Moja kolekcja storczyków
Re: Moja kolekcja storczyków
Byliśmy dzisiaj w LM...Kicha 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie moi drodzy
bardzo się cieszę, że znaleźliście chwilkę czasu by tu zajrzeć oraz cieszę się, że podoba się wam mój nowy zakup.
NIestety u mnie w mieście jest tylko praktiker lub obi. Nie ma LM ani castoramy itp. owszem muszę przyznać, że mały wybór był mini po przecenie. Ale ta jedna była gdzieś w środku skitrana pomiędzy innymi mini. Jako jednyna 2-pędowa
Stąd ta moja chęć na zakup. A, że mini miałam tylko 2 sztuki, to i trzecią sobie zafundowałam tym bardziej, że nie mam żadnego takiego fioletowego z białą obwódką 

Zawsze jakieś sklepy, ja mam kompletne nic, więc rzadko jeżdżę oglądać storcze.
Ten z białą obwódką podobny jest do Dtps Sogo Yenlin ;)
Ten z białą obwódką podobny jest do Dtps Sogo Yenlin ;)
-
Meiss kompletnie nic to ja widziałam w praktikerze w niedziele
jakieś kompletne zdechalki za 6 zł. Jedne z wełnowcami, drugie ze ślimakami (widoczne wżery) a inne dla odmiany miały ziemiórki...wszystkie biedne, wszystkie przekwitnięte z otulonymi liśćmi...aż żal było patrzeć ale po przedostatnim shopping'u stwierdziłam, że to zoo w doniczce nie jest warte zachodu
przeglądałam zdjęcia tego dtps sogo Yenlin i rzeczywiście te mini podobnie wygląda aczkolwiek na etykiecie był skromny napis storczyk mini 

To samo miałam jak byłam w brico, większość zaatakowana wełnowcami, a kurcze skusiłabym się na przecenioną cambrię. W ogóle nie wiem jak oni to robią, że w sklepie te cambrie ładnie wyglądają, a ja chuchałam i dmuchałam na moją, a tylko marniała w oczach...
Mój też nic nie miał na etykiecie, ale przynajmniej wiemy z czym to mogła być krzyżówka ^^
Mój też nic nie miał na etykiecie, ale przynajmniej wiemy z czym to mogła być krzyżówka ^^
-
Cambrie w sklepie ładnie wyglądają przez pierwszy tydzień po dostawie, pozniej powoli zamieraja na sklepowej półce:)
No właśnie te co widziałam, leżały tam zapewne długo, a psb dalej jędrne. Korzenie na wierzchu suche, ale roślinka ładna i zielona, więc aż się zdziwiłam. Mój miltoniopsis bardzo zmarniał przez problem z korzonkami 

-
Na pewno odżyje jak tylko zregenerują się korzonki 

-
Moja bellina się odobraziła
Ten pędzik co miała (na zdjęciu oznaczone nr 2) stoi w miejscu ale chyba wypuściła nowy (nie jestem pewna czy to pęd czy nowy korzonek, na zdjęciu oznaczone nr 1), więc jest szansa na dobrodziejstwo kwiatowe na jesieni
A o to i ona (oczywiście aparat na tablecie kiepski ale na razie musi wystarczyc..):

i ogólne zdjęcie poglądowe tejże sałaty:

i ogólne zdjęcie poglądowe tejże sałaty:

Jak ma czubek zaokraglony to korzen ,jak szpiczasty to ped :]
Myślę, iż jest to korzeń. ;) ważne, że się zaaklimatyzowała. :brawo:
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
Ja też dzisiaj odkryłam na cytrynku "cosia" którego nie jestem pewna
Przy kolejnym podlaniu będzie już wiadomo 

-
Zdjęcie jest mało ostre (niestety bolączka z powodu braku normalnego aparatu) ale przyglądając się nowemu "cosiu" widzę, że jest bardzo podobny do tego malutkiego zaczątka pędu. Jest bardziej ostry niż zaokrąglony ale nadal nie mam pewności co do tego czy to pęd czy to nowy korzeń ale i tak się cieszę, że się zaaklimatyzował 
I sobie trochę poczekam z ostateczną diagnozą

I sobie trochę poczekam z ostateczną diagnozą

U mnie korzonki na jasnych zielonych storczykach są koloru soczystozielonego, czasem z domieszką żółtego, a pędy blado-zielone, więc zawsze jakoś je rozróżniam. W przypadku ciemnozielonych storczyków nie mam pojęcia jak jest, bo jeszcze mi pędów żaden nie puścił
Trzymam kciuki za pędy

Trzymam kciuki za pędy

-
Meiss w przypadku tych o ciemnych liściach pędy też są ciemniejsze