Moje kwiaty w przechowalni

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje kwiaty w przechowalni

Post »

;:oj Jaka cudna ta sasanka!
Nie znam rodzajach pierwiosnków, ale podobają mi się wszystkie i bardzo je lubię.
Czy ten "gruziński" jest taki jak na zdjęciu? Taki wpadający w fiolet? Mam podobny, ale raczej karminowy niż fioletowy. Może wymianka?
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam miłych gości :wit
Nareszcie popadało :heja Mojej "pustyni" ten deszcz jest niezmiernie potrzebny, zwłaszcza nowo posadzonym roślinkom. Wczoraj przyszła paczka od pana P. Część zdążyłam posadzić wczoraj, ale wygoniła mnie burza. Dzisiaj kończyłam, mimo chłodu i zimnego wiatru.

Jacku chylę czoła przed Twoją znajomością roślin ;:180 . Tak, przyznaję Ci rację, jeżeli chodzi o ten niby gruziński. Z tym drugim, dziwna sprawa. Wysiałam go z nasion jako "Gold Lace' i w ubiegłym roku kwitł jak 'Gold Lace'. W tym roku coś mu się odmieniło. Rośnie w pełnym słońcu i do tej pory miał za mało wody. Może dlatego ma tak małe liście i krótkie łodyżki kwiatowe.

Maryniu kłaniam się pięknie. Dziękuje za wizytę i pochwały. Zdjęcia, to taka moja "pstrykanina". Wychodzą raz lepiej, raz gorzej. Wybieram te, które nadają się do pokazania. Jeśli podobają się Wam, to dla mnie radość i zachęta do dalszych starań.
Większość sasanek i pierwiosnków wysiałam sama. Te pierwsze rosną u mnie jak szalone. Pewnie to zasługa piaszczystej gleby. U Ciebie są bardzo urodzajne tereny. Może sasankom to nie odpowiada.
Dwa lata temu pokusiłam się i ja na wysiew pierwiosnka kandelabrowego. Niestety poniosłam porażkę. To jednak bardzo trudna sztuka.

Izuniu dziękuję ;:196 . Gdybyś tylko miała ochotę, to służę nasionkami tej sasanki.
Wymianka pierwiosnków? Ależ oczywiście.
Pozdrawiam Hala
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Pięknie Ci wszystko kwitnie Halinko, nigdy nie wysiewałam prymulek chyba warto spróbować , od soboty do wtorku byłam na działce pogoda była cudna ,sadziłam lilie i porządkowałam moje zasieki (ból głowy ile tego) teraz może się też wybierzemy bo przyszły paczki z liliowcami
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

To mnie zaskoczyłaś, że to 'Gold Lace', bo jest bordowy ;:oj Mój i inne 'Gold Lace', jakie widziałem, wpadają w brąz. I małe sprostowanko; to nie jest eleatior tylko primula x polyantha, czyli po prostu pierwiosnek ogrodowy. I faktycznie powinien mieć dłuższe łodygi :idea:
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eluniu spróbuj wysiać pierwiosnki. Każda roślinka wyhodowana od nasiona sprawia ogromną satysfakcję. Skoro walka z zasiekami rozpoczęta, to dalej już pójdzie z górki. Życzę powodzenia i udanego weekendu.

Jacku pierwiosnek, który był wysiany jako 'Gold Lace' w ubiegłym roku był dokładnie taki jak opisałeś. W tym roku, z przyczyn dla mnie nieznanych, zmienił swój wygląd. Ot, taka efemeryda.

... kilka kwitnących roślin...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... i na koniec sasanka...

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Coraz piękniejsze roślinki pokazujesz, a ta sasanka (chyba 'Papageno') jest wprost cudowna. U mnie rosną dwie malutkie i jeszcze daleko im do kwiatków.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Piękne wiosenne kwiecie u Ciebie, ale najpiękniejsze są sasanki. ;:oj ;:oj
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lideczko dziękuję ;:196 , ale gdzież mi tam do Twoich osiągnięć. Sasankę wyhodowałam z nasion, które otrzymałam od Izuni (Tu.ja) przed trzema laty. Zakwitła po raz pierwszy i sama jestem zaskoczona efektem.

Marysiu
witam Cię szczególnie serdecznie jako nowego gościa ;:196 . Bardzo dziękuję za pochwały i zgadzam się z Tobą w zupełności. Jak tu nie lubić tych puchatych kwiatuszków?

... na rozweselenie szarego dnia - omieg pełny...

