Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7

Post »

Kochani ...witam cieplutko w nietypową ,"zwariowaną " deszczowo- słoneczną " pogodę...
Dzisiaj od 6 jestem na nogach...ale nic nie robiłam w ogrodzie.Od rana jestem w "rozjazdach"...lekarz, laboratorium ....rehabilitacja.
Teraz obiadek ...po nim kawka i coś słodkiego i... leń totalny. Muszę się sprężyć... i dalsza rehabilitacja w ogrodzie :;230
Anetko!/atena40/...dziękuję za pochwały pod adresem warzywnika .. i całego ogrodu. Kochana , kiedy pracowałam zawodowo... mój ogród był trawnikowo - drzewiasto- krzewiasty z kolorowymi plamami jednorocznych.Na tyle miałam czasu.Zawsze starałam się aby był uporządkowany...bo przecież to wizytówka naszej posesji. Jestem szczęściarą ,ze miałam prawo przejścia na wcześniejszą emeryturę, w miarę jeszcze sprawna ,pełna chęci i energii. Dodatkowym, mocnym atutem jest to,że ogród "pod nosem".Słoneczko woła mnie do ogrodu ;:306
Mariolu!/ kropelko/...zgadza się wszystko rośnie na potęgę...chwasty też. Łagodna zima sprawiła/ a właściwie brak jej w moim rejonie/,że nowalijki w tunelu foliowym bardzo wcześnie zaczęły gościć w kuchennym menu.
Dosłownie zajadamy się....szpinakiem pod różną postacią , ogórkami małosolnymi i szparagami . Ogórki i szparagi z plantacji w pobliskiej miejscowości.
Ilonko2715...cieszę się,że podobają się moje wytwory . Z wielkiej przestrzeni jestem też zadowolona , gdy mam wszystko ogarnięte.Teraz przez te ciągłe opady tak trudno wszystko utrzymać w należytym porządku. Tak naprawdę to ogród jaki chciałabym mieć....powstaje dopiero od 4 lat, powstaja nowe rabatki...te z przeszłości " przekopywane". Choć ciągle coś się dzieje...dosadzam wiele roślin...na tak wielkim areale to się gubi. Posadziłam wiosną 25 róz...wczoraj nachodziłam się sporo po ogrodzie aby je odnaleźć. Oczywiście wszystkie pięknie przyjęły się ....ale na pierwszy rzut okiem ...są na razie mało widoczne.
Glicynia moja ma sporo latek 7-8...dokładnie nie pamiętam. Tnę ją intensywnie....dopiero w ubiegłym roku zakwitła kilkoma rachitycznymi kwiatkami ;:108 , w tym roku postraszyłam,ze jeśli nie będzie kwitła..to czeka ją eksmisja...zakwitła. :;230
Myślę ,ze bardziej pomogło przycięcie korzeni w odległości około 80 cm od głównego pnia.Tak mi się spodobała / a jej cudowny zapach urzeka/ , że szukam miejsca na kolejne .
Eluniu!...zgadza się klimat łagodniejszy ;:168
Marysiu!...dziękuję!...wierz mi...kiedy pracowałam zawodowo...nie był taki idealny ;:306
Andrzeju!...nie sądziłam,że aż tak się wciągnę i "zakręcę się ...zielono". Przyjemne z pozytecznym ;:108
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

