Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2
- zuzola11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2
emalia112 w doniczce mam jedną sadzonke która jest dosyc spora i stąd moje pytanie czy taka sporą sadzonkę mogłabym podzielić np na 2 mniejsze czy nie zaszkodze roslinie i jej przypadkiem przez taki podział nie zmarnuję ?
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety nie jest to możliwe. Podzielenie jej = śmierć rośliny.
- zuzola11
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
Dziękuję za odpowiedż w takim razie nie ryzykuje sadzę tak jak są 

zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
Kasia
Ja też nie widzę większego sensu na jej podzielenie. Ja tam bym się cieszyła właśnie,bo będą bujne i gęściejsze. 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Jeżeli chcesz ją rozmnożyć spróbuj ukorzenić sadzonkę. Co prawda przy Million Bells szanse są niewielkie, ale pobierając sadzonkę nie zrobisz krzywdy roślinie, a wręcz przeciwnie,wzmocnisz ją i może się uda.
Kompozycja bardzo ładna, ale niestety krótko będzie tak zwarcie i świeżo wyglądać, bo surfinia i smagliczka szybko rosną i pędy mocno się wyciągają.Surfinie najpiękniejsze są w czerwcu, potem często mączniak, mszyce...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lut 2015, o 12:37
Rzeczywiście piękne kwiaty.
Sama również myślę o białych kwiatach, a zwłaszcza o kompozycji biało - niebieskiej.

Sama również myślę o białych kwiatach, a zwłaszcza o kompozycji biało - niebieskiej.
To jest surfinia Table White,też ją mam,akurat ta odmiana jest zwarta do samej jesieni,pięknie i obficie kwitnie,kupuję ją co roku.IzaAla pisze:Może podpowiecie czy to jest surfinia table White czy million bells? Taką chceeeę !Przecudna![]()
![]()
A co powiecie o takiej kompozycji??
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Dokładnie potwierdzam że się nie wyciąga. Warto przy zakupach zawsze zapytać sprzedawcę o to jak się rozrasta i czy należy do tych bardziej kompaktowych których pędy nie przekraczają 0,5 m czy jest bardziej zwisająca i w zależności jakie potrzebujemy to sobie dostosowujemy.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Na mojej patelni na pewno zagoszczą pelargonie - dziś kupiłam 3 czerwone a właściwie wiśniowe wielkokwiatowe - rabarowe, a wczoraj w lidlu jedna angielską 

Ja miałam w zeszłym sezonie chyba te odmianę, kupowałam bez nazwy małe zwarte sadzonki

Potwierdzam była względnie zwarta przez prawie całe lato.Potem mszyca ją zaczęła niszczyć i trochę musiałam poprzycinać z boku.Byłam jednak z niej bardzo zadowolona.
Miałam też ładną kompozycję kolorystyczną wielkokwiatowych- ciemny fiolet+biała fioletowo żyłkowana +jasnofioletowa + biała, ale te szybko i silnie rosły i zrobiły się brzydkie krzaczorki słabo kwitnące.

Potwierdzam była względnie zwarta przez prawie całe lato.Potem mszyca ją zaczęła niszczyć i trochę musiałam poprzycinać z boku.Byłam jednak z niej bardzo zadowolona.
Miałam też ładną kompozycję kolorystyczną wielkokwiatowych- ciemny fiolet+biała fioletowo żyłkowana +jasnofioletowa + biała, ale te szybko i silnie rosły i zrobiły się brzydkie krzaczorki słabo kwitnące.
To koniecznie muszę mieć tą odmianę Table White
A ja zły humor dziś mam,wstaję rano a tu za oknem - przymrrrozek
a miałam w planach jutro lub w sobotę sadzić kwiaty 

A ja zły humor dziś mam,wstaję rano a tu za oknem - przymrrrozek

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lut 2015, o 12:37
Ale marnotrawstwo, aż żal patrzeć. Ciekawa jestem gdzie tak traktują niechciane kwiaty?