Czym nawozić pomidory-cz.2
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Wartość azotu podana z dokładnością do setnych, wygląda na pomyłkę z przecinkiem.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Rzeczywiście Ludwik dwa miejsca po przecinku to podejrzana dokładność ale z drugiej strony błąd z przecinkiem też jest niemożliwy . Niemożliwa jest wartość 38,1 mg/l azotu i to w formie NO3 wiosną w otwartym gruncie , a wartość 381 to jest w ogóle absurd.
Zaraz napiszę do mroovki by skontaktowała się ze stacją i wyjaśniła tą pozycję. Choć to też nie jest aż tak istotne , bo ilość azotu może się zmienić w stosunku do moich wyliczeń ze 103,8 na 138 mg/l ,więc to nie jest katastrofa.
Zaraz napiszę do mroovki by skontaktowała się ze stacją i wyjaśniła tą pozycję. Choć to też nie jest aż tak istotne , bo ilość azotu może się zmienić w stosunku do moich wyliczeń ze 103,8 na 138 mg/l ,więc to nie jest katastrofa.
Ilona.
To mój pierwszy rok przygody z pomidorami, od nasionka..
woj. łódzkie
To mój pierwszy rok przygody z pomidorami, od nasionka..
woj. łódzkie
redneck
Twoje pomidory wyglądają jak przenawożone azotem, poskręcane i napuchnięte liście.
Twoje pomidory wyglądają jak przenawożone azotem, poskręcane i napuchnięte liście.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Ma pierwszy rok po trawniku wyrobione pole pod warzywa. Nie pomyślałam o tym żeby pod pomidory nie dawać oborniku. Całe pole mam nawiezione. Teraz siarczan jeszcze coś zmieni?
Pozdrawiam Jola
O czym Ty piszesz, bo nie bardzo rozumiem ?. Nie przypominam sobie byś tu przedstawiała swoja analizę , więc na jakiej podstawie chcesz zrezygnować z obornika ?
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Czy optymalne proporcje nawozu dla pomidora to NPK 1-1,5-2,5 ?
Na chwile obecną mam 4-5-8 ale dziś znalazłem też 3-5-7. Muszę zakupić większe opakowanie i wolę się zapytać przed kupnem. Zastosowanie to fertygacja pomidorów w pojemnikach, ziemia zwykła ogrodowa raczej z tych cięższych, gliniastych. Mam możliwośc domieszać kompostu. Ktoś coś podpowie?
Na chwile obecną mam 4-5-8 ale dziś znalazłem też 3-5-7. Muszę zakupić większe opakowanie i wolę się zapytać przed kupnem. Zastosowanie to fertygacja pomidorów w pojemnikach, ziemia zwykła ogrodowa raczej z tych cięższych, gliniastych. Mam możliwośc domieszać kompostu. Ktoś coś podpowie?
Do pomidorów w pojemniki kup dobrą ziemię do rozsad lub uniwersalną,
nie baw się w zwykłą ziemię a pomidor Ci się odwdzięczy..
Co do nawożenia to ja stosuje npk 4/5/8 4 ml/l i moje rozsady nie narzekają..
Ale może ktoś mądrzejszy w temacie nawożenia, lepiej Ci doradzi..
nie baw się w zwykłą ziemię a pomidor Ci się odwdzięczy..
Co do nawożenia to ja stosuje npk 4/5/8 4 ml/l i moje rozsady nie narzekają..
Ale może ktoś mądrzejszy w temacie nawożenia, lepiej Ci doradzi..
Lepszy jest 4-5-8 .
Na podłoże do pojemników odradzam ciężką ilastą lub gliniasta glebę. Do podlewania idzie b. dużo wody i z takiej gleby zrobi się w pojemniku klepisko.
Na podłoże do pojemników odradzam ciężką ilastą lub gliniasta glebę. Do podlewania idzie b. dużo wody i z takiej gleby zrobi się w pojemniku klepisko.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Dziękuje
Wam za szybką odpowiedz, czyli zostaje mi do kupienia tylko florowit do pelargoni, a ziemie będę musiał jakoś uzdatnić czyli torf odkwaszony lub kompost, wiem że lepiej kupić ale potrzebuje 1m3, 

Tylko czy będziesz w stanie wymieszać porządnie 1 m3 ziemi z torfem..
Poszukaj są osoby co sprzedają dobrej klasy ziemię na metry, to nie jest aż taki duży koszt..
Napracowałeś się zrobiłeś ładne sadzonki i co dalej..
Do tej ilości sadzonek polecam zmajstrować podlewanie automatyczne a donice owinąć czymś białym żeby nie nagrzewały się od słońca..
Poszukaj są osoby co sprzedają dobrej klasy ziemię na metry, to nie jest aż taki duży koszt..
Napracowałeś się zrobiłeś ładne sadzonki i co dalej..
Do tej ilości sadzonek polecam zmajstrować podlewanie automatyczne a donice owinąć czymś białym żeby nie nagrzewały się od słońca..
W tej chwili moja rozsada została zasilona 2x Plant Starterem (raz podlana, raz zraszałem) - może być czy szukać czegoś 4-5-8? Siedzą w hobbystycznej Hollasa
Nie najlepszy to pomysł. Ten nawóz służy raczej do zasilania podłoża po wysadzeniu rozsady wtedy, kiedy gleba ma jeszcze niską temperaturę a przez to słabe jest pobieranie fosforu. Dla młodej rozsady w małej objętości podłoża ten nawóz jest nawet niebezpieczny przez b. dużą zawartość fosforu. Nadmiar fosforu ogranicza pobieranie mikroelementów i obyś nie płakał kiedy na rozsadzie pojawi się np chloroza żelazowa.
No to jutro idę szukać czegoś innego.
Dzięki.
Dzięki.