Mój ogród - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród - 2014

Post »

Ewa, to niekłopotliwa roślinka, chociaż niezbyt często rosnąca w naszych ogrodach. Wytrzymuje bez okrycia srogie zimy i co roku niezawodnie kwitnie. Jesienią po raz drugi pokazuje swoje piękno, cudownie się przebarwiając.

Paulinko, miło mi i dziękuję :D

Alu, u mnie codziennie burze i upały. Wszystko rośnie jak szalone, niestety chwasty też. Jeszcze tydzień temu wszystko miałam idealnie wyplewione a dziś zarośnięte jak by od miesiąca nic nie robione. Najgorsze to, ze glina rozmiękła, jest śliska, mazista i nie da się plewić, bo przykleja się do butów, to motyczki ... :twisted:
Co do żurawki, to .... nie pamiętam :oops: Ale już wkrótce będą kwitły, to będzie wiadomo :D

Małgosiu, one świetnie pasują do hortensji, więc ....
Ale dobrze, że to napisałaś. Swoje największe będę dzielić i sadzonkować :wink:

Madziu, dzięki za radę, ale już postanowiłam i zamówiłam. Znam tą różę i faktycznie, jak kwitnie wygląda nieziemsko. Może kiedyś się na nią skuszę, ale najpierw musiała bym przemyśleć gdzie ją posadzić, bo z miejscem coraz bardziej krucho.

Iwonko, miałam kiedyś wszystkie żurawki oznaczone i wiedziałam jakie mam. Niestety przez lata część znaczników przepadło, a te co pozostały są poprzestawiane, także dojść nie mogę. Na szczęście nie mam parcia na ich identyfikację. Dzielę i rozsadzam te, co chętnie u mnie rosną, od czasu do czasu dokupuję nowe i jest ok.

Agniesiu miło Cię widzieć. Róża już zakupiona i przybędzie po majowym weekendzie. Dużo czytałam i długo się zastanawiałam nad odmianą i mam nadzieję, że dobrze wybrałam - a wybrałam odmianę Laguna.

Chciałam pokazać małe zmiany, jakie zaszły ostatnio w ogrodzie.
Niektórzy, starzy znajomi, może kojarzą pergolę z trejażem. Pięły się po nim powojniki. Stała ta budowla już wiele lat i mimo zaimpregnowania drzewo zaczęło przegniwać na słupach, które wkopane były w ziemię. Przy większych wiatrach, cała konstrukcja przewracała się niszczyła większość roślin na rabacie.
Podjęłam decyzję o jej zdemontowaniu. Rosły tam jednak powojniki i musiały się po czymś piąć. Nie chciałam ich przesadzać, bo dobrze tam rosły i wymyśliłam .... popatrzcie co.

Tak było

Obrazek

Obrazek

A taj jest dziś

Obrazek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wiolu, piękne trejaże sobie sprawiłaś ;:138
Czy w tym miejscu nadal rosną te powojniki?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Piękne... a Błękitny Anioł gdzie ???... przycięty ?
Mój jakoś słabo rośnie bo młodziak a czekam na taki popis jak u Ciebie.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne... i jaki kawał ogrodu się odsłonił ;:138
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jolka, powojniki rosną nadal. Po to te podpory tam wstawiłam - specjalnie dla nich :D

Gabi - Błękitny anioł rośnie i jest najokazalszy, ale na zdjęciu jakoś zginął w tłumie.
U mnie on jest bezkonkurencyjny. Co roku szleje aż miło. Ciekawa jestem czy do twarzy będzie mu na nowej podporze :D

