Ogród w sercu Borów - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w sercu Borów - cz. 2

Post »

Uleczko wszystkie kwiaty są u Ciebie piękne i okazałe ;:108
Masz bardzo piękny ogród ;:215
Pamiętasz jak pisałam ,że moje dziewanny zaginęły ,otóż ku mojemu zdziwieniu kilka się chyba wysiało i kwitną :tan
Ale nie wiem jakie to odmiany bo nasiona miałam mix i zupełny brak wiedzy na ich temat ,a zdjęcia pokażę w nowym wątku i poproszę Cię o identyfikację ;:196
Uleczko jeżeli cebula, która ma kwiaty zamiera to czy musisz postarać się o nową czy stara wytworzy nową :?:
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Alicjo, lilia w ubiegłym roku dała jeden przyrost i w tym roku też, widać, bo są obok głównego pędu. Czy coś tam pod ziemią jeszcze się tworzy nie wiem i też nie będę zaglądać. Znajoma "rozgrzebała" i wszystko zmarnowała.
Z dziewannami to już tak jest, nie ma ich a potem wyrosną w różnych miejscach, chętnie Twoje pooglądam, a nazwach jak nie pomogę to na pewno dziewczyny z forum, bo tutaj to kopalnia wiedzy.
Alicji, z tym pięknym ogrodem to jest różnie, na zdjęciach pokazuję to co chcę pokazać, a zawsze jest coś do ukrycia, do poprawki ;:306 , chwasty rosną jak szalone i nie daję rady. Zabrałam się za formowanie iglastych i to też zabiera sporo czasu.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uleczko ja akurat mam dużooo niechcianego do ukrycia ;:306 ,z którym nie daję już sobie rady mam nadzieję ,że to nie potrwa długo....,a
z chwastami walczyłam niedawno ,a one rosną i rosną jak na złość ,przez nie nie mogę utworzy takiego ogrodu jak bym chciała .
Pokaż uformowane iglaste jak już skończysz :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Ależ fajnie ,kolorowo w Waszym ogrodzie.Ale to nie powinno dziwić bo masz przecież tak dużo różnorodnych roślin że ciągle coś kwitnie. ;:138
Nie musicie się wpraszać ,zaproszenie do nas macie przecież bezterminowe. :tan

Mam nadzieję że do sierpnia już wydobrzeję na tyle by gości skromnie przyjąć. ;:196
W sobotę na mur coś kupię ale będę się bardzo pilnować by nie zaszaleć. :;230
Ulka pięknie kwitnie lilia z tych nowych zakupów,bardzo ciemna,zwisająca...muszę sprawdzić odmianę.A dziś wymyśliłam nowe miejsce dla lilii właśnie i nawet wiele zmian nie muszę wprowadzać,ot 2 jeżówki,hosta i coś tam jeszcze do przesadzenia a ponad metr kwadratowy będzie.
Martagony dla Ciebie już wykopane ale są w pojemniku więc nie było problemu.

Miłej niedzieli.Teresa
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ula,tak bardzo podobają mi się zakątki Twojego pieknego ogrodu, że odpuszczę - zobaczenie go na żywo jest już tylko kwestią czasu :)
Czyli lilia należydo tych roślin, które uczą ogrodniczej wytrwałości i cierpliwości ;:108
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oliwnik i janowiec bardzo mi się podbają! A co u Ciebie może się nie podobać! ;:306

