudny awatar. ;:138 Na pewno poradzisz sobie z ogrodem. Ja miałam dobrze, bo w porządkowaniu pomagały mi dzieci, więc szybko poszło. Nie miałam ogrodzenia, więc znaczna część została zaorana traktorem, było szybko i bezboleśnie. Jak spojrzysz na pierwsze moje zdjęcia, to widać, jakie pobojowisko było. Jeśli mogę się pomądrzyć, ;:306 to stwórz sobie szkielet, czyli najpierw drzewa i krzewy, nawet najmniejsze sadzonki. Ja robiłam etapami, ale miejsca puste też zakrywałam roślinami, np. podarowanymi, lub resztkami czarnej folii budowlanej, żeby nie rosły chwasty. Na sporej części posiałam jesienią żyto i chwastów było mniej. Na forum jest tyle życzliwych osób. Na pewno na każde Twoje pytanie odpowiedzą. ;:108 Spokojnej przeprowadzki. :)
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Sonia u nas był ugór... masakra jak sobie przypomne, zrobiliśmy ład i porządek, zasialiśmy trawe ale zechciało się budować i moja trawa już trawnika nie przypomina, nawet tyć tyć :evil: . Mamy 1200 metrów i na tym terenie nic a nic się nie uchowało, bo nawożone, bo ciężarówki, bo równany teren w kółko... eh.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Soniu, ja także lubię bukszpan, i zimą i latem jest bardzo dekoracyjny ;:215
Mam nadzieję, że twoje sadzonki będą zdrowiutkie .
U mnie tojeść na skalniaku powłaziła w inne rośliny, pod kamienie, jest nie do wytępienia , i mimo że warunki ma tam niesprzyjające -bardzo sucho i słonecznie , panoszy się na całego :evil:
Muszę wiosną poszukać białej pelargonii, jest śliczna, i jeśli jeszcze wytrzymała na słońce to super ;:333 Mam na tarasie słońce od 11.30 do wieczora, próbowałam różne rośliny i pelargonie najlepiej wytrzymują takie warunki .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alchemila mollis rośnie Ci na słońcu?Myślałam, że lubi półcień. On gubi liście na zime i odnawia sie wiosna ?
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam prośbę, opisz jak ukorzeniałaś bukszpan. Czy pierwszą zimę powinien spędzić w domu/piwnicy? Czy można od razu do ogrodu? Chciałabym mieć swoje sadzonki.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,piękne masz lilie ,skąd robiłaś im zdjęcia z balkonu,czy z drabiny,bo widać ,że z góry :wit ;:168
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Witaj Soniu :wit
I ja wpisać się muszę koniecznie :lol:
Zestaw żurawka, bukszpan i red baron podpatrzony i już myślę gdzie skopiować u siebie :oops:
Aż wierzyć się nie chce, że żaden architekt ogrodniczy u Ciebie swego nochala nie wpychał :shock:
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu moja działka, to w większości był ugór nieuprawiany od ponad dwudziesty lat. W takich warunkach zaczęliśmy budowę, więc tylko raz doprowadzaliśmy do ładu. Piękny masz areał, tylko spokojnie, go z rozmysłem urządzić. :)

Kasiu dla mnie w ogrodzie cis i bukszpan, to najlepsze rośliny, jak nie chorują, to posadzone i przycięte zawsze zdobią. ;:215 Wystarczy dodać koloru. Mój taras gdzie stoją pelargonie, jest w znacznej części zadaszony, choć w czasie mocnego deszczu są moczone, ale nigdy nic się z nimi nie działo. Na razie z tojeści się cieszę, nie rosną chwasty, ale muszę ją pilnować. ;:218

Jolu przywrotnik, jak większość u mnie, rośnie na słońcu. Jak długo nie pada, to go podlewam, tak jak hortensje. Jest ładny wiosną i jak zakwitnie, potem łapie jakąś chorobę grzybową. :evil: Wycinam brzydkie liście i kwiaty. Najczęściej zakwita ponownie, choć mniej spektakularnie. Muszę w tym roku jakoś go zabezpieczyć przed grzybem.

Witam Margito. jestem początkująca ogrodniczka, dlatego pewnie bukszpany ukorzeniają mi się bez problemu. ;:131 Z większych krzewów odrywam (czerwiec, lipiec) gałązkę ok. 7-10cm z piętką. Trzeba wybierać takie, które mają mało odrostów dołem, lub te najniższe i liście odciąć, żeby nie dotykały ziemi i nie gniły. Wsadzam po kilka sztuk najczęściej w doniczki z ziemią ze sklepu pomieszaną z moją, na głębokość 2-4 cm. Stawiam w cieniu i pilnuję podlewania. Podobnie ukorzeniam te ścinki z formowanych krzewów. Zbieram wszystkie większe niż 5 cm i do doniczki lub bezpośrednio do ziemi, też w cieniu. Podlewanie konieczne. Na jednej z fotografii w moim wątku pokazałam właśnie takie maluchy z formowanych ścinków. Przesadzam w następnym roku na miejsce stałe. Już na wiosnę widać, która się przyjęła, bo widać młode przyrosty. Doniczkowe przechowuję w nieogrzewanym garażu z oknem. Czasem temperatura spada poniżej zera, ale nic się nie działo. Niektóre mają małe korzonki, wtedy trzeba je wsadzać do gruntu delikatnie. Ukorzenia się ok. 80-90 %. Po posadzeniu, jak się przyjmą, a są mało rozkrzewione przycinam główny pęd. W całym tym okresie nie nawożę. Jeśli mało zrozumiale, pytaj odpowiem. :) :wit

Martusiu te białe lilie wychylały się bokiem, bo miały mało słońca pod klonem, a różowe wiosną wsadzone, rosły w miejscu, gdzie była betoniarka w czasie budowy i gleba tam jest przewapnowana, a lilie tego nie lubią. :oops: Były nie wyższe niż 60 cm, więc mogłam sfotografować z góry.

Zuza witam i zapraszam. :wit Fajnie, że chcesz skorzystać z moich pomysłów. ;:180 Moim zdaniem, bez jednej z czerwonych roślin, rabata będzie wyglądać lepiej. Jestem zbytnią indywidualistką, żeby gotowy projekt, mnie zadowolił, ogród musi odzwierciedlać charakter właściciela. ;:108 Mam kilku znajomych, którzy zaprojektowali ogród, wykonali, ale bardzo szybko z projektu mało zostawało. Zresztą gust i upodobania zmieniają się nam szybko, co byśmy robili, gdyby nie rewolucje ogrodowe. ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”