Ewa, zrobiło się naprawdę przestronno i tak luźno. Mam nadzieję że dobrą decyzję podjęłam, bo poprzednia kratka ładna, ale przewracała się i wszystko niszczyła.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Super podpory,pozytywna zmiana ;:333
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

tulipanka pisze:Jolka, powojniki rosną nadal. Po to te podpory tam wstawiłam - specjalnie dla nich :D
w takim razie już nie mogę się doczekać powojnikowego spektaklu :-) Będą pięknie wyglądały na tych trejażach!
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Takie podpory mi się marzą ;:170 bo nie mam miejsca by posadzić powojniki dlatego w moim ogrodzie ich brakuje :( Może z biegiem lat...marzenia nic nie kosztują ;:306
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Będzie jeszcze piękniej, już bym chciała popatrzeć jak będą wyglądać ukwiecone podpory.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Fajnie wygląda ta zmiana, tylko trzeba poczekać trochę na te clematisy. Ładnie drewno wygląda wśród roślin, tylko właśnie, to gnicie, u nas mostek z jednej działki na drugą w coraz gorszym stanie, tylko jak ruszysz to wszystko poleci. A najgorsze, że grunt nad rowem opada.
A jeszcze ładnie wyglądają do tego płotki i podpórki z wikliny, niezwykle urokliwe.

Wiolu, to razem czekamy na kwitnienie żurawki ;) A u nas nie pada, ale chwasty też dają jak szalone. A lepkiej gliny nie zazdroszczę :?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Tak mi sie podoba ten Anioł ze coś....czemu to mojemu u mnie nie pasowało ;:223 ;:223 ;:223
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam wszystkich gości Anię, Jolkę, Anię, Elę, Alę i Grażynkę. Przepraszam, ze tak ogólnie dziś, ale po całym dniu pracy w ogrodzie ledwo żyję :? Chwaściory rosną jak szalone a ja pielę i pielę i końca nie widać. Dziś wywiozłam 5 taczek i myślę, że jeszcze ze 3 będą :shock:
W przerwie między pieleniem skosiłam trawę i wreszcie wysypałam korą rabatkę przy altanie a dla relaksu cyknęłam kilka zdjęć.

Oto i doprowadzona do porządku rabata z hortensjami, żurawkami, hostami ...
Obrazek

A z hortensji obecnie ciekawie wyglądają dwie

Hydrangea paniculata 'Summer Snow'

Obrazek

i hydrangea paniculata 'Shikoku Flash'

Obrazek

Wreszcie po 5 latach od posadzenia będzie kwitła hortensja pnąca

Obrazek

Jedyne narcyzy, którym z roku na rok przybywa kwiatów - Poeticus

Obrazek

Obrazek

wdzięczna kokoryczka
Obrazek

i orlik o ciekawie wybarwionych liściach
Obrazek
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Och jaka wypielęgnowana rabatka :) Fajnie ten wyschnięty konar wygląda. Ja mam psychozę i zawsze boję się, że jakaś żmija z takiego konara wyjdzie :D hihi
Nieźle zaszalałaś, 5 taczek to nie byle co :shock:
Fajnie wyglądają pstrokate hortensje, ale nie mogę się doczekać aż Ci wszystkie zakwitną. A robisz własne sadzonki z przyciętych gałązek? Mi się udało w poprzednim roku ukorzenić kilka Kyushu.
A poeticusy i ich zapach, też od wczoraj "wwąchuje" się w nie ;)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja hortensja pnąca jest u mnie 3 lata, czyli jeszcze dwa lata czekania na kwiaty.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alu, u nas żmije się nie trafiają, ale zaskrońce tak i chociaż każdy twierdzi że łagodne to ja się ich panicznie boję. Gdyby choć jeden pokazał się ww ogrodzie, to chyba bym już do niego nie wyszła.
Mam na koncie kilka 'przygód' z zaskrońcami, ale długo trzeba by pisać :lol:
Co do sadzonkowania hortensji, to w poprzednich latach bawiłam się w to. Sporo roślinek w ten sposób pozyskałam. Troszkę sprzedałam a resztę wydałam.
W tym roku odpuściłam, ale myślę coś z zielnych spróbować.

Dorotko, to nie reguła. Jedni czekają 3 lata inni 6. Ta odmiana najpierw rozwija system korzeniowy i całą zieloną masę a gdy jest już dostatecznie silna, wtedy zaczyna zakwitać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”