Lilia jest imponująca ;:167

Miejsce na nowe nasadzenie robi wrażenie! ;:215 Już nie mogę się doczekać Twoich nowości!
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo, pokażę te iglaki, myślę że pod koniec tygodnia będzie wszystko gotowe. A wtedy zacznę pracę w drugim końcu ogrodu, a jak tam skończę, to już chwaściory urosną tu gdzie teraz robię i tak stale jest zajęcie.
Tereniu, wiem że gościny nikomu nie odmówisz. Ja czuję się u Was doskonale, nigdzie tak nie potrafię "naładować swoich akumulatoków" jak u Was. Czy to deszcz czy słońce zawsze jest mnóstwo do oglądania i miejsc i kwiatów. Ale to też zasługa Twojego wspaniałego M-a, wszędzie nas dowiezie i nie narzeka. Ciekawa jestem co wypatrzysz w sobotę, a czy planujesz dokupić lilie ? Dzisiaj dzwonił Pan Bolesław, we wtorek wysyła do mnie roślinki :heja
Tereniu, rozkwita mi oleander o łososiowym kolorze kwiatków, to chyba sadzonka od Ciebie byłą.
Basiu, cieszę się że przyjedziesz, ale nasz ogród mały jest w porównaniu do Twojego. Ale co tam, jak raz przejdziemy całość, to możemy zacząć od nowa ;:306
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Witaj Ula.
Możliwe że oleander z moich ale miałaś zabrać ten w dużej donicy i zapomniałyśmy.Nic straconego,zapakujemy w sierpniu.
Lilie pięknie zakwitają,Lankon pachnie tak że przesadzę ją chyba bliżej domu.Lilii chyba już nie będę kupować ale to chyba ;:224
Od P.Bolesława dostałam paczuszkę w ubiegłym tygodniu.
W sobotę telefon miej bliziutko bo może potrzebna będzie konsultacja ogrodnicza :;230 ....ile Twoich pieniędzy mogę wydać?
Do usłyszenia.Teresa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu, dopiero teraz widzę Twój wpis, chyba się wpisałaś w tym momencie jak odpowiadałam dziewczynom i Cię ominęłam. Myślę, że małą sadzonkę oliwnika znalazłabym dla Ciebie(dużych nie ma) a od janowca będę zbierać nasionka, bo są chętni. Jeśli chcesz to i dla Ciebie będą, ale też proszę pamiętaj. W nowym miejscu posadzę epimedia i pierwiosnki. Ale tam chyba kwaśne podłoże jest więc muszę się upewnić, co tam sadzić.
Tereniu, na początek - jest i u mnie biała dziewanna, wczoraj pokazała pierwszy kwiatek, prawie skakałam z radości, tyle czekania, tyle trudu, no i mamy :heja Zrobię zdjęcie i pokażę. Tereniu, w sobotę będę pod telefonem, a jak dojdzie paczka od Pana Bolesław to zadzwonię, będzie pelargonia z Turcji a resztę zobaczę jak otrzymam, już śledzę moją paczkę przez internet.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Uleńko wyostrzyły mi się zmysły na wieść o pelargonii z Turcji ;:oj a co to za cudeńko będzie??
Buziaczki z Torunia i z Lubicza ;:196
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Ulu naparstnice i dziewanny potrafią zadziwić wzrostem i rosną tam gdzie same chcą :tan lilia z nasion jest bardzo ciekawa i tegoroczny zakup ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, wiedziałam że Ciebie zainteresuje wieść o nowych pelargoniach, ta z Turcji ponoć ładna, o dużych kwiatach, ale też dostałam o ciekawych barwnych liściach, jak się ukorzeni i narośnie to jesteś pierwsza do sadzonki ;:196
Marysiu, masz rację że i dziewanny i naparstnice sieja się gdzie popadnie, ale wówczas są najładniejsze. Gdy się je przesadza, to już nie tak dorodna wyrosną. Moja jedna dziewanna to chyba do 3 m.dorośnie, a usadowiła się w szczelinie między dwoma dużymi kamieniami, aż dziwne, ale widocznie tak jej pasuje. Marysiu, kolejne lilie zaczynają kwitnienie, z nowych nasadzeń każda jest miłą niespodzianką.
A co powiesz na takie naparstnice - takie były u mnie ubiegłym roku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ula, niezwykłe te naparstnice. ;:oj Masz je jeszcze?
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Uleczko ;:196
Naparstnica ;:333
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

UlaL pisze:Moniko, wiedziałam że Ciebie zainteresuje wieść o nowych pelargoniach, ta z Turcji ponoć ładna, o dużych kwiatach, ale też dostałam o ciekawych barwnych liściach, jak się ukorzeni i narośnie to jesteś pierwsza do sadzonki ;:196
Kochana jesteś Uleńko ;:196 jak już będziesz miała to wstaw fotkę - chociaż pogapię się do czasu aż coś się dla mnie ukorzeni ;:306
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”