mi też zielono :wink:
i nic to, że ledwo 10* i leje - poszedłem ... majsterkować - udało się! .... niedługo zobaczysz u mnie co zrobiłem :)
pozdrawiam ciepło i podpowiadam - po niedzieli zrobi się ciepło
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju dziękuję za optymistyczne prognozy, ale po której niedzieli :?: ;:306
To " zielone zakręcenie" jest fajne... ;:215 Czekam z niecierpliwością na Twoje wytwory... już wiem,ze to będzie coś nietuzikowego.
Beatko!...no własnie, ten rok sprzyja 'szpinakowemu urodzajowi ". Ja jak tylko zużyję aktualny, sieję nastepny....ale nowozelandzki , on tak szybko nie "idzie" w kwiat. O dziwo, mszycy nie ma jak na razie/ dużo opadów u mnie/ a i temp. niiewysokie. U mnie wszyscy lubią szpinak... synowe ..i synowie ...wnuczka ,nawet mój mąż wczoraj stwierdził..taki dobry...dlaczego ja tego do tej pory nie jadłem :?: / złe skojarzenia z dzieciństwa/ ;:306 Ja wysiałam paczkę nowozelandzkiego i paczkę naszego rodzimego.Ten krzew biało kwitnący to nie żylistek....miniaturowy jaśmin.
Mój złotlin ma jeszcze sporo kwiatów...ale lada dzień potraktuję go nożycami do żywopłotu "na kuleczkę" :;230
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Bogusiu... podziwiam Cię za to wszystko :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani!...pisałam już nie raz , ze dla mnie każdy kwiatek ma swoją wartość i urodę ...a ,że wysiewaja się " obficie"....zal mi usuwać samosiejki i oto powstają takie "wielobarwne obrazki".
Ja te naturalistyczne , samo tworzące się zestawienia , akceptuję w moim mega ogrodzie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu!/ kropelka/....dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bwoj54 pisze:dla mnie każdy kwiatek ma swoją wartość i urodę ...a ,że wysiewaja się " obficie"....zal mi usuwać samosiejki i oto powstają takie "wielobarwne obrazki".
Ja te naturalistyczne , samo tworzące się zestawienia , akceptuję w moim mega ogrodzie..
zawsze mi się podobał taki ogród i choć staram się w niektórych miejscach prowadzić "na dziko" to ... nie da się na moich 3 arach - bo ... miejsca mało :(
dlatego tak radośnie zaglądam do Twego ogrodu :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju!...cieszę się ,ze akceptujesz moje , w większości ,"samo tworzące się " barwne plamy.
Nie wyobrażam sobie mojego 53 arowego areału z zaaranżowanymi wg projektu rabatkami...tym bardziej,ze ogród otoczony jest naturalnymi skupiskami zieleni ...drzewiasto- krzewiastej. Sama natura tworzy swoje ogrodowe ramy, ja tylko je modyfikuję.
Zapraszam serdecznie w każdej wolnej chwili...mam nadzieję,ze będzie kiedyś okazja...abyś zobaczył w realu "mój wiejski, sielski raj"
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Bogusiu ;:196 u Ciebie jak zwykle piękniukto cieplutko i przyjemnie Pozdrawiam seczdecznie ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bwoj54 pisze:.. już wiem,ze to będzie coś nietuzikowego.
nie Bogusiu - nic nie "wytworzyłem" - odzyskałem złom i przywróciłem do stanu używalności :wink: (wstawiłem fotkę)
bwoj54 pisze:..mam nadzieję,ze będzie kiedyś okazja...abyś zobaczył w realu
nadzieje się spełniają :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bogusiu witam :wit
Pięknie jak zwykle - bez względu czy Ty to planowałaś czy nie ;:333
Ależ ładny łan stokrotek ;:63 Bogusiu chcę się pochwalić że i u mnie dzisiaj trochę popadało z czego się bardzo cieszę :tan :tan
Spokojnej nocy ;:168
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widać Bogusiu, że klimat u Was łagodny, wszystko takie piękne, duże, pierwsze warzywka już do jedzenia, a jakie wszystko czyściutkie, równiutkie ;:215 Bogusiu, natura wie jak tworzyć, żeby pięknie było, masz możliwość na swoich połaciach nie wtrącać się w naturę, ona tworzy najpiękniejsze kompozycje, tego to Ci zazdroszczę ;:196
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani!...dziękuję ,ze jesteście ;:168
Alu!...dziękuję za miłe słowa ;:196
Andrzeju!...nadzieja "umiera " ostatnia... ;:306 ...no i może się spełnić... ;:108
Byłam ...widziałam...podziwiam... ;:215
Tereniu!..cieszę się,ze roślinki naturalnie podlane. U nieprzelotnie tez pada ...i wczoraj...i dzisiaj. ;:196
Iwonko!...ja mam dodatkowo swoisty mikroklimat ;:306 ...a swoją drogą strefa klimatyczna ciepła , łagodna.
Ach, co natura potrafi stworzyć... ;:215 Pozdrawiam cieplutko!
majka1971
500p
500p
Od: 31 sie 2012, o 14:07

Post »

Witaj .U Ciebie piękne kwitnienia i jakie łany kwiatów.
U mnie trzeci dzień '' leje '' dzisiaj to woda stoi w ogródku przejść nie można tyle wody wszędzie.
Oby to już był koniec opadów,bo do południa było niewesoło.Ale na poprawę to się jeszcze nie zanosi bo grzmi nadal. :wit
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bwoj54 pisze: ...no i może się spełnić...
prędzej, bądź później ...
szkoda tylko, że tamtą stroną na północ przestałem jeździć :( byłoby prędzej,
ale ... nie znaczy, że nie pojadę (tym bardziej że 3 coraz nowocześniejsza :wink: )
w każdym razie Twe włości zaznaczone mam już na mapie i ... kiedyś ... :wit
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”