Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Szałwii zdecydowanie u Ciebie dobrze, ogromna kępa, jak patrzę na mojego badylka to płakać mi się chce, u mnie pewnie ma złą ziemię i dla tego kiepsko rośnie.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Kropelko ;:167 ostatnio też wycinam i przecinam...kącik przy domu przerobiłam...jeszcze jest nie dokończony, zbrakło kamyka do wysypania i agrowłókniny. Dzisiaj pada deszcz, nic nie można dalej robić...tak to aktualnie wygląda...dosyć mam już latania z gracką...kilka rabat zostanie wyłożonych agrowłókniną ;:224
Nawet małą dziurkę z wodą z kastry budowlanej wymodziłam ;:131
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mirko ;:196 szałwia muszkatołowa jest wysiana z nasion z torebki, nasiona są ogólnie dostępne w sklepach...na opakowaniu kwiaty narysowane były białe...kwitły tak jak widać. Dzisiaj z samego rana jedna została wycięta, rozłożyła się na boki zawalając sąsiednie rośliny...nie myślałam że do takich rozmiarów dorasta :shock: Z tej drugiej chciałam zebrać w tamtym roku nasiona, wypadły nie wiadomo kiedy...obok starych krzaków siewki się pokazały, trzeba było tylko wszystko przesadzić. Ciekawe jak będzie w tym roku :wink:

Jolka :wit zasil je gnojówką z pokrzyw, 1 litr gnojówki i 10 l wody...trzeba podlać przed zapowiadanym deszczem...w gorące dni nie wolno podlewać, rośliny można wypalić...po liściach też nie wolno polewać bo zostaną poparzone. Taki zabieg można stosować co trzy tygodnie, jeżówki też rosną jak szalone po takim zabiegu.

Żeniszki wysiane z nasion w zimie, zaczynają kwitnąć...kolorów jest kilka.

Obrazek

Obrazek

Jedna z hortensji posadzonych na wiosnę, pozostałe nie kwitną.
Obrazek

Lawenda
Obrazek

Lilia miniaturowa w oczku.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Deszcz, mimo, że nie służy kwiatom róż, to jednak dodaje im wiele uroku na fotografiach. Kiedy patrzę na Twoje kępy żurawek, to mnie prawie zazdrość bierze, bo moja jedynaczka taka biedna, ledwo żywa, aż żal patrzeć. Początkowo chciałam dokupić odmiany o kontrastowych liściach, ale jeśli będą tak rosły, to szkoda pieniędzy. Dam jej ostatnią szansę na nowym stanowisku.
Pracuś z Ciebie Aniu. Przy prowadzeniu gospodarstwa stałe obowiązki i jeszcze w ogrodzie ciągłe zmiany ;:303 .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Popieram moją przedmówczynię. Kwiaty w kroplach deszczu cudnie wyglądają.

Aniu, jesteśmy w tym samym "punkcie ogrodniczym". Ja też doszłam do wniosku, ze nie mogę wyrobić z pieleniem i po kolei inwestuję w agrotkaninę i kamyczki. Oczywiście też zabrakło mi już żwirku i muszę dokupić, a żeby przywieźli mi do ogrodu muszę kupić od razu 5 ton, czyli 500 zł :roll: Z drugiej strony mój ogród jest w stanie pochłonąć około 20 ton żwirku, bo tylko gruba warstwa żwiru ma sens, inaczej chwasty wystawiają łebki...
Oczywiście brak żwirku od razu ograniczył moją werwę do pracy...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:167 Żurawkom daj szansę, niech się dobrze zakorzenią wtedy zaczną rosnąć. Jedną musiałam podzielić, od dołu liście uschły...cała kępka rozlazła się na boki. Widocznie co kilka lat trzeba je odmładzać. W ogrodzie to już norma ciągle coś trzeba przesadzić, zmienić...na to zawsze czas się znajdzie...szczerze to wole coś robić na zewnątrz jak w domu ;:306
Teraz przez te opady chwasty wyskoczyły, znowu trzeba oczyścić rabatki...skalniak tylko pomiędzy opadami deszczu został oplewiony...małe wiaderko pojedynczych badyli się nazbierało.

Mariolko ;:196 żwirek w takim razie Masz tańszy...pytałam w ogrodniczym najtańszy był płukany kamień po 180 zł za tonę...agrotkanina jest w miarę tania, można po kawałku wykładać. W miejscach gdzie rosną cebulki wszystko zostanie tak jak jest, iglaki tylko będą przycinane...słoneczna rabata koniecznie musi być ;:108

Przetacznik zakwitł, wygląda bardzo marnie...prawie się zmarnował w tamtym roku, mały kawałek został tylko uratowany.
Obrazek

Klematis Mazury.
Obrazek
Klematis Gizela
Obrazek

Obrazek

Biała róża zaczyna kwitnąć.

Obrazek

Róża okrywowa.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu bardzo mi się podobają kamienie w Twoim ogrodzie, a to mini oczko z towarzyszącym mu pieńkiem cudnie urządziłaś. ;:167
Dużo pracy wkładasz w urządzanie ogrodu. ;:108 Hosty rzeczywiście wielkoludy Ci porosły, a ślimaków podobnie jak u mnie chyba nie masz.
Moje żurawki także w środku porozłażone, a po bokach liście podsychają, a w innych ogrodach tak pięknie rosną. :)
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Aniu, nie wiedziałam , że to muszkatałowa szałwia. Już wiem, że muszę ją wysiać. Pytałam sie o perukowca Aniu!! Muszę to co sie ukorzeniło powsadzać do doniczek, aby się lepiej ukorzeniały.