Obrazek
Pozdrawiam Hala
elakuznicom
500p
500p

Post »

Halinko właśnie wróciłam z działki , sobota i niedziela piękna a w poniedziałek użyłam jak pies w studni , zimno i padało a ja sadziłam liliowce , ból głowy .
U Ciebie zero chwaścika a u mnie porosły na potęgę , nie wiedziałam co robić najpierw czy wyrywać chwasty czy sadzić rośliny część wsadziłam część zadołowałam
mam co robić przez sezon .
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Halinko sasanka rewelacyjna ;:oj Bardzo się cieszę, że wyrosło Ci takie cudo.
Prymulki wszystkie piękne. Ciekawa jestem czy byłaś w niedzielę na tym kiermaszu ( czy to tylko wystawa była do oglądania? )
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
elakuznicom
500p
500p

Post »

Zapomniałam napisać ,że wszystkie tulipany z "B" za chwilę zakwitną a narcyzy nie pokazały nawet liści ? czosnki małe żółte też nie wykiełkowały , to je wygrzebałam i rosły
w poprzek , posadziłam jeszcze raz kiełkami do góry a cebulki w poprzek , jeszcze takiego czegoś nie doświadczyłam ....
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Śliczną wiosenkę pokazujesz Halinko ,sasanki słodkie i głodek mi się bardzo podoba ;:138 Zimnica okropna ,moja sąsiadka dzisiaj szła na działkę żeby okryć hortensję ogrodową a ja będąc na działce odkryłam swoje i teraz się troszkę martwię :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Halinko ależ mnóstwo prześlicznych kwiatuszków u Ciebie kwitnie.... na sasanki napatrzeć się nie mogę.... i ta różowa cudo, taka niesamowicie delikatna.... i ta papageno - bajka ;:167
Czy to kupione, czy Twoje sieweczki ???
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Halinko witam wiosennie ;:196 i przyglądam się Twoim cudnym zwiastunom wiosny.
Sporo tego i kolorki śliczne a Tojeść kropkowana Alexander każdego roku urzeka mnie tymi liśćmi. Złoszczę sie na nią gdy zaczyna kwitnąć bo ja uwielbiam jej liście.
Chyba nie masz pierwiosnka Siebolda o kwiatach różowych i białych - kwitnie dużo później.
Przypomnij mi to wyślę Ci razem z hortensjami po świętach - to będzie mój malutki wkład w powiększenie kolekcji pierwiosnkowej.
U nas pada ostatnio często i bardzo zimno a wczoraj nad ranem to nie padało ale lało solidnie i na grządki nie dało się wejść ... a Ty narzekasz na suszę.... kto tam u góry rządzi ???
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości :wit

Przepraszam wszystkich za zwłokę, ale jakoś ostatnio jestem w świątecznym niedoczasie. Roboty huk, a ja ciągle "w lesie".

Eluniu
podgoniłaś troszkę prace działkowe. No i dobrze! Szkoda, że w tym czasie ochłodziło się. Ale nic to, idzie ciepełko. I tego się trzymajmy :D .
Brak chwastów u mnie to iluzja. Rosną na potęgę i trudno nad nimi zapanować. Niestety żywotność cebul kwiatowych z marketu w kropeczki jest jedno-sezonowa. Większość moich narcyzów i tulipanów w tym roku "strajkuje". Wypuściły liście, ale kwiatów brak.

Izuniu
tą sasaneczkę mam dzięki Tobie ;:196 Jestem nią zachwycona. Pierwiosnki to moje ulubione kwiatuszki. Uzbierałam ich już troszkę. Na obecną chwilę swój festiwal rozpoczynają omszone.
Targi o szumnej nazwie ?Pamiętajmy o ogrodach? nie odbyły się. Zostały przełożone na 11 maja. Może i dobrze. Tylko szkoda, że dowiedziałam się o zmianie terminu dopiero po powrocie spod Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Podobnie zaskoczonych jak ja było wielu.

Romciu
to bardzo miłe, co piszesz o moich kwiatkach ;:196 . Nie masz głodka? Może da się z mojego coś uszczknąć. Przymrozki były i w moich okolicach, ale na szczęście u siebie, nie zaobserwowałam szkód.

Aguś
dziękuję za tak cieplutkie słowa ;:196 . To u Ciebie zaraziłam się "wirusem sasankowym". Kilka tych kwiatuszków (w tym ta różowa) jest kupionych. Ale większość pochodzi z moich siewek, również papageno.

Krysieńko witaj ;:196 . Cieszę się, iż mimo nawału świątecznych obowiązków zajrzałaś do mnie. Wiosenne kwiaty mają swoje pięć minut. Kwitną na wyścigi i radują nasze oczy.
Tojeść 'Aleksander' o tej porze wygląda cudnie. Niestety zaczyna się "rozpychać". Będę musiała ją poskromić. Zaczynam się martwić o tojeść orszelinową. Czy ona tak długo wychodzi z ziemi?
Twoją ofertę odnośnie pierwiosnka Siebolda przyjmuję z wdzięcznością. Zresztą wszystkie prymulki witam z szeroko otwartymi ramionami :D .
Na suszę już nie narzekam. I u mnie podlało solidnie :D .
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”