Pięknie masz na ogrodzie i te kamyczki świetnie wyglądają.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Piękne różyczki,liliowce ;:108 i clematisy ;:108 Zainteresowała mnie lilia miniaturowa do oczka,jaki będzie miała kolorek jak zakwitnie?
Posadziłaś ją w donicy?
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Tym razem numer jeden, to clematis Gizela. Bardzo lubię fiolety, a ten wyjątkowo nasycony, co jeszcze podkreśla jasny środek. Czy przetacznik jest jakoś specjalnie wrażliwy, trudny w uprawie? Widziałam na bazarku, ale nie wiem, jak się zachowuje. Póki co nie mam miejsca dla cacanych roślinek. Nawet penstemon zostawiłam u mamy, bo kiepsko przezimował, chociaż tak długo kwitnie, że może jeszcze zaryzykuję.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ja nie kupuję żwirku w ogrodniczych, bo tam ceny kolosalne... Kupuję w budowlanych, za tonę 100 zł, jak zamówię powyżej 5 ton, to po 90 zł.

Piękne masz kwiaty, uwielbiam te Twoje zakątki ogrodowe :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taju ;:167 żurawki jeśli straciły pokrój trzeba odmłodzić...odrywałam na jesieni odnóżki, wszystkie się ukorzeniły...nie są duże, ale ładnie rosną. Przy oczku najgorzej wyglądają, jeśli się zaszczepki przyjmą zostaną posadzone w różnych miejscach...swoimi kolorami od razu przyciągają wzrok.
Mirko :wit wstrzymaj się z wysyłką do jesieni, sadzonka lepiej się ukorzeni. Nad szałwią pomyśl, rośnie ogromna...do małego ogrodu nie za bardzo się nadaje...jak podrośnie wykłada się na sąsiednie rośliny. Ładnie wygląda ale zajmuje dużo miejsca. Zobacz roślinę z szarymi listkami od Ciebie...pięknie się rozrosła ;:333
Obrazek

Aniu ;:167 lilie rosną dwie...jedna nazywa się, AURORA' , druga to CHROMATELLA ...umieszczone są pomiędzy kamieniami...w doniczkach gorzej rosły. Fotografie kwiatów są zrobione, ale kolory wyszły przekłamane...zobacz w necie, tam są bardziej naturalne.
ASK_anulla ;:3 przetacznik w różowym kolorze prawie padł, został przeniesiony na skalniak. Kwitnie, ale nie tak obficie jak w drugim roku po posadzeniu...chyba jest bardzo delikatny. Fioletowy za to pięknie rośnie...ten polecam...z roku na rok jest ładniejszy.
Kropelko ;:167 ceny żwirku są różne, popytam jeszcze po składach.

Liliowiec.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Witaj, bardzo ładny masz ogród. Śliczne rośliny, piękne oczko. Super piesio. Bardzo podobają mi się róże, powojniki i róże. Będę zaglądać jeśli pozwolisz :)
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ślicznie :) Bardzo lubię tu zaglądać :) Foteczki przednie :) Dziś nie mam nastroju na pracę w ogrodzie, pewnie przez ten upał.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu :wit
Świetne ujęcie żeniszków, gdyby nie były podpisane to nie wiedziałabym co to jest :oops:
Róże,lilie cudne ;:167 Ta okrywowa Róża okrywowa bardzo mi się spodobała, ładne ma kolorki :D
Funkie dorodne.Moje maja za gęsto więc takich widoków niestety nie ma,Chociaż 3 wielkie przesadziłam w nowe miejsce,bo całkiem wykładały się na drugie i nic nie było ich widać.To może tam mają więcej miejsca to za 2 lata,będą już pokaźne :wink:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu ;:167 bardzo mi miło, zapraszam...zaglądaj jak najczęściej ;:108 Piesiowi powiem że był chwalony :;230 rozrabia niemożliwie, wszystko gryzie...córkę w nos dziabnął. Idę do Ciebie zwiedzać ogród :wit

Mariolko ;:196 dzisiaj też nic nie robiłam w ogrodzie, trawnik był tylko koszony...Patrycja pomogła kawałek wykosić, prawie padła przez ten upał...co nie dokończyła przed wieczorem do ciachałam. Przy kamieniach tylko trawa została, nie wygląda to zbyt estetycznie...na razie odchwaszczenie rabatek jest najważniejsze...w miejscach obrobionych aż miło spojrzeć...w następnym tygodniu może w końcu dokończę. Warzywnik też prosi się o zruszenie ziemi, w końcu ogórki zaczynają rosnąć...przetwory na zimę trzeba naprodukować.

Aneczka ;:3 pomyśl za pięć sześć lat jakie będą funkie, ponad metrowe kępy...szykuj miejsce do przesadzenia ;:224
Te z większych rozmiarów, rosną szybciej...jedną sztukę posiadam...posadzona jest w tamtym roku...ma ponad metr w górę, w szerz też nie mniej...liście są ciemno zielone, masywne i duże...nazwy tylko nie znam ;:131
Róże okrywowe rosną dwie, nie mam dla nich miejsca...wszędzie mają za ciasno...puszczone są w stelażu do góry...o tyle z tym dobrze że można swobodnie trawnik wykosić. Ciekawe czy te odmiany można zaszczepić na róży dzikiej...na pniu ślicznie by wyglądały :?:

Widoczki ze skalniaka...zapełnił się na maxsa od zeszłego roku.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lilia się wyrobiła, w tamtym sezonie była zniekształcona...,,powyginana jak ruski paragraf''została wykopana i namoczona w środku grzybobójczym...widać że eksperyment pomógł.

Obrazek

Rozwar, już prawie kwitnie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”